Ιστορικό Αρχείο δύο οικισμών, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ιστορικό Αρχείο δύο οικισμών, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η περασμένη Δευτέρα ήταν μια όμορφη βραδιά του Νοέμβρη ανάμεσα στο Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Μια βραδιά που συγκέντρωσε εκλεκτό κοινό από το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και το Νέο Ψυχικό και όχι μόνον από τα μέρη μας γιατί η προσέλευση του κόσμου έδειξε ότι το ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας είναι …υπερτοπική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φάνηκε ότι η έκθεση των τεκμηρίων για το «Οδοιπορικό στην ιστορία των δύο οικισμών, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού», δεν ενδιαφέρει μόνον τους κατοίκους αλλά και τους ερευνητές της ιστορίας της χώρας εφόσον η ιστορία των πόλεών μας, συμβαδίζει με την πορεία του κράτους στον 20ο αιώνα.

Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, στο πεζόδρομο της Φιλοθέης, μπροστά από το «Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδης» ένα παλιό καμπριολέ περίμενε τους θαμώνες και ξυπνούσε μνήμες μιας άλλης εποχής. Τότε, στα τέλη της δεκαετίας του 50 που οι νεαρές έπιαναν το τιμόνι στα χέρια τους, τότε που οι «σωφερίνες» σεργιάνιζαν στα λαμπερά προάστια της Αθήνας.

Ο χώρος γέμισε από  φίλους, παλιούς γνωστούς, νέους θαμώνες αλλά και κάποιο απρόσμενα νεανικό κοινό που τίμησαν την έκθεση του αρχειακού υλικού που αφορούσε στην ίδρυση των προαστίων μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, μεταξύ άλλων είπε:

«…Πέρασαν σχεδόν εκατό χρόνια και η χώρα μας έζησε δραματικές στιγμές που επηρέασαν τη φυσιογνωμία των πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου.

Επειδή σήμερα, οι κίνδυνοι από την οικονομική κρίση καραδοκούν πιστεύω ακράδαντα ότι για να προστατεύσουμε την πόλη μας πρέπει να την αγαπήσουμε και για να την αγαπήσουμε πρέπει να την γνωρίσουμε.

Με αυτό το σκεπτικό, πριν από ένα χρόνο, σε αυτόν τον χώρο παρουσιάσαμε το «Αρχείο Λάμπρου» το οποίο αφορά στην ιστορική διαδρομή της Φιλοθέης από την εποχή της ίδρυσης του συνοικισμού «Νέα Αλεξάνδρεια», μέχρι την ολοκλήρωση της Κηπούπολης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Εφέτος παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό το οποίο μας το διέθεσε ο κ. Γιάννης Λάμπρου με τεκμήρια σχετικά με την ιστορία του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού που φωτίζουν τις απαρχές των πόλεών μας.

Απόψε θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε κάποιους θησαυρούς που μας προμήθευσε ο κ. Λάμπρου. Χάρτες μιας άλλης εποχής, ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια σπιτιών, τεκμήρια αγοραπωλησίας, αποδείξεις εργασιών και αναφορές από την ίδρυση των σχολείων.

Όλοι εμείς που προσπαθούμε όχι μόνο να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής που έχουμε κατακτήσει αλλά και να αναδείξουμε με κάθε τρόπο την ιστορία μας και τα επιτεύγματα των δημοτικών αρχών που πέρασαν αλλά κυρίως των κατοίκων και των πολιτών, σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης ο οποίος τόνισε:

Η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, οι τρεις πόλεις που από το 2010 συνιστούν το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, γεννήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Επί σχεδόν εκατό χρόνια εξαιρετικής διακυβέρνησης των πόλεων και κυρίως χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι κάτοικοι, οι πόλεις μας λειτούργησαν ως πρότυπο αστικής ζωής.

Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, η σκέψη μας συχνά γυρίζει πίσω και θαυμάζει το ζήλο και τις αντοχές των ανθρώπων οι οποίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν επάνω σε έναν άνυδρο και ξερό τόπο, τις τρεις ζηλευτές πόλεις που εμείς κατοικούμε και όλοι τις θαυμάζουν.

Διατρέχοντας ένα Οδοιπορικό στην ιστορία δύο οικισμών,

αισθανόμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι έγραψαν και όσοι απλά συμμετείχαν σε αυτήν την ιστορία.

Σε μια χρονική περίοδο, όπως η σημερινή, που η οικονομική κρίση τσακίζει θεσμούς και αξίες, αγωνιζόμαστε για

  • να διατηρήσουμε τα κεκτημένα
  • να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων,
  • να προφυλάξουμε το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον των πόλεών μας και
  • να διατηρήσουμε φυσιογνωμία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Απόψε, εδώ μπροστά μας, το αρχειακό, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό που με κόπο συγκέντρωσε ο συλλέκτης Γιάννης Λάμπρου,

ζωντανεύει την τοπική μας ιστορίας, προβάλλοντας σημαντικά στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απόκτηση και η έκθεση αυτού του υλικού, είναι μια απόπειρα που στοχεύει σε ένα ταξίδι ρομαντικό, μια συνομιλία με το παρελθόν επάνω στο οποίο θεμελιώνεται το παρόν και χτίζεται το μέλλον.

Πριν από λίγο καιρό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την άδεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ιδρύσαμε το «ειδικό ιστορικό Αρχείο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού» και έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια επίπονη και συνάμα κολοσσιαία.

 Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια όλων όσοι αγαπούν τις πόλεις μας και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας τους, θα προχωρήσουμε με βήματα σταθερά στην αποτύπωση και την τεκμηρίωση της ιστορίας αυτού του πανέμορφου τόπου.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα για αυτήν την πρωτοβουλία και την επί 20 χρόνια έμπρακτη αφοσίωση στην ιστορία της πόλης καθώς και τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Ευελπιστούμε ότι καθώς θα συμπληρώνεται το αρχειακό μας υλικό, θα ακολουθήσουν και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τις πόλεις μας οι οποίες αν και πλησιάζουν την εκατονταετία, είναι ακμαιότατες και πολλά υποσχόμενες στο μέλλον.

 Η έκθεση συνοδευόταν από έναν πλούσιο και ιδιαίτερα επιμελημένο κατάλογο, ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφηκαν τα εκθέματα με επεξηγηματικές λεζάντες και παρουσιάζεται ένα μικρό ιστορικό.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Υπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο τ. Δήμαρχος Δ. Μαναός, η Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου Κατ. Αλεξοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Κατ. Πετρίτση-Μουράντ, Άλκης Γάτος, Β. Σαμαρόπουλος, η Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Άννα Κούμπα, η Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Σ. Ζαφρακοπούλου, οι Δημ. Σύμβουλοι Α.Γ. Μαζαράκης, Έλ. Δημουλά, τα μέλη του ΔΣ ΟΚΑΠΑ Άλκ. Τουλιάτου, Μ. Φουστέρη, ο Τοπ. Σύμβουλος Αλ. Ρόκας, οι π. Δημ.Σύμβουλοι Αθ. Χανακούλας,  Ελένη Δουνδουλάκη, Δ. Αργυρόπουλος, η επιμελήτρια Τέχνης Ελίζα Γερολυμάτου, η Δ/τρια των Βιβλιοθηκών του ΕΕΙ Αλ.Παπάζογλου, ο Γ/Δ του Ιδρύματος «Γ. Ζογγολόπουλος» Άγγ. Μωρέτης, η Γ/Δτής της ΕΥΔΑΠ Έφη Νεστορίδη, η Συντονίστρια της ΜΟΝUMENTA Ειρήνη Γρατσία, η Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Νταίζη Παπαθανασοπούλου, η δημοσιογράφος Μάγια Γάκη, και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις