Πάνω από 2.500 οι συνολικές παραβάσεις μέσα στο 2018 σε όλη την επικράτεια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ρευματοκλοπές  

Φιλοθέη, Κηφισιά, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη  οι πρώτοι στην λίστα

Πάνω από 2.500 οι συνολικές παραβάσεις μέσα στο 2018 σε όλη την επικράτεια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την ομιλία του διευθυντή χρηστών δικτύου/ΔΕΔΔΗΕ κ. Δρόσου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, φάνηκε ότι το τέλος του 2018 δεν θα βρει όλους τους Έλληνες με το φώς των Χριστουγέννων. Κυρίως εκείνους που παρανόμησαν απέναντι στην εταιρία και έκλεψαν ρεύμα. Ή σε εκείνους που ήταν ήδη στην «μαύρη λίστα» για παράνομη συμπεριφορά και το επανέλαβαν.  Ο κ. Δρόσος στην ομιλία του, που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) , χαρακτήρισε ως «Ελληνικό παράδοξο» την  σημαντική εξάπλωση του φαινομένου της ρευματοκλοπής  ειδικότερα μετά την πύκνωση των ελέγχων και την εντυπωσιακή αύξηση του πλήθους των εντοπισμών αλλά και τις αυστηρότερες ποινές που επιβάλλονται στους πολίτες που παρανομούν. Που σημαίνει βέβαια, ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» του Έλληνα καταναλωτή ούτε και μπροστά στον κίνδυνο να τον χρεώσουν με χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Δρόσος παραδέχτηκε ότι «η έξαρση του φαινομένου συμπίπτει και συνδέεται σίγουρα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση».  Υπογράμμισε βέβαια ότι «σε κάθε περίπτωση η ρευματοκλοπή συνιστά παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού το “όφελος” των ολίγων μεταφράζεται σε ζημία των πολλών».

Είναι μόνο η οικονομική κρίση η αιτία;

Όχι βέβαια. Ειδικά στην έρευνα η οποία βγάζει πρωταθλητές των κλοπών περιοχές όπως την Φιλοθέη και την Κηφισιά, θα λέγαμε ότι ίσως να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Η ρευματοκλοπή οφείλεται – κυριολεκτικά- σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» παρά σε έλλειψη χρημάτων, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύει και εδώ η οικονομική κατάρρευση της χώρας ως έναν βαθμό.

Μία περίπτωση που καταγγέλθηκε, είναι το πείραγμα του μετρητή σε πολυτελέστατη παλαιά μονοκατοικία της Φιλοθέης από τρίτους, απλά και μόνο για να κατηγορηθεί ο ιδιοκτήτης που κληρονόμησε το οίκημα και να αναγκαστεί λόγω χρέους απέναντι στην ΔΕΔΔΗΕ, να μην προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς. Το περίεργο είναι ότι μετά από την καταγγελία του νόμιμου ιδιοκτήτη, αποκαλύφτηκαν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Άλλες αληθινές και άλλες λιγότερο πιστευτές. Ακόμα μία πιο συνηθισμένη, είναι η περίπτωση εκείνων που αρνούνται να τακτοποιήσουν την οφειλή τους γιατί κατηγορούν τους γείτονες για ρευματοκλοπή ή ακόμα και τους πρώην ενοικιαστές λόγω αδικαιολόγητης υπερχρέωσης. Αυτές οι περιπτώσεις φαντάζουν μεμονωμένες αλλά και αυτές δεν είναι λίγες και η επιχείρηση το γνωρίζει και τις εξετάζει. Όπως επίσης γνωρίζει και τα… του οίκου της. Βρίσκεται  σε εγρήγορση σχετικά με εκείνους τους υπαλλήλους της που χρηματίζονται από επιχειρηματίες για να μηδενίσουν τους μετρητές και να κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβάσεις κυρίως επαγγελματικών χώρων. Την τελευταία δεκαετία για αυτόν το λόγο έχουν απολυθεί από την ΔΕΔΔΗΕ γύρω στα 100 άτομα.

 Τι περιμένει τους καταναλωτές;

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως και το τέλος Αυγούστου του 2018, οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές ανέρχονται σε 5270, με το 13% να αφορά παραβάσεις  προ του 2017, τo 39%  εντός 2017 και το 48%  εντός 2018.
Οι εξυπηρετούμενες περιπτώσεις, ανέρχονται σε 2603, οι μη εξυπηρετούμενες  και ληξιπρόθεσμες, σε 2185, οι μη ληξιπρόθεσμες περιπτώσεις σε 482, με την βεβαιωμένη μη καταγραφείσα ενέργεια στα ~ 62 Gwh, και τα βεβαιωμένα ποσά οφειλών να διαμορφώνονται σε 14,7 εκατ. ευρώ και με τις εισπράξεις στα 3 εκατ. ευρώ.

Άρα, καλά νέα δεν υπάρχουν. Ο κ. Δρόσος  ενημέρωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «η θέσπιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, θωρακίζει την προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην έκβαση του «διακηρυγμένου “Πολέμου κατά της Ρευματοκλοπής”, στον οποίο έχουν συστρατευθεί όλες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ανακοπή του φαινομένου αρχικά και τη δραστική περιστολή του στη συνέχεια».

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: