Δημήτρης Φωτιάδης: θα συνεργαστώ με το Δημήτρη Γαλάνη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δημήτρης Φωτιάδης: θα συνεργαστώ με το Δημήτρη Γαλάνη μέσα από το συνδυασμό «Προάστιο Πρότυπο» συνυπογράφοντας τις 7+1 Απαράβατες Αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης

 Μια νέα συμφωνία Αρχών και Ήθους

 Προέρχεται από το Νέο Ψυχικό, αλλά διαθέτει μια ευρύτερη και τεκμηριωμένη γνώση για τα προβλήματα όλου του Καλλικράτιου Δήμου. Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Φωτιάδης με την υπέρ-τριακονταετή παρουσία του στα δημοτικά δρώμενα –ως δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος Δήμαρχος, μέλος Δημαρχιακών Επιτροπών, όπως επίσης Σχολικών και Πολεοδομικών Επιτροπών, αλλά και ως πολιτικό στέλεχος, με δεδομένο το ήθος και τις αρχές του  θα στεκόταν επάξια σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο εξαιρετικών απαιτήσεων.

Εξάλλου η επαγγελματική του διαδρομή –ως μελετητής και ελεγκτής δημοσίων έργων, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, η δωδεκάχρονη εμπειρία του στον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι γνώσεις του στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, αλλά και η σημερινή του θέση ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτινων Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όπως επίσης η θητεία του ως Γενικός Διευθυντής-Διευθύνων Σύμβουλος του ΗΛΠΑΠ –με εμπειρία πάνω σε συνεργασίες με συγκοινωνιακούς οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη του προσφέρουν όλες ειδικές γνώσεις στα προβλήματα των πόλεών μας και τον καθιστούν ικανό να βοηθήσει σε κάθε σχεδιασμό για το μέλλον του Δήμου μας, αλλά και για τα απλά και καθημερινά προβλήματα που απασχολούν όλους μας.

 

Η συζήτηση

Κύριε Φωτιάδη, με δεδομένο ότι διαθέτετε μια τριαντάχρονη πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση «κρύβει» προκλήσεις, θα σκεφτόσαστε να επανέλθετε στην ενεργό δράση;  «Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία που μου παρέχετε σήμερα μέσα από τις γραμμές της τόσο ενημερωμένης, αξιόπιστης και μαχητικής εφημερίδας σας, ώστε να επικοινωνήσω με τους γείτονες και συνδημότες  αναγνώστες σας και να τους μεταφέρω κάποιες από τις σκέψεις μου για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ως ενεργός πολίτης -που υπηρέτησα την τοπική αυτοδιοίκηση πάνω από 30 χρόνια, εκλεγόμενος 7 τετραετίες ως δημοτικός σύμβουλος και 2 φορές ως υποψήφιος Δήμαρχος Νέου Ψυχικού, δεν θεωρώ ότι επειδή απουσίασα από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο «συνταξιοδοτήθηκα» από την Δημοτική Πολιτική σκηνή.

Σας είναι άλλωστε γνωστό, ότι παρότι δεν έχω εκλεγεί σύμβουλος, έδωσα το παρών σε πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου,  όπου με πολύ προσοχή παρακολούθησα την εξέλιξη θεμάτων που αφορούσαν την πόλη μας.

 

Πως κρίνετε την πρώτη οκταετία του Καλλικρατικού Δήμου, στην οποία μετείχατε κι εσείς την πρώτη  περίοδο 2011-2014; «Θα σας απαντήσω, πριν όμως θα ήθελα να αναφερθώ στον ισχύοντα μέχρι στιγμής εκλογικό νόμο και στον νέο, καθώς πιστεύω ότι οι ατέλειες του πρώτου βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αναπτύχθηκαν στο έπακρο στο Δημοτικό Συμβούλιο της παρούσας οκταετίας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω ότι με το νέο εκλογικό νόμο οι πόλεις φεύγουν από ένα δεσποτικό Δημαρχοκεντρικό σύστημα άσκησης της εξουσίας που ήταν αφόρητα πιεστικό και κυρίως μη δημοκρατικό, καθώς το έδινε στον πρώτο συνδυασμό το πρωτοφανές 65% εδρών και συμβούλων.

Επιπλέον υπήρχε απόλυτη ταύτιση  της δημοτικής λειτουργίας, με το πρόσωπο του Δημάρχου και του συνδυασμού της πλειοψηφίας – που στις περισσότερες των περιπτώσεων κατέληγε σε δεσποτική και αλαζονική συμπεριφορά,  όπου η απόλυτη αλήθεια για την λειτουργία μιας πόλης και των προβλημάτων που την απασχολούσαν εξαρτιόταν από τις απόψεις της πλειοψηφίας, χωρίς η αντιπολίτευση έστω και εάν αποτελούσε το 49% των δημοτών, δηλαδή κοντά στο μισό,  να μπορεί να αναδείξει  κάποια άλλη άποψη ή ιδέα για την πόλη, εάν δεν το ήθελε  η πλειοψηφία.

Σήμερα ο νέος νόμος της απλής αναλογικής, με το μοίρασμα των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου αναλογικά σε όλους τους συνδυασμούς κόβει τον «ομφάλιο λώρο» της ταύτισης της Δημοτικής εξουσίας με το πρόσωπο του Δημάρχου και των συμβούλων του πρώτου συνδυασμού. Ο νέος νόμος προτρέπει όλους να συμβάλουν στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης    μέσα από μικρές και μεγάλες συναινέσεις  που πρέπει να προκύψουν χωρίς αλαζονεία αλλά με περισσή υπευθυνότητα και θάρρος.

Για την πόλη μας που τα τελευταία οκτώ  χρόνια διοικήθηκε από έναν Δήμαρχο και μια πλειοψηφία συμβούλων απόλυτα αλαζονική, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να καταλάβουν μέχρι που μπορεί να φτάσουν και έτσι να μπει ένα μέτρο στην δημοτική λειτουργία τους ώστε να προκύψουν οι μεγάλες συναινέσεις που έχει ανάγκη η πόλη μας σε φλέγοντα θέματα  όπως: Χρήσεις Γης, καταστήματα υγειονομικού  ενδιαφέροντος, το Πράσινο, το Περιβάλλον κ.λπ.

Να θυμίσω ότι επί οκτώ χρόνια βιώσαμε την λειτουργία ενός Δήμου με απόλυτα κυριαρχική λογική και συμπεριφορά τόσο από τον ίδιο τον Δήμαρχο, όσο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  αλλά και κάποιο «γραφικό» αντιδήμαρχο ειδικό «επι παντός επιστητού»,  αλλά και την πλειονότητα των στελεχών της ομάδας του.

Η  σημερινή συγκυρία, μας προσκαλεί για μεγάλες ανατροπές, για την δημιουργία νέων δημοτικών πλειοψηφικών ρευμάτων Πολιτών, που θα ανατρέψουν την λογική των οκτώ  χαμένων χρόνων της  διοίκησης Ξυριδάκη για την πόλη μας, όπου κανένα έργο δεν εκτελέστηκε και επικράτησε η λογική συντήρησης στα κεκτημένα.

Η διοίκηση αυτή ότι ήταν να δώσει στην πόλη το έδωσε και οι Πολίτες πρέπει να αναδείξουν νέα Δημοτική Αρχή, με όραμα, με δημοκρατική συναινετική λειτουργία, χωρίς αλαζονεία, σε διαρκή διάλογο με τους δημότες και τους φορείς της πόλης.

Μετά από όλα όσα μας είπατε, με ποιον συνδυασμό θα κατεβείτε και γιατί; «Παρακολουθώντας από κοντά  τα δημοτικά μας πράγματα, στο πως λειτουργούν στα δημοτικά συμβούλια όλοι οι επίδοξοι δήμαρχοι, ζυγίζοντας συμπεριφορές, πράξεις και οράματα έχω καταλήξει στο τι πρέπει να είναι και τι πρέπει να έχει ένας Δήμαρχος.

Σε αυτό το πλαίσιο αρχών ο μελλοντικός Δήμαρχος θα πρέπει να έχει:

  1. Γνώση και εμπειρία στην δημοτική λειτουργία.
  2. Επαγγελματική καταξίωση, έχοντας δουλέψει στην κοινωνική του ζωή.
  3. Ήθος, διαπιστωμένο από την κοινωνική του δράση.
  4. Εντιμότητα, από τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τόσο με τους δημότες όσο και με τους συνεργάτες του, χωρίς ίχνος αλαζονείας.
  5. Όραμα για την Πόλη του Μέλλοντος μας.

Ένας τέτοιος άνθρωπος τον οποίο γνώρισα από την δράση του κατά την πρώτη δημαρχική περίοδο και την παρουσία μου στο ΔΣ 2011 -2014 και την άψογη συνεργασία που είχαμε στην σχολική επιτροπή για τα δημοτικά σχολεία της πόλης μας, όπου έδειξε πέρα από τις τεχνοκρατικές   και νομικές του γνώσεις, ένα ανθρώπινο πρόσωπο προς τους εκπαιδευτικούς , τους γονείς και μαθητές της πόλης μας, είναι ο κύριος Δημήτρης Γαλάνης και με αυτόν τον άνθρωπο θα συνεργαστώ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές  για το καλό της πόλης μας μέσα από τον συνδυασμό «Προάστιο Πρότυπο» συνυπογράφοντας τις «7+1» απαράβατες αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης.

 

Συνέντευξη στην Πέλλη Ζωγοπούλου

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις