Ρεκόρ κατασχέσεων στο 2018 υποστηρίζει με έκθεση ο «συνήγορος του Πολίτη», αισθητή η μείωση δηλώνει από την πλευρά του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γ. Πιτσιλής

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πού βρίσκεται η αλήθεια; 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Ψυχικό και την Φιλοθέη υπάρχουν χρέη που αφορούν κληροδοτήματα και όχι μόνιμες κατοικίες.  Πιο χαμηλά το Νέο Ψυχικό

 

 

Παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει (Ιούνιος 2017), από τότε που τα «Τοπικά Νέα» έγραψαν για τις κατασχέσεις λόγω χρεών προς δημόσιο και τράπεζες, διαφόρων ακινήτων στον Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού. Τότε, αναφερθήκαμε στην περίπτωση της πολυτελέστατης και πανάκριβης βίλας του Πολιτικού Μηχανικού και Αρχιτέκτονα  κ Βωβού, που πέρασε στα χέρια τράπεζας και εκποιήθηκε λόγω χρεών (εκτίμηση ακινήτου περίπου 6 εκ ευρώ).

«Αυτή», όπως γράψαμε τότε,  «είναι μόνο μία τρανταχτή από τις δεκάδες περιπτώσεις που καθημερινά απασχολούν τους δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι οργώνουν τις τρείς κοινότητες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού για να παραδώσουν εντάλματα πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο». Τότε μάλιστα, είχαμε την μοναδική ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν από τους δικαστικούς επιμελητές που μοίραζαν τα χαρτιά κατασχέσεων στον Δήμο, και μας είχε τονίσει ότι θα υπάρξει πτώση χρεών γιατί οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες των βορείων προαστίων, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις».

Μόλις όμως πριν λίγες ημέρες, ο συνήγορος του Πολίτη κοινοποίησε την ειδική έκθεση «κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο»  (https://www.synigoros.gr/resources/docs/eidiki-ekthesi-katasx-trap-logar-gia-ofeil-pros-to-dim.pdf)  και υποστηρίζει ότι οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, κάθε άλλο παρά μειώθηκαν, Το αντίθετο μάλιστα, είναι περισσότερες από κάθε φορά. Η έκθεση κλείνει, με την κατακεραύνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν αφήνει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες να ορθοποδήσουν (Μισθοσυντήρητους, συνταξιούχους, αγρότες, ΑμεΑ, φοιτητές κλπ).

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γ. Πιτσιλής, ήταν καλεσμένος του «Συνηγόρου του Πολίτη» να μιλήσει για το θέμα και τα πράγματα μάλλον μπερδεύτηκαν παρά λύθηκαν. Που βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια;  Ο κ. Πιτσιλής στην ομιλία του (https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/42582) υπεραμύνθηκε των μηχανισμών λέγοντας ότι : «Θα ήθελα να θυμίσω ότι από τον Απρίλιο του 2016 εφαρμόζουμε διαδικασία μηνιαίας βαθμολόγησης των υποθέσεων που πρέπει να επιδιώξουμε μέτρα. Ξεκινάμε απ’ τα μεγάλα και καταλήγουμε στα μικρότερα. Ποσά κάτω των 500 ευρώ δεν επιδιώκουμε να τα εισπράξουμε μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων, το κάνουμε περισσότερο με τηλεφωνικές ειδοποιήσεις»» και αναφέρει μια σειρά από άλλες ενέργειες που λογικά πιστεύουμε θα τις τηρεί όποιος έχει εισόδημα άνω των χιλίων ευρώ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ Πιτσιλής τόνισε ότι : «επισημαίνεται ότι το πλήθος των κατασχετηρίων αυτών βαίνει μειούμενο μετά από έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε. του Δεκεμβρίου 2017, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ για την αξιοποίηση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών –Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π., πριν από την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων», ενώ έκλεισε με κάτι που αφορά αρκετούς δημότες μας. «Συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση έκθεσης για προηγούμενη ειδοποίηση των αλληλεγγύως ευθυνόμων προσώπων και των κληρονόμων.

Μάλιστα, με πρόσφατη εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε. (ΔΕΙΣΠΡ Β 1054992 ΕΞ 2018/3.4.2018) παρασχέθηκαν οδηγίες, προκειμένου πριν από την επιβολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος προσώπων που ευθύνονται αλληλεγγύως κατά τη φορολογική διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. να προβαίνουν στην κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης του άρθρου 4 του ΚΕΔΕ».

Κλείνοντας, να γράψουμε ότι Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017 (διάστημα 6 μηνών) πάνω από 4000 σπίτια και αγροτεμάχια είχαν δηλωθεί για πλειστηριασμούς στα Βόρεια Προάστια. Σήμερα αυτό το νούμερο έχει πέσει στο μισό και λίγο πιο κάτω σε μόλις 1870 περιπτώσεις. Ελάχιστες αφορούν τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα χρησιμοποιούν και αδιαφορούν για την κατάληξη τους αφού δε «βάζουν το χέρι στην τσέπη».

(φύλλο εφημερίδας 12/11/2018)

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: