Νίκης ξεκίνημα για ένα «Προάστιο Πρότυπο»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Της Πέλλης Ζωγοπούλου

 

Επίσημη παρουσίαση της νέας Δημοτικής Παράταξης του Δημήτρη Γαλάνη  και της Ιδρυτικής Διακήρυξης

Επτά και μία απαράβατες Αρχές δίνουν το στίγμα του νέου υποψήφιου Δημάρχου.

 

Με μια από τις εντυπωσιακότερες  συγκεντρώσεις -που έχει πραγματοποιήσει ποτέ υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο μας, ξεκίνησε κι επίσημα η διαδρομή για τη νέα Δημοτική Παράταξη του Δημήτρη Γαλάνη. Και το όνομα αυτής; Προάστιο Πρότυπο! Ακριβώς ίδιο με τον προορισμό της διαδρομής που χαράσσει ο νέος  συνδυασμός, που φιλοδοξεί να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στο Δήμο μας.

 

Την ίδια ώρα εκατοντάδες δημοτών συνυπέγραψαν με την ενθουσιώδη παρουσία τους την Ιδρυτική Διακήρυξη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ενεργό υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Δημήτρη Γαλάνη.

 

 

Ο ίδιος,  αποφασιστικός και αποφασισμένος μίλησε από καρδιάς, και μάλιστα εκτός χειρογράφου,  κι εξέφρασε στο μέγιστο βαθμό τις προσδοκίες όλων για μια διαφορετική εξελικτική πορεία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

Πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα που προλογίστηκε από τον κορυφαίο συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη και την καταξιωμένη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου κι έδωσε το στίγμα της δυναμικής του νέου συνδυασμού.

Η εκδήλωση

Την προηγούμενη Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στο χώρο του εστιατορίου Barranquilla, Δημήτρης Γαλάνης πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες συγκεντρώσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο μας.

Πάνω από 650 άτομα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών και δημιούργησαν το αδιαχώρητο σε όλους τους χώρους του γνωστού μαγαζιού. Αρκεί να πούμε ότι η έναρξη της εκδήλωσης ήταν προγραμματισμένη για τις 8:30, αλλά τελικά εξαιτίας της συνεχιζόμενης προσέλευσης δημοτών ξεκίνησε στις 9:30 –και ο κόσμος ακόμα ερχόταν, ενώ κάποια στιγμή μπλόκαρε και η Λ. Κηφισίας.

Παρόντες εκλεκτοί συμπολίτες μας -και από τη Φιλοθέη και από το Νέο Ψυχικό και από το Παλαιό Ψυχικό- με πραγματικό ενδιαφέρον για το προάστιό μας. Αξιοπρόσεκτο μάλιστα γεγονός είναι ότι η συγκέντρωση είχε παλμό και ο Δημήτρης Γαλάνης αμεσότητα με τον κόσμο. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι η ομιλία του ήταν ” κατάθεση ψυχής” για ένα Προάστιο που ονειρεύεται και πιστεύει!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δυο πολύ ξεχωριστές τοποθετήσεις, από τον κορυφαίο συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη και την καταξιωμένη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου, οι οποίοι έδωσαν ένα στίγμα εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η μεν Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσίασε με αδρές γραμμές τη στιβαρή επαγγελματική διαδρομή του Υποψηφίου Δημάρχου αλλά και το σοβαρό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα στο Δήμο μας. Ο δε Αλέξης Σταμάτης, μίλησε για τον λιγότερο γνωστό σε εμάς Δημήτρη Γαλάνη, όπως χαρακτηριστικά είπε «τον Δημήτρη με το τζην και με τη φόρμα», ο οποίος «έχει καλώς εννοούμενη τρέλα και αν έχει βάλει στο μυαλό του να γίνει δήμαρχος, θα γίνει». Και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ο φίλος μου ο Δημήτρης ο Γαλάνης είναι ο άνθρωπος τον οποίον θα εμπιστευόμουν ότι μπορεί να φτιάξει αυτό το προάστιο που ονειρεύομαι για την οικογένειά μου».

 Η ομιλία

Στη δική του τοποθέτηση, με έντονες συναισθηματικές αναφορές και πολλά κομμάτια της ομιλίας του να είναι εντελώς αυθόρμητα και πάντα εκτός χειρογράφου, ο Δημήτρης Γαλάνης αρχικά στηλίτευσε όλα αυτά που μας απογοητεύουν στην καθημερινότητά μας -και συμπυκνώνονται στη φράση: η φυσιογνωμία του Προαστίου μας σταδιακά χάνεται, στάθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις που θεωρεί χαρακτηριστικές της αναποτελεσματικότητας του νυν Δημάρχου (κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Φάρο, ξενοδοχείο στο Ψυχικό, παιδική χαρά Πικιώνη, αντικειμενικές αξίες) τόνισε ότι αυτός ο Δήμος έχει τεράστιες δυνατότητες που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητες και στη συνέχεια  παρουσίασε εκτενώς το όραμά του για ένα Προάστιο Πρότυπο.

Κρίνουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους αναγνώστες μας να αναδημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα από το συγκεκριμένο κομμάτι της ομιλίας του:

«Είναι ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Είναι ώρα το Προάστιο μας να ανέβει στο επίπεδο που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.

Στέκομαι σήμερα απέναντί σας και ζητώ τη στήριξή σας για να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Ζητώ τη στήριξή σας για να αναδείξουμε μαζί το προάστιό μας, όπως το ονειρευόμαστε. Για να κάνουμε μαζί το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, ένα Προάστιο Πρότυπο!

Σας κοιτάζω στα μάτια και σας δίνω το λόγο μου ότι κάθε λέξη που ακούτε από εμένα για τον τόπο μας, την εννοώ. Ξέρω καλά, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Γιατί αν υπάρχει ένα Προάστιο στην Αττική που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει αληθινό πρότυπο, αυτό είναι το δικό μας. Γιατί έχουμε τα πάντα, απλώς μέχρι σήμερα δεν τα αξιοποιούσαμε. Τα πάντα:

 • Φυσική ομορφιά απαράμιλλη.
 • Ξεχωριστούς ανθρώπους.
 • Σπουδαίο όνομα, σπουδαία παράδοση.
 • Το ιδιαίτερο προνόμιο της εγγύτητας με το κέντρο της πρωτεύουσας. Δεν είμαστε μόνο το ομορφότερο προάστιο της Αθήνας, είμαστε και το κοντινότερο.
 • Και, βέβαια, πόρους. Που μας δημιουργούν δυνατότητες να παράγουμε σοβαρό έργο.

Τι μας λείπει σήμερα; Το όραμα. Το σχέδιο για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα. Κι η τεχνογνωσία, μαζί με την αποφασιστικότητα, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο.

Οραματιζόμαστε, λοιπόν ένα όμορφο προάστιο που να το αντιλαμβανόμαστε ως την προέκταση του σπιτιού μας. Να ζούμε με ασφάλεια, ηρεμία κι αξιοπρέπεια με την οικογένειά μας. Να απολαμβάνουμε σύγχρονες υποδομές, πράσινο, φροντισμένους κοινόχρηστους χώρους, υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα, υπηρεσίες προς το δημότη με ανθρώπινο πρόσωπο. Σήμερα και στο μέλλον.»

Επιπλέον  αποδεικνύοντας αυτό που λένε όσοι τον ξέρουν, ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι «ομαδικός παίχτης», ο Δημήτρης Γαλάνης έκανε ειδική μνεία στους τέσσερεις  συμβούλους που, όπως είπε, «του έκαναν τη μεγαλύτερη τιμή, να είναι οι πρώτοι που έβαλαν τα ονόματά τους δίπλα στο δικό του»: τον Γιώργο Παπαχρόνη, την Ελένη Ζέπου, την Αλίκη Γκιζελή και τον Νίκο Ζερβό.

Και κλείνοντας, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την οικογένειά του και ιδιαίτερα τις «Δύο σημαντικές γυναίκες στην ζωή μου τη μητέρα μου και τη γυναίκα μου Εμμανουέλα, που κάθε μέρα με κάνει να νιώθω σημαντικός και δυνατός, μόνο και μόνο επειδή την έχω δίπλα μου. Καθώς και τα  4 υπέροχα παιδιά μου, Ιωάννη, Άρη, Αγγελική και Γιώργο».

Αξιοσημείωτο είναι  ότι παρόλο που η εκδήλωση έγινε βράδυ καθημερινής, ουδείς αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή της, αλλά αντιθέτως αρκετοί συμπολίτες μας παρέμειναν έως αρκετά αργά, ανταλλάσσοντας απόψεις για όσα άκουσαν και συζητώντας για το παρόν και το μέλλον του προαστίου μας.

Οι Αρχές

Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά τις 7+1 βασικές αρχές πάνω στις οποίες θέλει να οικοδομήσει το έργο της παράταξής του, όπως αυτές αναφέρονται και στην Ιδρυτική της Διακήρυξη:

 1. Ποιότητα ζωής. Επιλέξαμε να ζούμε εδώ, γιατί προσδοκούμε υψηλή ποιότητα στην καθημερινότητά μας. Χωρίς οχλήσεις. Με υποδομές για όλες τις ηλικίες. Να ξέρει ο καθένας μας ότι ο Δήμος μας, κάτι έχει και για αυτόν. Και οι δρόμοι, οι πλατείες, οι παιδότοποι που παίζουν τα παιδιά μας, τα πάντα να είναι στο επίπεδο που μας αξίζει.
 2. Ασφάλεια. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η ελληνική πραγματικότητα έχει αλλάξει. Ο Δήμος οφείλει να βοηθά τον δημότη να νιώθει ασφαλής.
 3. Πράσινο, καθαρό Προάστιο. Από τη μια του άκρη ως την άλλη, ο Δήμος μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από το καλά φροντισμένο πράσινο και την καθαριότητα.
 4. Πιο χαμηλά τέλη, πιο υψηλή ανταποδοτικότητα. Η οικονομική συνεισφορά των δημοτών, καιρός είναι πια να εκλογικευτεί όσο είναι δυνατόν. Και να αξιοποιείται με απόλυτη διαφάνεια. Για να ξέρουν και να βλέπουν όλοι πού πηγαίνει το κάθε ευρώ τους και αν πιάνει τόπο.
 5. Αποτελεσματική διοίκηση. Με δημοτική αρχή δραστήρια, που θα δίνει μάχες και θα φέρνει αποτελέσματα. Και με καινοτομίες που θα βελτιώσουν τη λειτουργία των υπηρεσιών μας και την εξυπηρέτηση των Δημοτών μας.
 6. Ενότητα. Όλοι μαζί, απαρτίζουμε ένα Προάστιο. Η κάθε δημοτική κοινότητα συνεισφέρει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της ομορφιές, αλλά προχωράμε μπροστά όλοι μαζί.
 7. Σεβασμός στο συμπολίτη μας. Ιδίως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τους νέους και όσους μεγαλώνουν παιδιά. Τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

+1. Πρώτα οι δημότες! Φτάσαμε να έρχονται από όλη την Αθήνα για να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά μας και να μην μπορούμε να την απολαύσουμε εμείς… Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού πρέπει να λειτουργεί πρώτα για τους δημότες του.

Το συμπέρασμά μας; Η διαδρομή του συνδυασμού Προάστιο Πρότυπο μόλις ξεκίνησε, αλλά όλα δείχνουν ότι θα είναι μακρά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

 

 (φύλλο εφημερίδας 12-11-2018)

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις