Ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Έργα που ξεκίνησαν από το 2011 σούρνονται μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουν καν ξεκινήσει

 

 Ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, όπως και ο Προϋπολογισμός  για το έτος 2019 στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) ανέρχεται στα 1.702. 213,33 ευρώ καλύπτει κυρίως τις πάγιες ετήσιες ανάγκες του Δήμου και το 92% του ποσού θα βαρύνει ίδιους πόρους.

Για την υλοποίησή του ως συνηθίζεται στο Δήμο μας, από το 2015 και μετά,  τέθηκε  ένα διετές πλάνο εκτέλεσης και αποπληρωμής έργων, που εν προκειμένω περιλαμβάνει τα έτη 2019 και 2020.

Εξαιρετικά φτωχό, αόριστο και χωρίς όραμα το αποκάλεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ για μια ακόμα φορά επέκρινε το διετές πλάνο ολοκλήρωσης. Παράλληλα έκαναν αναφορά σε έργα που έρχονται από το παρελθόν, ακόμα και από την προεκλογική περίοδο και δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

 Μικρές τακτοποιήσεις μικρών θεμάτων

Με ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χαμηλών απαιτήσεων και με έργα που δρομολογήθηκαν το 2011 και το 2018 δεν έχουν καν ξεκινήσει,  κλείνει και τη δεύτερη θητεία της η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Καταιγιστικές υπήρξαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Δεκεμβρίου, τόσο για τον τρόπο που εκπονείται το Τ.Π -με πλάνο διετίας, όσο και για την έλλειψη ιεράρχησης έργων, αλλά και την αδυναμία διεκδικήσεων.

Κατηγόρησαν το Δήμαρχο ότι δεν τους έχει δώσει εικόνα  των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί πέρυσι για έργα που συνεχίζονται και φέτος.

«Μικρές τακτοποιήσεις, μικρών θεμάτων» το αποκάλεσε ο Νικός Κανελάκης, ενώ ο Δημήτρης Γαλάνης επεσήμανε ότι μοιάζει να έχουν εγκαταλείψει τα «όπλα» έτσι καθώς μεταθέτουν το κέντρο βάρους υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του Τ.Π για το 2020!  Την ίδια αντίδραση είχε και στη συζήτηση του Προϋπολογισμού κατηγορώντας την Δημοτική Αρχή για έλλειψη οράματος και αδυναμία εκτέλεσης. Τόνισε ότι σε ένα προϋπολογισμό 27 εκατομμυρίων ευρώ  για το 2018, μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα έχουν εκτελεστεί κοντά 18 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που στερεί 9.200.000 ευρώ από τους κατοίκους του Δήμου, για παροχές και έργα, καθώς το 30% του περυσινού προϋπολογισμού δεν εκτελέστηκε!

 

Τι είπε η αντιπολίτευση

Να σημειώσουμε ότι καθώς το συμβούλιο ήταν διπλό (Τ.Π και Προϋπολογισμός) είχε μετατεθεί η ώρα έναρξης από τις έξι στις πέντε… Κι ότι η υπογράφουσα το ρεπορτάζ, καθώς δεν το πρόσεξε πήγε μια ώρα αργότερα. Οπότε κάποιους από τους ομιλούντες δεν τους προλάβαμε,  κάποιοι προς το τέλος δευτερολόγησαν και αυτές τις δευτερολογίες αναφέρουμε, αλλά τους βασικούς αντιπολιτευτικούς ομιλητές τους αναφέρουμε επακριβώς.

Πάμε, όμως, να δούμε τι είπαν:

Δημήτρης Μαναός:  το Τ.Π που μας φέρατε θεωρείτε ευχολόγιο! Επίσης, δεν είδα πουθενά να γίνεται μελέτη με ΣΔΙΤ για ηλεκτροφωτισμό των κοινόχρηστων χώρων με Led. Όσο για τον φωτισμό των αλσών της Φιλοθέης, που προτείναμε, πάλιν δε βλέπω τίποτα, και στη Φιλοθέη έχουμε τεράστιες εκτάσεις που δεν έχουν την παραμικρή λάμπα!.

Όσο για τους βανδαλισμούς, έχουν και οι άλλοι Δήμοι, όχι μόνο εμείς. Και όλοι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Να τονίσω όμως, ότι όταν υπερβάλλουμε τις δυνατότητές μας στο μάξιμουμ –όπως τότε που πήγατε σε Περιφέρεια και Υπουργείο, συμπεραίνουν ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Αν κομπάζουμε, μας αγνοούν και δίνουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης, δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί! Αν δεν διεκδικήσετε, πώς θα γίνει; Διεκδικήστε και θα είμαστε όλοι δίπλα σας.

Νάντια Σουμπασάκη: παρατηρούμε φτωχά κονδύλια για το 2019 που εκτινάσσονται το 2020! Αφήστε που υπάρχει ασάφεια για ποια ασανσέρ μιλάμε και για ποιους Παιδικούς Σταθμούς.

Το Σούρλειο και  τον Παιδικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας τα μεταθέτεται για την τρίτη περίοδο του Καλλικράτη που θα είναι Κλεισθένης! Όπως και όλα τα προηγούμενα.

Αοριστίες στη διατύπωση και λόγω λαθών φέρνουν την πλατεία Πίνδου δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας.

Γιάννης Καβαλάρης: αν δεν λάβουμε υπόψη μας την επόμενη συνεδρίαση του προϋπολογισμού, όπως και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν θα καταλάβουμε το Τ.Π.

Το Τ.Π. θα πρέπει να έχει μια ιεράρχηση. Για παράδειγμα τι να το κάνω να έχω ένα πολύ ωραίο στάδιο (στο Κυριακίδειο έβαλαν το ταρτάν που στοίχισε 200.000 ευρώ) όταν πολύ σύντομα θα καταστραφεί από τον Ποδονίφτη; Θα διεκδικήσει κάποια στιγμή ο Δήμος τα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα; Με ποια σειρά προγραμματίζονται τα έργα όταν τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να τα καταστρέψουν μέσα σε μια νύχτα;

Προκλητικό  Τ.Π. καθώς διαθέτουμε 1.700.000 ευρώ από την τσέπη των δημοτών, για να συντηρήσουμε τις υποδομές μας. Σημειώστε ότι το 92% του ποσού προέρχεται από ιδίους πόρους. Δεν μπορεί σήμερα και με τέτοια φοροεπιδρομή που υφιστάμεθα να συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτό! Γιατί αυτό κάνουμε!

Δημήτρης Γαλάνης: Φτωχό, φτωχότατο Τ.Π. Από τα 3.505. 066 ευρώ του περυσινού Τ.Π εκτέλεσε η Δημοτική Αρχή μόνο 1.557.808 ευρώ! Δεν έκαν καμιά επένδυση, κανένα έργο! Είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι,  δεν μπορεί μια Δημοτική Αρχή να πιστεύει ότι με αυτό το Τ.Π θα μπορέσει να προχωρήσει ο Δήμος μπροστά και μάλιστα να πάει καλά.

Στο 1.700.000 ευρώ περίπου του Τ.Π για το 2019 τα νέα έργα αντιστοιχούν μόνο σε 66.000 ευρώ! Ακόμα και πέρυσι έφθαναν τις 180.000 ευρώ. Φέτος πέφτουν. Δεν μπορούμε να κρίνουμε, όμως, γιατί δεν έχουμε εικόνα. Δεν μπορούμε να δούμε αν έχουν ξοδέψει κάποια ποσά από πέρυσι, για έργα που συνεχίζονται φέτος.

Όταν όμως κάποιος λέει ότι δεν φταίω εγώ, αλλά η Περιφέρεια, το κράτος κ.λπ. το λέει γιατί δεν έχει μπορέσει να κάνει έργο. Ο Δήμαρχος από το ακριτικό Καστελόριζο ήταν εδώ και διεκδικούσε για τον τόπο του, μέχρι που τον βαρέθηκαν! Εμείς τι διεκδικούμε;

Δυστυχώς, για τα ίδια μας τα ακίνητα δεν έχουμε όραμα! Αν αυτό εδώ δεν είναι ένα φτωχό Τ.Π τότε ποιο είναι;  Τρεις ανελκυστήρες είχαμε να φτιάξουμε από το 2011 και φτάσαμε στο 2018 χωρίς να τους φτιάξουμε!

Ως προς τη διαμόρφωση του κτιρίου της Αστυνομίας στη Φιλοθέη, τι θα κάνουμε; Θα το φτιάξουμε για να το χρησιμοποιήσουμε ή θα το φτιάξουμε και θα το δώσουμε για να γίνει διοικητική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ;

Τι να τα κάνω τα λόγια; Από τα έργα κρινόμαστε. Αυτά παραδίδουμε στους δημότες, και πέρα από τις συντηρήσεις υπάρχουν έργα να γίνουν!

Βλέπω ότι μιλάμε για το 2020 με ένα πολύ μεγάλο ποσό και με ένα φτωχό για το 2019. Έχετε εγκαταλείψει τα όπλα; Δίνετε τη σκυτάλη στον επόμενο; Εμείς τη δεχόμαστε, γι αυτό είμαστε εδώ!

Πώς ο κόσμος να πιστέψει ότι το 2019 θα υλοποιήσετε έργα που δεν υλοποιήσατε μέχρι τώρα; Επιγραμματικά το Τεχνικό σας Πρόγραμμα είναι πολύ ισχνό, πολύ φτωχό.

Νίκος Κανελλάκης:  θεωρώ πολύ σοβαρά θέματα το Τ.Π. και τον προϋπολογισμό. Όλοι θα κριθούμε και η Περιφέρεια και οι Δήμοι.

Έχω ωστόσο κάποια ερωτήματα: ποιος συντάσσει το Τεχνικό Πρόγραμμα; Λέτε η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου. Ταυτίζεται, άραγε, η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας (Τ.Υ) με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής; Το όραμα που έχουν –οι καθ’ όλα συμπαθείς τεχνικοί παράγοντες, είναι ίδιο με το όραμα της Δημοτικής Αρχής;

Να τονίσουμε παρεμπιπτόντως ότι το έχετε κάνει πρόχειρα, αφού στην πρώτη σειρά του Τ.Π. υπάρχει λάθος σε μια απλή αριθμητική πράξη!

Μας λέει ο Δήμαρχος ότι η κακιά κυβέρνηση δεν μας επιτρέπει να κάνουμε έργο! Άρα παίρνουμε τα λεφτά των δημοτών και κάνουμε απλά συντηρήσεις!

Πείτε μας στα εννιά χρόνια τι έργο έχετε κάνει και στις τρεις Κοινότητες; Τι έχει κάνει αυτός ο φοβερός και τρομερός κύριος Καριώτης;

Ποιο είναι το μεγάλο σας έργο; Εδώ δεν έχετε καταφέρει να βάλετε ένα ανελκυστήρα στο κτίριο του Μπενετάτου! Φταίει η Περιφέρεια; Μα η Δούρου δεν ήταν και τα εννιά χρόνια στην Περιφέρεια! Φταίει το κράτος;

Έχετε φέρει ένα ανεπαρκές Τεχνικό Πρόγραμμα!!

Ως προς τη διαμόρφωση του κτιρίου της Αστυνομίας στη Φιλοθέη, δεν ξέρουμε τι θέλετε να κάνετε και καλούμαστε να το ψηφίσουμε. Γράψτε το! Δέκα κωδικούς έχετε όλους κι όλους, γράψτε τι θέλετε να κάνετε! Ποιο είναι το όραμά σας!

Θεωρώ ότι ένας καλός Δήμαρχος κρίνεται από τον τρόπο που διεκδικεί τις χρηματοδοτήσεις! Εσείς είστε ένας πολύ καλός διαχειριστής, ένας μάνατζερ. Εγώ δεν θέλω Δήμαρχο διεκπεραιωτικό, αλλά διεκδικητικό!

Ένας Δήμαρχος αποτελεσματικός κι ένα Τ.Π. με αξία είναι όταν κατορθώσει να πάρει χρηματοδοτήσεις! Αυτή είναι η δουλειά του!

Υπάρχουν θέματα που χρονίζουν, όπως ο Ποδονίφτης, η στατική επάρκεια κτιρίων. Το Τεχνικό σας Πρόγραμμα είναι χωρίς όραμα, χωρίς φαντασία, χωρίς διεκδικήσεις! Είναι μόνο μια πολύ μικρή τακτοποίηση μικρών θεμάτων.

Αν ρίξετε μια ματιά θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν έργα που έχουν στοιχειώσει, όπως η δημιουργία ζώνης υψηλού πρασίνου σε Μαραθωνοδρόμου και Βεκιαρέλη.

Νίκος Ζερβός: είμαστε σε άλλο ένα Τ.Π που συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Δημάρχου το 2014 περιελάμβαναν 72 έργα! Όταν τα υποσχόταν δε μπορεί να μη γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας!

Όταν μια μελέτη ξεκινάει με χρονοδιάγραμμα 90 ημερών και καταλήγει στις 510 ημέρες, λογικό είναι να υπάρχουν πλέον ανάγκες αλλαγών! Αν πάει κανείς στο περυσινό Τ.Π θα δει πάλι την ίδια μελέτη για τον Ποδονίφτη. Πότε θα γίνει; Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι να ολοκληρωθεί δεν θα έχει αλλάξει η παροχετευτική ικανότητα του ρέματος!

Όπως και η Παιδική Χαρά Πικιώνη, βλέπουμε κωδικούς από το 2015. Θυμάμαι επίσης κωδικό για μελέτη ανελκυστήρα, στο Κοινοτικό Κατάστημα Φιλοθέης από το 2015. Δεν μιλάω για έργο!  Δεν έχω την απαίτηση να γίνει έργο, αλλά η μελέτη;

Μιλάμε και σήμερα για μελέτη ενίσχυσης φέροντος οργανισμού στα δημοτικά κτίρια… Πολύ φοβάμαι ότι θα το ξαναδούμε και του χρόνου!

Αν συνοψίσει κανείς όλα αυτά, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ιεράρχηση έργων. Ακόμα και για τις όποιες ασφαλτοστρώσεις!

Θα το έλεγα φτωχό το Τ.Π αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό το φτωχό θα εκτελεστεί!

Ιεραρχείστε έργα, τόσο από άποψη σπουδαιότητας, όσο και χρηματοδότητσης και προχωρήστε. Οι υποδομές είναι αναγκαιότητα. Αν κανείς δεν προλαβαίνει τρέχει να διορθώσει.

Γιάννης Δελακουρίδης: σε αυτό το Τ.Π έχουν παγώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν έχω αντιληφθεί πλήρως το ρόλο μας. Αν φταίμε εμείς, δηλαδή, αν έχουμε διεκδικήσει τόσα όσα θα έπρεπε. Παρατηρώντας, ωστόσο, άλλους Δήμους βλέπουμε  ότι έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις προς χρηματοδότηση.

Το δικό μας Τ.Π θα το χαρακτήριζα συντηρητικό κι αόριστο. Μεγάλοι τίτλοι χωρίς να υπάρχουν έστω, μικρές διευκρινήσεις του τι πρόκειται να κάνουν.

Για τα μεγάλα προβλήματα στο Φάρο, δεν βλέπω να γίνεται καμιά κίνηση για να λυθούν!

Ως προς την παραχώρηση στην ΕΛ.ΑΣ βλέπω ότι φέρνουμε Υπηρεσίες Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής στη Φιλοθέη. Τι αντίκτυπο θα έχει στην προστασία; Θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία;

Εμφανίζετε, εκ νέου το Σούρλειο. Προφανώς κάτι θέλετε να κάνετε, αλλά τι; Μας φέρνετε, επίσης, 100.000 ευρώ για την πλατεία Πίνδου, όπως λέτε για ολοκληρωμένη ανάπλαση. Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε;

 Παντελής Χαροκόπος : Θα σταθώ σε αυτά που είπε ο κ. Καριώτης. Είπε ότι δεν υπάρχει ένα σχολείο που να μην φτιάξατε αύλειο χώρο. Στο Νέο Ψυχικό δεν φτιάξατε ούτε έναν αύλειο χώρο. Οκτώ χρόνια τώρα βλέπουμε μελέτες και έργα που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και όχι τίποτα άλλο. Φέτος και σήμερα αυτό είναι το τελευταίο Τεχνικό Πρόγραμμα που κάνει αυτή η δημοτική Αρχή. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή. Μπορεί να είμαι και εγώ και όχι εσείς.

Βλέπουμε πολλά έργα που θα υλοποιηθούν το 2020. Μας έχετε μάθε να κάνουμε προϋπολογισμούς διετίας. Επειδή πιστεύω ότι θα υπάρξουν αλλαγές και εδώ και στην Περιφέρεια και πιστεύω ότι η νέα ηγεσία στην Περιφέρεια θα υλοποιήσει κάποια έργα που έχετε υπολογίσει θα ψηφίσω το Τ. Π.

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις