ΨΥΧΙΚΟ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Νέλλη Λάβδα

Μια σημαντική έκθεση αρχειακού υλικού και τεκμηρίων στο «κέντρο εικαστικών τεχνών «Γ. Καρύδης»

Εάν ο Δεκέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας.

Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήσαμε μια σημαντική έκθεση που αφορούσε στην ιστορική διαδρομή της Φιλοθέης από την εποχή της ίδρυσης του συνοικισμού «Νέα Αλεξάνδρεια», μέχρι την ολοκλήρωση της Κηπούπολης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Εφέτος, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 σας προσκαλούμε στο «Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδης» στη Φιλοθέη για μια ακόμα σημαντική έκθεση αρχειακού υλικού και τεκμηρίων που αναφέρονται στους οικισμούς Ψυχικού και Νέου Ψυχικού.

Να θυμίσουμε ότι η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, οι τρεις πόλεις που από το 2010 συνιστούν το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, γεννήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα και ατενίζοντας το μέλλον, η σκέψη μας συχνά γυρίζει πίσω και θαυμάζει το ζήλο και τις αντοχές των ανθρώπων οι οποίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν επάνω σε έναν άνυδρο και ξερό τόπο, τις τρεις ζηλευτές πόλεις που εμείς κατοικούμε και όλοι τις θαυμάζουν.

Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνον στους ιδρυτές, αλλά και στους πρώτους οικιστές, τους οικογενείς και τους προγόνους μας που εγκαταστάθηκαν αργότερα.

 Αποτυπώνουμε την ιστορία μας

Οι τρεις πόλεις που συγκροτούν το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού αγγίζουν τα 100 χρόνια μιας λαμπρής πορείας.

Σήμερα, στον αιώνα της μεγάλης διάχυσης της πληροφορίας με ηλεκτρονικά μέσα, σιγά – σιγά εξαφανίζεται το έντυπο υλικό μιας άλλης εποχής και μαζί με αυτό είναι πιθανό να χαθεί και ένα μέρος της ιστορίας μας. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όχι μόνο αναμνήσεις αλλά τεκμήρια και αποδείξεις που αναφέρονται στις πόλεις μας και τους κατοίκους που τις κόσμησαν.

Με την απόκτηση και άλλου πρωτότυπου έντυπου υλικού από το «Αρχείου Λάμπρου», στην έκθεση αρχειακού υλικού στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδης,  συνεχίζουμε και παρουσιάζουμε χάρτες, σχέδια, αποδείξεις και στοιχεία που αφορούν στην ίδρυση των οικισμών Ψυχικού και Νέου Ψυχικού που συγκροτούν τον ενιαίο δήμο.

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν όμορφο και χρήσιμο κατάλογο στον οποίο καταγράφονται πληροφορίες, σχέδια και εικόνες από μιαν άλλη εποχή και θα διαρκέσει για ικανό χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφθούν όλοι οι κάτοικοι και κυρίως οι μαθητές των σχολείων για τους οποίους θα εκπονηθεί ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Πριν από λίγο καιρό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την άδεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ιδρύσαμε το «ειδικό ιστορικό Αρχείο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού» και έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια επίπονη και συνάμα κολοσσιαία.

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια όλων όσοι αγαπούν τις πόλεις μας και ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας τους, θα προχωρήσουμε με βήματα σταθερά στην αποτύπωση και την τεκμηρίωση της ιστορίας αυτού του πανέμορφου τόπου.

 

(φύλλο εφημερίδας 12-11-2018)

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις