Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα Δημοτικά Τέλη για το 2019 και στις τρεις Κοινότητες

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα Δημοτικά Τέλη  για το 2019  και στις τρεις Κοινότητες

 Πολιτική μειώσεων χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναμενόμενες οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Ξεχωριστή κι αξιοπρόσεκτη η τοποθέτηση του Δημήτρη Γαλάνη. Δελακουρίδης, Ζερβός, Κανελλάκης οι  νεαροί άνδρες  του Δημοτικού Συμβουλίου που θέτουν διαφορετικές και πρωτοποριακές οπτικές γωνίες

 Μειωμένη θα είναι για το 2019 η ανταποδοτική εισφορά των δημοτών του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, με το δημοτικό φόρο και τον ΤΑΠ  να παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής προβλέπει μειώσεις 5% και για τις τρεις Κοινότητες, με τις τιμές για την κατοικία να διαμορφώνονται από τα  1,96 ευρώ/τ.μ. στα 1,86ευρώ/τ.μ. για Ψυχικό και Φιλοθέη και από τα 1,43 ευρώ/τ.μ. 1,36 ευρώ/τ.μ. για το Νέο Ψυχικό.

 

Ο Δήμαρχος, κύριος Παντελής Ξυριδάκης εστίασε στις συνολικές μειώσεις τελών, στη διάρκεια των οκτώ χρόνων της θητείας του, τις οποίες και ποσοστοποίησε για κάθε Κοινότητα, ενώ οι ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αφορούσαν το πλεόνασμα του 1.600.000 ευρώ που προκύπτει γα μια ακόμα χρονιά στον προϋπολογισμό των τελών, επιμένοντας ότι ανταποδοτικά σημαίνει: αποδίδω όσα εισπράττω και δεν φυλάω ποσά στην άκρη!

Στην πιο πάνω λογική βασίστηκε και η τοποθέτηση του ανεξάρτητου συμβούλου Δημήτρη Γαλάνη –που υπήρξε κυριολεκτικά καταπέλτης με την ύπαρξη πλεονάσματος,  κατηγορώντας παράλληλα τη Δημοτική Αρχή ότι ασκεί απλή διαχείριση κι όχι πολιτική σχετικά με τα δημοτικά τέλη, τονίζοντας ότι η πολιτική διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και οι κύριοι  Δελακουρίδης, Ζερβός και Κανελλάκης.

 Η συνεδρίαση

Ενδιαφέρουσα ως προς τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης  που, για πρώτη φορά ομόφωνα σχεδόν,  ύψωσαν το θέμα του οικονομικού πλεονάσματος απαιτώντας αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ανταποδοτικών τελών. Αναμενόμενη φυσικά ως προς τις κινήσεις της υπήρξε η Διοίκησης που φαίνεται να είναι απολύτως ικανοποιημένη με τις μειώσεις των συντελεστών, ενώ δεν αντιστέκεται στην παρόρμηση –ακόμη και  όταν πρόκειται για τα ανταποδοτικά,  να βάλει δίκην πλεονάσματος ένα ποσό στην άκρη! Άπαντες επίσης διαφώνησαν με το καθεστώς των δύο εξωτερικών συνεργατών οι αμοιβές των οποίων ανέρχονται στα 24.000 ευρώ για τον καθένα.

Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τι είπαν οι ομιλητές.

 

Ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης ανοίγοντας το θέμα των δημοτικών τελών μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, όπως και της Οικονομικής Υπηρεσίας  για τα τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού είναι η εξής: μείωση 5% των συντελεστών για την κατοικία και στις τρεις Κοινότητες, ενώ παραμένουν στα ίδια επίπεδα ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) και ο Δημοτικός Φόρος. Συνολικά οι ποσοστοποιημένες οι μειώσεις όλων των ετών, από το 2011 κι εντεύθεν,  για κάθε Κοινότητα είναι στο 32% για τη Φιλοθέη, και στο 27% για  Νέο Ψυχικό και Ψυχικό. Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση, για ακριβά  δημοτικά τέλη, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι: σε όλη την περιοχή Αττικής, που έχουμε τον ίδιο τρόπο αποκομιδής, πόρτα-πόρτα και με το χέρι, έχουμε τα φθηνότερα δημοτικά τέλη. Και από την Εκάλη και από του Παπάγου, αλλά και από άλλες περιοχές.

Να θυμίσουμε ότι τα τέλη καθορίζονται προϋπολογιστικά, δηλαδή ξεκινάμε από τα έξοδα, υπολογίζοντας  όλες τις δαπάνες που αφορούν τις συγκεκριμένες παροχές και καταλήγουμε σε ένα ορισμένο ποσό. Το ποσόν αυτό διαιρείται ως προς τα τετραγωνικά και έτσι καθορίζονται οι συντελεστές των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Όπως βλέπουμε τα τέλη δεν είναι πολιτική απόφαση, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με αυτά.

Τώρα, ο τρόπος που κάνουμε αποκομιδή και διαχειριζόμαστε γενικώς την κατάσταση, μας επιτρέπει α κάνουμε εκπτώσεις. Ένα 32% δεν είναι τίποτα το σπουδαίο, αλλά είναι κάτι.

Ως προς το δημοτικό φωτισμό με led μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: πρώτον με προμήθεια και τοποθέτηση. Αρκετά ακριβά και δεν έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται. Δεν επιλέξαμε δάνειο, γιατί οι τόκοι τρώνε μεγάλο ποσό της εξοικονόμησης. Δεύτερον με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα). Ετοιμάσαμε το μοντέλο κι όταν το φτιάξαμε το στείλαμε στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, η οποία επί μεγάλο διάστημα δεν μας απαντούσε. Όταν μας απάντησε, δεν έδωσε καμιά σημασία. Έχουμε, όμως, το παράδειγμα του Δήμου Σαρωνικού που αναβάθμισε ενεργειακά το σύστημα ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας. Είδαμε ότι το σύστημα λειτουργεί και τα ίδιο θα εφαρμόσουμε κι εμείς».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το πλεόνασμα είπε: «Ακόμα κι αν κάποιος δεχθεί ότι μετακυλύεται ένα ποσόν, από το 20% (σ.σ ποσοστοποιημένο το πλεόνασμα) στο 32% -που είναι η συνολική έκπτωση τελών στη Φιλοθέη- έχουμε ένα υπόλοιπο 12%!».

Στο πλεόνασμα των ανταποδοτικών εστιάστηκε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κύριος Δημήτρης Μαναός, λέγοντας: «Και πέρυσι και φέτος κάναμε εκπτώσεις στα τέλη. Παρά ταύτα ο φετινός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος από πέρυσι. Φουσκώνουμε τους προϋπολογισμούς με προμήθειες (μηχανολογικός εξοπλισμός, απορριμματοφόρα κ.λπ.) Δεν τα αγοράζουμε και μας μένει περίσσευμα! Τον προηγούμενο χρόνο κάναμε  ενάμισι εκατομμύριο ευρώ περίσσευμα, άρα αν το αφαιρέσουμε από τον προϋπολογισμό, φαίνεται καθαρά ότι κάνουμε τη δουλειά μας και με λιγότερα! Κι αυτά τα λιγότερα διαιρούμε με τα τετραγωνικά και βγάζουμε το συντελεστή τέλους. Αν το κάναμε, θα είχαμε μια πολύ μεγαλύτερη έκπτωση κι όχι το 5% που είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα!».

Στη συνέχεια ο κύριος Μαναός μιλώντας για τα καταστήματα τόνισε: «Υπάρχει μια ανισότητα ανάμεσα στα καταστήματα του Φάρου και σε αυτά στο εσωτερικό του Νέου Ψυχικού. Τα περισσότερα μαγαζιά στο Φάρο είναι χρυσορυχεία! Πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα; Σωστά το τόνισε ο συνάδελφος κύριος Καβαλάρης. Δώστε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή  στο φωτισμό στα άλση της Φιλοθέης».

 

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος, κύριος Δημήτρης Γαλάνης, παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Ακούω με προσοχή την εισήγηση. Υπάρχει ένα πλεόνασμα γύρω στο 1. 6000.000 ευρώ. Επίσης μέχρι στιγμής έχουν εκτελεστεί γύρω στα 4 εκατομμύρια του προϋπολογισμού και μένει για το υπόλοιπο διάστημα (μέχρι το τέλος της χρονιάς) ένα ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά θα μας περισσέψουν  και πάλι 1.600.000 ευρώ!

Τα ανταποδοτικά είναι ποσά που εισπράττουμε και τους τα ανταποδίδουμε! Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δεν ξοδεύουμε αυτό που ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι ανταποδοτικό; Ό,τι εισπράττεις, αυτό αποδίδεις στους δημότες! Εμείς δεν αποδίδουμε! Δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ανταποδώσετε;

Το περίσσευμα είναι εκτός πνεύματος νόμου κι εκτός ποσού που πληρώνουν οι δημότες. Και εν προκειμένω το πλεόνασμα αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ποσού, δηλαδή: στα 1000 ευρώ δημοτικά  τέλη που πληρώνει το χρόνο ο δημότης, τα 200 ανήκουν στο πλεόνασμα!

Εδώ ο νόμος είναι σαφής! Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε τέλος σε αυτό που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Ο δημότης τα έχει πληρώσει αυτά τα ποσά. Και φυσικά δεν έχουμε καμιά εμπορική επιχείρηση για  να κρατάμε αποθεματικό. Εδώ είναι δημόσιο!

Δεν μπορείτε να μας φέρνετε ένα προϋπολογισμό  που, όπως υπολογίζετε, ούτε του χρόνου θα μπορέσει να εκτελεστεί και να μας ζητάτε να τον ψηφίσουμε!

Κι ο στόλος μας δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. Ζητάμε ένα εξορθολογισμό των προϋπολογισθέντων. Ή ανεβάστε  παροχές κι υπηρεσίες ή επιστρέψτε τα χρήματα πίσω! Αυτή είναι η τελευταία χρονιά που έχετε μπροστά σας για να διορθώστε την κατάσταση».

Στη συνέχεια ο κύριος Γαλάνης τοποθετούμενος σε σχέση με τους άλλους ομιλητές είπε: «Παραμένει ακλόνητη η θέση μας πως ότι ψηφίζουμε πρέπει και να το υλοποιούμε!

Η διαφορά μιας Δημοτικής Αρχής αξιώσεων βρίσκεται μεταξύ της διαχείρισης και της άσκησης πολιτικής! Με τη διαχείριση εξασφαλίζουμε την καθημερινότητα. Με την πολιτική διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών!

Ακούω ότι η Καθαριότητα είναι σε καλά επίπεδα. Σε επίπεδο διαχείρισης ίσως. Σε επίπεδο πολιτικής δεν βλέπω τίποτα! Ο Δήμος έχει τα λεφτά. Εδώ λείπει το όραμα ή η ικανότητα και δεν έγινε έργο; Γιατί ενεργείτε μόνο διαχειριστικά;».

Ο ανεξάρτητος, επίσης, σύμβουλος κύριος Νίκος Ζερβός, τοποθετούμενος για τα ανταποδοτικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Απ’ ότι βλέπω έχει γίνει πρόβλεψη μέχρι και 31/12 της τρέχουσας χρονιάς. Το αντίστοιχο πλεόνασμα πέρυσι ήταν 1.500.000 ευρώ περίπου, ενώ το φετινό είναι γύρω στο 1.600.000 ευρώ. Κοίταξα την αιτιολογία και είναι ταυτόσημη με τις προηγούμενες. Το πλεόνασμα προέρχεται από τη μη αγορά εξοπλισμού. Τέσσερα χρόνια χρησιμοποιούμε την ίδια δικαιολογία. Τέλος πάντων, γιατί τέσσερα ή πέντε χρόνια δεν αγοράζουμε εξοπλισμό; Πόσα απορριμματοφόρα προμηθευτήκαμε ή άλλα οχήματα από το 2014; Γιατί ο στόλος πρέπει να αλλαχτεί. Μη φτάσουμε σε ένα σημείο να χρειαστεί να τα αλλάξουμε όλα με τη μία.

Εφόσον επί πολλά έτη μας περισσεύει ένα ποσόν γύρω στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ, θα έπρεπε τουλάχιστον ένα μέρος του να μην το εισπράξουμε και να το επιστρέψουμε ως μείωση τελών στους δημότες».

Τοποθετούμενος στην πορεία, σχετικά με το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και διαχωρισμού στην πηγή, τόνισε ότι το σύστημα αυτό υιοθέτησε  ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού από μόνος του, κανείς δεν τον υποχρέωσε, ενώ δήλωσε κάθετα αντίθετος με τους εξωτερικούς συνεργάτες. Τέλος συνόψισε τις αντιρρήσεις του για το πλεόνασμα, συμφωνώντας με το Γιάννη Δελακουρίδη και υπερθεματίζοντας ότι ένα ποσοστό μικρής απόκλισης στα προϋπολογισθέντα είναι φυσιολογικό, αλλά ένα ποσοστό ύψους 20% είναι τεράστιο.

Ο αρχηγός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Καβαλάρης , τοποθετούμενος επί των ανταποδοτικών είπε: «Δεν μας εκπλήσσει ότι επτά χρόνια τώρα λέμε τα ίδια. Ας ψαχθούν οι συνάδελφοι τι ψήφιζαν τα τελευταία επτά χρόνια.

Για εμάς η συγκεκριμένη οπτική γωνία των ανταποδοτικών είναι ξεκάθαρη: σε κάθε γειτονιά πρέπει να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός. Είναι ζητήματα υγείας και ασφάλειας. Αυτά είναι κοινωνικά αγαθά –που η πληρωμή τους δεν θα έπρεπε να βαρύνει τους δημότες. Είναι θέματα κρατικής μέριμνας η δημόσια υγεία κι η ασφάλεια.

Οι περισσότερες διοικήσεις, όμως, όπως και η δική μας αποδέχονται να κάνουν διαχείριση της κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά –και στα πλαίσια της διαχείρισης- υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν έσοδα, κέρδη και πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου. Και στη λογική των ανταποδοτικών δημιουργούν περισσότερα απορρίμματα. Δεν μπορεί ο Φάρος να έχει μικρότερη ανταποδοτικότητα από τα μικρομάγαζα. Είναι ένα νούμερο και του κάνουμε κριτική.

Επίσης όταν έχεις 1.600.000 ευρώ περίσσευμα δεν είναι μια σοβαρή επένδυση τα Led; Τότε, γιατί να μπει εργολάβος; Το ‘χουμε το ενάμισι εκατομμυριάκι. Κάθε χρόνο το γυροφέρνουμε. Γιατί δεν βάζουμε μόνοι μας τα Led;

Ένα άλλο σημείο –που θα έπρεπε να μας απασχολεί- είναι ότι στους ΟΤΑ και στο χώρο Καθαριότητας 40 ή42 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Κι αυτό ξεκινάει από την εναλλαγή ανέργων και συμβασιούχων. Δυστυχώς οι εναλλαγές εργαζομένων είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε τέτοια προβλήματα.

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Δελακουρίδης, μιλώντας για τα ανταποδοτικά τέλη είπε: «Τα ανταποδοτικά αποτελούν εργαλεία σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής. Ωστόσο εδώ, σε εμάς, αποτελούν λογική είσπραξης, αλλά όχι ανταπόδοσης. Δεν έχουμε σοβαρή στόχευση! Η αντικατάσταση του κοινόχρηστου φωτισμού με  Led είναι μια πρακτική όλων των Δήμων.  Ουσιαστικά υλοποιούμε μια στόχευση της Ε.Ε. ως κράτος μέλος. Δεν κάνουμε κάτι το πρωτοποριακό. Πρωτοποριακό θα ήταν, για παράδειγμα, αν κάναμε κοινούς διαγωνισμούς.

Βλέπουμε άλλους Δήμους που έχουν βρεθεί πολλά βήματα μπροστά, όπως σήμερα ο Δήμαρχος Ιλίου ήρθε –στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο Μέγαρο Μουσικής- με ηλεκτροκίνητο αμάξι.

Εμείς επενδύουμε ακόμα σε προηγούμενη τεχνολογία. Ήδη είχαν ανοίξει τα Πράσινα Ταμεία και δεν επωφεληθήκαμε. Αν ενδιαφερθούμε θα ανοίξουν εκ νέου!

Να τονίσουμε, όμως, ότι δεν παίζει ρόλο αν μειώνουμε τα τέλη. Ρόλο παίζουν η προοπτική, ο στόχος! Αν κάνουμε κάποιες επενδύσεις θα μπορέσουμε να κάνουμε παραπάνω βήματα κι ως εκ τούτου να προσφέρουμε περισσότερα στους δημότες.

Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι η ανανέωση του στόλου μας. Στο Δήμο Περιστερίου ο Παχατουρίδης ανανέωσε ένα τεράστιο στόλο με ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, συν δύο λεωφορεία που πήρε για τη Δημοτική Συγκοινωνία! Εμείς επικαλούμαστε συνέχεια το νόμο, για το Δήμο Περιστερίου δεν υπάρχουν νόμοι;».

Τοποθετούμενος, επί του θέματος,  ο νέος αρχηγός της «Δημαρχίας Πολιτών» Νίκος Κανελλάκης είπε: «Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, βλέπουμε τι γίνεται. Δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και οι τρεις Κοινότητες του Δήμου∙ για παράδειγμα, αν υπάρχουν κίτρινες σακούλες στην Κοινότητα Ψυχικού θα έπρεπε να υπάρχουν και στις άλλες δύο. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική της ιδιαίτερης μεταχείρισης!

Το σημερινό, όμως, θέμα έχει να κάνει με την με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την Καθαριότητα και τον Ηλεκτροφωτισμό.  Δεν θεωρώ ότι έχετε πετύχει, διότι τότε δεν θα έπρεπε να υπήρχε πλεόνασμα! Το πλεόνασμα δεν προήλθε με μαγικό τρόπο, το πλήρωσαν οι δημότες από την τσέπη τους!

Έχετε αποτύχει παταγωδώς, λοιπόν, διότι τα Δημοτικά Τέλη είναι ανταποδοτικά. Σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ανταποδοτικών είναι: ξοδεύω όσα προϋπολογίζω και δε δημιουργώ πλεόνασμα.

Όσο για την αντικατάσταση του κοινόχρηστου φωτισμού με Led εφαρμόστε τη επιτέλους!  Εμείς στηρίζουμε κάθε δράση που έχει να κάνει με την εξοικονόμιση ενέργειας. Εξάλλου πρόκειται για μια πρόταση που έκανε ο Δημήτρης Μαναός, στην αρχή της θητείας του, εδώ και πέντε χρόνια!

Όπως καταλαβαίνετε πέντε χρόνια το γυροφέρνετε και δεν έχετε κάνει τίποτα! την ίδια ώρα άλλοι Δήμοι έχουν κάνει βήματα μπροστά. Ξεκινήστε το επιτέλους, έστω και στο τέλος της δεύτερης θητείας σας».

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις