Πρωτοποριακή συγκέντρωση -εκδήλωση στο Σπυροπούλειο από το νεαρόκοσμο του Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τι θα άλλαζες στην πόλη σου; 

Ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης και οι δύο πρώην Δήμαρχοι Θάνος Βεζυργιάννης και Δημήτρης Μαναός

 

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε, στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού, μια παρέα νέων παιδιών του Δήμου μας, με επικεφαλής το νεαρό Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Δελακουρίδη, έγινε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών, που προβληματίζονται για το παρόν και το μέλλον της πόλης τους.

 

 

 

Το «Τι θα άλλαζες στην πόλη σου;», όπως αναφέρει ο Γιάννης  «Γεννήθηκε στη λογική της απάντησης. Δηλαδή πώς οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις στα καθημερινά τους ερωτήματα; Πώς οι πολίτες θα γίνουν συμμέτοχοι στις ιδέες και θα νιώσουν «ζωντανοί» μέσα σε μία διαδικασία; Πώς θα ένιωθαν αν μπορούσαν να προτείνουν κάτι και να το δουν άμεσα να υλοποιείται;»

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία,  που για πρώτη φορά εκτός των αιρετών –που τίμησαν με την παρουσία τους τη συγκέντρωση- προσέλκυσε και νέους ανθρώπους. Ειδικότερα αυτή την πολύ δύσκολη ηλικία των  εικοσιπέντε με σαράντα ετών που εμφανώς αμφισβητεί  προθέσεις που δεν αντιστοιχούν σε έργα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, ο αρχηγός της «Δημαρχίας Πολιτών» κύριος Δημήτρης Μαναός, η αντιδήμαρχος κυρία Πετρίτση Μουράντ, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Γαβριέλλα Χριστοδούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Νέου Ψυχικού κύριος Θάνος Βεζυργιάννης, η αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ κυρία Άννα Κούμπα, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού κυρία Εβελίνα Παλτζόγλου, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Δουνδουλάκη, ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ψυχικού Νίκος Στρατηγός.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν δύο διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ  κύριος Λέκκας Ευθύμης -οποίος κατέθεσε την εμπειρία του αναφορικά με το πώς θα κάνουμε ασφαλέστερη την πόλη μας σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, και ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών κύριος  Πανέτσος  Γεώργιος ο οποίος ανέλυσε  το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για την ανάπτυξη της πόλης μας, τι ευκαιρίες ενδεχομένως χάσαμε, αν έχουμε αργήσει, αλλά και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Δελακουρίδης είναι Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος  M.Sc. Πολιτικός Επιστήμων M.A. Αντιπρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας και προσφάτως μέλος του ΔΣ του ΟΑΣΠ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ομιλία

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων, ο κύριος Δελακουρίδης ανέφερε:

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι μόνο η παρουσία σας αλλά είναι και η ζέση με την οποία αγκαλιάσατε την σημερινή πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία για το εμείς, που παραμερίζει τα εγώ και μιλά για το μαζί.

Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από ανάγκη. Ανάγκη για την πόλη μας, ανάγκη για τη γειτονιά μας, για όλους μας.

Σίγουρα την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά δεν μπορεί κάνεις καλύτερα να την εκφράσει από εμάς τους ίδιους.

Τι θα άλλαζες στην πόλη σου;

Κάτι τόσο γενικό, αλλά και τόσο ειδικό; Τόσο μελλοντικό αλλά και τόσο σημερινό; Πόσες απαντήσεις υπάρχουν για αυτή τη ερώτηση; Πόσες έχουμε εμείς μέσα μας;

Η πόλη δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά. Συγκρινόμαστε συνέχεια με τους λιγότερο καλούς και όχι με τους καλύτερους.

Άλλες πόλεις προχωράνε πιο γρήγορα από εμάς. Πόλεις που δεν έχουν τα ίδια εχέγγυα με εμάς, βρίσκουν τρόπους και μέσα για να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα. Μεγαλύτερα από εμάς.

Σας προκαλώ να περπατήσετε με ένα παιδικό καροτσάκι, από τη μια πλευρά της ολυμπιονικών μέχρι την άλλη. Πόση ώρα θα κάνετε; Πόσα εμπόδια θα βρείτε; Πόσες φορές θα κινδυνέψετε;

Περπατήστε μαζί με έναν φίλο σας που έχει κάποια κινητική δυσκολία και είναι καθηλωμένος σε καροτσάκι… Σκεφτείτε το… Αυτή είναι η εικόνα μας… ακριβώς αυτή..

Ζούμε σε μια πόλη που πιστεύω ότι δεν δίνει στους πολίτες της αυτά που οι ίδιοι περιμένουν, που οι ίδιοι πληρώνουν, που οι ίδιοι αναζητούν. Δεν ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή πόλη. Κάνουμε βήματα μεν, αργά δε, και δίχως ξεκάθαρη στόχευση.

…Σήμερα ξεκινάμε με μια ευκαιρία. Ευκαιρία να μιλήσουμε, να δούμε, να γνωρίσουμε. Να αρχίζουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται με την πόλη μας. Τι γίνεται με τις Φιστικές; Τι γίνεται με τον Πλάτωνα; Τι σχέδιο υπάρχει για τον Φάρο; Τι γίνεται με το οικόπεδο του Σκλαβενίτη στο Νέο Ψυχικο; Τι γίνεται με την Παλαιά Αγορά; Τα καταστήματα;

Σε αυτό το σημείο λοιπόν γεννήθηκε η μικρή αλλά φρέσκια ιδέα της σημερινής εκδήλωσης από μια παρέα της πόλης.

Μια παρέα νέων ανθρώπων που απλά αναρωτιούνται για την πόλη τους.

Και μετά από μια μακρά κουβέντα αυτή η παρέα κατέληξε στο εξής:

Η πόλη έχει ανάγκη να ξαναγνωριστεί με τους πολίτες της,

να χαράξει μια νέα διαδρομή που θα έχει αφετηρία και προορισμό,

που θα σέβεται τον δημότη, θα υπηρετεί την οικογένεια και την ποιότητα ζωής της, θα παρέχει ασφάλεια ,θα συνδιαμορφώνει το μέλλον της, θα δίνει προοπτική στο νέο.

Θέλω να σας ζητήσω να πιστέψετε ότι η πόλη έχει πολλά περισσότερα να σας δώσει, αρκεί να εκφράζετε και εσείς τι θα θέλατε να αλλάξετε σε αυτήν.

Όσο για εμάς, μια παρέα νέων ανθρώπων με όρεξη, φαντασία και πάθος, να μας εμπιστεύεστε λίγο περισσότερο, γιατί στο δικό μας μέλλον δεν χωρούν στρεβλώσεις και οπισθοδρομήσεις.

Γιατί στο δικό μας αύριο, θα κυριαρχούν οι ιδέες οι αρχές και οι αξίες.

Γιατί στο δικό μας αύριο μαζί θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά.

(φύλλο εφημερίδας 12-11-2018)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις