Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου «Ξανά στο Ψυχικό»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου «Ξανά στο Ψυχικό»

Πριν από λίγες ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου ζήσαμε μια από τις λαμπερές ημέρες περασμένων δεκαετιών επειδή η δικιά μας Έλλη αποφάσισε να εκθέσει ένα μέρος από την τεράστια προσφορά της ξανά στο Ψυχικό.

Ήταν το 1997 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση της Έλλης Σολομωνίδου – Μπαλάνου με σκίτσα και σχόλια από τη δημοσιογραφική της καριέρα.

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού υποδέχθηκε και πάλι την διακεκριμένη σκιτσογράφο στο προάστιο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, με ένα αφιέρωμα στο έργο της.

Η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα στο καλωσόρισμα που απηύθυνε στην κυρία Σολομωνίδου και στους ομιλητές, είπε μεταξύ άλλων :

«…πριν από χρόνια από αυτό το βήμα για το έργο και την προσωπικότητα της Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου είχαν μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Γ. Μπαμπινιώτης, ο Ανδρ. Ρικάκης, η Ροζίτα Σώκου, όλοι οι σταρ εκείνης της εποχής!

Απόψε καλωσορίζουμε τον κ. Γεωργουσόπουλο, τον Μάνο Στεφανίδη και τον Νίκο Βατόπουλο, λαμπερά ονόματα της σημερινής εποχής που θα μιλήσουν για την δικιά μας Έλλη!

Τη συζήτηση συντονίζει μια εκπρόσωπος της νέας γενιάς, η θεατρολόγος και αγαπητή φίλη δρ Ελένη Δουνδουλάκη η οποία είχε την ιδέα και την επιμέλεια αυτής της εκδήλωσης…»

Η κα Δουνδουλάκη στην εισαγωγή της, είπε για την Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου: … Ήταν το 1961, όταν η εκδότρια Ελένη Βλάχου της πρότεινε να εργαστεί στα έντυπά της και να σχεδιάζει σκίτσα που να συνοδεύουν, αντί φωτογραφιών, τις στήλες του πολιτιστικού ρεπορτάζ και κυρίως την κριτικογραφία. Έκτοτε, η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, δουλεύοντας ακατάπαυστα, αποτύπωσε στο χαρτί αμέτρητα στιγμιότυπα από την πολιτιστική ζωή της χώρας μας, δημιουργώντας, με τη δική της προσωπική τεχνική, αναρίθμητα σκίτσα. Τα περισσότερα έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Καθημερινή, παλαιότερα δε και στην εφημερίδα Μεσημβρινή και το περιοδικό Εικόνες.

Ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρθηκε στο έργο της σκιτσογράφου που επί χρόνια απαθανάτιζε στιγμές από τις μεγάλες θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο και σε κλειστές θεατρικές σκηνές.

Ο ιστορικός τέχνης και αν. καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Μάνος Στεφανίδης τόνισε τη μεγάλη τέχνη της σκιτσογράφου που συλλαμβάνει και αποδίδει την ένταση της στιγμής, ενώ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος μας μετέφερε στο κλίμα μιας άλλης εποχής, τότε που η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου μεσουρανούσε στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης έδωσε στους ομιλητές βιβλία από τις εκδόσεις του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Τα  «Φιλοθέου Πάρεργα» του Νικολάου Μαυροκορδάτου, ένα κείμενο του πρώιμου Νεοελληνικού Διαφωτισμού, το «εκ Φύσεως η Πόλη μας» του Μαρτίνου Γκαίτλιχ και τα «Οδωνύμια Φιλοθέης» της Χρ. Φίλιππα.

Η εκδήλωση ήταν προάγγελος της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της Έλλης Σολομωνίδου – Μπαλάνου με τίτλο «Ξανά στο Ψυχικό», που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2018 έως 15 Μαρτίου 2019. Πρόκειται για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση των μοναδικών της σκίτσων με θέματα από το θέατρο, τη μουσική, τον χορό καθώς και σκίτσα επιφανών προσωπικοτήτων.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις