Η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, ξανά στο Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 

 

 

Το σκίτσο της Ελλης με την υπογραφή της… Η γνώριμη φιγούρα της Ελλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου, με τα γυαλιά της (για να βλέπει μακριά στη σκηνή θεάτρου, συναυλιών ή στο Ηρώδειο) σκυμμένη στο μικρό μπλοκάκι της, σκιτσάρει με το πενάκι της, σε μαύρο-άσπρο, την «ψυχή» του κάθε γεγονότος, η δική της εικαστική προσφορά στον πολιτισμό.

 

 

 

Η Έλλη Σολομωνίδου- Μπαλάνου, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της, είναι γνωστή κυρίως από τα σκίτσα της στην «Καθημερινή». Έχει καταγράψει εικαστικά επί 50 χρόνια τα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας με τρόπο μοναδικό, δημιουργώντας ένα τεράστιο Αρχείο. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης: «…H Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου είναι από ‘κείνα τα πρόσωπα της εποχής μας…Σκιτσάρει όχι για να δείξει το ντοκουμέντο ενός γεγονότος, αλλά ένα ντοκουμέντο της ψυχής της…».

Η Έλλη Σολομωνίδου- Μπαλάνου γεννήθηκε στο Ψυχικό. Η οικογένεια του πατέρα της ήταν από τη Σμύρνη και της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη. Η Έλλη άρχισε να ζωγραφίζει προτού ακόμα μάθει να γράφει. Μόλις τελείωσε το Αρσάκειο, μπήκε στη σχολή Καλών Τεχνών, στην τάξη του Μόραλη.

Σπούδασε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εργάστηκε ως ενδυματολόγος, σκηνογράφος, μουσικός παραγωγός αλλά διέπρεψε ως δημοσιογράφος σχολιαστής και σκιτσογράφος.

Από το 1961 αποτυπώνει με τα σκίτσα της τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας  στις στήλες της θεατρικής, μουσικής και χορευτικής κριτικής στην εφημερίδα “Μεσημβρινή” και το περιοδικό “Εικόνες” της Ελένης Βλάχου. Από το 1974 έως και το 2011 συνέχισε στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Το 1997 το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου πραγματοποιήσαμε μια σπουδαία εκδήλωση για την δικιά μας Έλλη. Τότε, για το έργο και την προσωπικότητά της μίλησαν οι Μάριος Πλωρίτης, Γ. Μπαμπινιώτης, Κ. Γεωργουσόπουλος, Ανδρέας Ρικάκης και Ροζίτα Σώκου.

Εφέτος στις 28 Νοεμβρίου, η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου θα βρίσκεται στο Ψυχικό…ξανά. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, θα είναι και πάλι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος φιλόλογος, κριτικός θεάτρου, ο Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, αν. καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη φροντίδα μιας άλλης εκλεκτής ψυχικιώτισας, της θεατρολόγου και όχι μόνον Ελένης Δουνδουλάκη η οποία θα συντονίσει το πάνελ των ομιλητών.

Το αφιέρωμα για την Έλλη Σολομωνίδη – Μπαλάνου θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων της στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λέφα» με θέμα ΘΕΑΤΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ και ΧΟΡΟΣ καθώς και σκίτσα επιφανών Ελλήνων.

Νέλλη Λάβδα

Πρόεδρος ΟΚΑΠΑ

(φύλλο εφημερίδας 12-11-2018)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις