Τριπλό χτύπημα στη φυσιογνωμία των προαστίων

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ανατροπές πάνω σε ειλημμένες αποφάσεις τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από το ΣτΕ, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού

 

 

Την πρόθεσή της να προασπίσει με όποιον τρόπο το δικαίωμα διατήρησης του κοινόχρηστου  χώρου πρασίνου στο ΟΤ 15 δηλώνει η Δημοτική Αρχή. Ανάλογη στάση θα τηρήσει και για την Παλιά Αγορά, ενώ αναμένονται οι κινήσεις της για τα πρώην ανάκτορα

 

Σκανδαλώδεις αποφάσεις δυο υπουργείων για τον Πλάτωνα και την Παλιά Αγορά, αλλά και η αναπάντεχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα πρώην ανάκτορα απειλούν σοβαρά την φυσιογνωμία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, καθώς δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και χρήσεις γης.

Συγκεκριμένα, τα μπρος πίσω φέρνει το αρμόδιο υπουργείο , καθώς με τη νέα πρόταση που απέστειλε στο Δήμο ζητά την τροποποίηση του  Ο.Τ. 15 (Πλάτωνας) στο Νέο Ψυχικό από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου σε οικοδομήσιμο!

Την ίδια ώρα το ΣτΕ αναιρώντας προηγούμενη απόφασή του επιτρέπει την κατασκευή προσθήκης και δίνει επιπλέον όρους δόμησης, για τα πρώην ανάκτορα της οδού Διαμαντίδου!

Αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού, επίσης, αν και δεν έχει την αρμοδιότητα καθορισμού χρήσεων γης, εγκρίνει επιπλέον χρήσεις για το διατηρητέο κτίριο της Παλιάς Αγοράς στο Ψυχικό.

Οι αποφάσεις ξάφνιασαν το Δημοτικό Συμβούλιο και προκάλεσαν τη δίκαιη οργή των παρισταμένων, ενώ η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει αναλλοίωτη η φυσιογνωμία των προαστίων.

 

Τι συνέβη

Για την κατανόηση των αναπάντεχων εξελίξεων –που κυριολεκτικά σοκάρισαν, ζητήσαμε για μια ακόμα φορά τη συνδρομή της προέδρου του Δημοτικού Συμβολίου κυρίας Κατερίνας Αλεξοπούλου, καθώς στη διάρκεια των πολύχρονων διεκδικήσεων –και για τα τρία ακίνητα- έχει διαχειριστεί το νομικό μέρος των υποθέσεων. Συγκεκριμένα μας δήλωσε:

 

Οικοδομικό Τετράγωνο 15

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας έστειλε νέα πρόταση τροποποίησης του Ο.Τ. 15 από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου σε οικοδομήσιμο χώρο, σε συμμόρφωση της υπ. αριθμ. 2989/2005 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Στην ενέργεια αυτή προέβη χωρίς να εξετάσει, ως όφειλε, σύμφωνα με πάγια Νομολογία του Σ.τ.Ε. τη πολεοδομική αναγκαιότητα της διατήρησης του χώρου ως κοινόχρηστου πρασίνου, το πολεοδομικό σχεδιασμό  της περιοχής και τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πρότασης. Επισημαίνεται ότι, το εν λόγω ακίνητο εκτάσεως 4.053,71 τ.μ. βρίσκεται στη πλέον εμπορική περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ψυχικού, πλησίον αξόνων του βασικού οδικού δικτύου και είναι περισσότερο επιβαρυμένη από κυκλοφοριακό φόρτο και ρύπανση (συνθήκες οι οποίες επιδεινώνονται). Το Ο.Τ. 15 αποτελεί μαζί με το Ο.Τ.16 έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου του Νέου Ψυχικού. Συνεπώς, η προτεινόμενη τροποποίηση έχει ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη πολεοδομική οργάνωση του Δήμου και στη ποιότητα ζωής της περιοχής, ενόψει της θέσεως του Ο.Τ. 15 στο κεντρικό σημείο της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ψυχικού και της ιδιαίτερης σημασίας της εν λόγω έκτασης για τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού για μία ακόμη φορά αρνείται την μετατροπή του Ο.Τ. 15 σε οικοδομήσιμο χώρο και μάλιστα χωρίς οι ιδιοκτήτες του να καταβάλουν εισφορά σε γη. Για τους παραπάνω λόγους εμμένει στις παλαιότερες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην Δήμου Νέου Ψυχικού και του ενιαίου Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και κοινόχρηστου πρασίνου, με την συμμετοχή του Δημοσίου και του Πράσινου Ταμείου.

Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χώρος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και πολιτιστικού κέντρου.

 

Πρώην Ανάκτορα

Σε οικόπεδο επί των οδών Διαμαντίδου 18 και Σισμάνογλου 17 (Ο.Τ. 31) στη Δημοτική Ενότητα Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, ευρίσκονται δύο κτίρια, με την επωνυμία «Ανάκτορα» το οποίο χρησιμοποιούντο από την τέως βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία από το έτος 1937 – 1938 έως το 1967 οπότε και εγκαταλείφθηκε. Το έτος 2000, με ενέργειες του Δήμου Ψυχικού, χαρακτηρίστηκαν και τα δύο κτίρια ως διατηρητέα.

Εν συνεχεία το 2010, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία με την αιτιολογία ότι αποτελούν σημαντικά δείγματα μεσοπολεμικής επώνυμης αρχιτεκτονικής (έργα του Μ. Λαζαρίδη διασκευασμένα από τον Π. Σακελλάριο) ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Το παραπάνω ακίνητο με τα προαναφερθέντα κτίσματα δημοπρατήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου το έτος 1987 και μεταβιβάστηκε σε ιδιώτες.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία κατά την δημοπρασία είχε δεσμευτεί νομικά στην κατατεθείσα προσφορά της ότι θα αξιοποιήσει το ακίνητο «με διατήρηση και χρήση μόνο των υπαρχόντων κτιρίων». Για το παραπάνω λόγο κατακυρώθηκε η δημοπρασία υπέρ της.

Παρά ταύτα, το έτος 2010, υπέβαλε μελέτη στο πρώην ΥΠΕΚΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση των διατηρητέων ,αλλά και κατασκευής προσθήκης. Στη συνέχεια το έτος 2011, το παραπάνω υπουργείο ενέκρινε την μελέτη, καθώς και τον καθορισμό συμπληρωματικών όρων δόμησης κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες όρους δόμησης.

Κατά της απόφασης του Υπουργού ΥΠΕΚΑ, ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έγινε δεκτή και ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση, κρίνοντας μάλιστα ότι ο καθορισμός συμπληρωματικών όρων δόμησης και η προσθήκη νέου κτιρίου επιδεινώνουν το οικιστικό περιβάλλον και παραβιάζουν το πολεοδομικό κεκτημένο της περιοχής.

Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η ιδιοκτήτρια εταιρεία αναγκάστηκε να συντάξει νέα μελέτη με κάποιες τροποποιήσεις, αλλά και επ’ αυτής ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους με γραπτά υπομνήματα κατά τις επανειλημμένες παραστάσεις τους στα αρμόδια όργανα. Δηλαδή τόσο ο Δήμος, όσο και ο Σύλλογος εμμένουν στην άποψη της πιστής τήρησης των όρων της δημοπρασίας για τη μη ανέγερση νέου κτιρίου και τον μη καθορισμό  συμπληρωματικών όρων δόμησης.

Όμως, το Υπουργείο ΠΕΚΑ δεν συμμορφώθηκε προς την πρώτη απόφαση του Σ.τ.Ε. και ενέκρινε την νέα μελέτη. Κατά της απόφασης του Υπουργού προσέφυγε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές, αναιρώντας προηγούμενη του απόφαση.

 

Παλαιά Αγορά Ψυχικού

 

Παλαιά Αγορά Ψυχικού (Ο.Τ. 69)

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε επιπλέον χρήσεις γης για τα καταστήματα του διατηρητέου κτιρίου της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού (Ο.Τ. 69), καθ’ υπέρβαση των επιτρεπόμενων χρήσεων που προβλέπονται από τα ειδικά Προεδρικά Διατάγματα που διέπουν το πολεοδομικό καθεστώς του εν λόγω ακινήτου.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού αφορά μόνο την αναγνώριση ότι κάποιες επιπλέον χρήσεις είναι συμβατές με το διατηρητέο κτίριο, καθ’ όσον το παραπάνω Υπουργείο δεν έχει την αρμοδιότητα καθορισμού χρήσεων. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από πρόταση – γνωμοδότηση του οικείου Δήμου.

Εξάλλου αυτό επισημαίνεται και στην απόφαση της Υπουργού στην οποία αναφέρονται τα εξής: «η απόφαση αυτή δεν αντικαθιστά άλλη τυχόν απαιτούμενη έγκριση ή άδεια από άλλη αρμόδια αρχή, ούτε αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αφορά δε στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλες οι ισχύουσες πολεοδομικές, κτιριοδομικές, περιβαλλοντικές ή άλλες διατάξεις.

Παρόλο που η παραπάνω απόφαση δεν μπορεί να τροποποιήσει τις χρήσεις στο εν λόγω ακίνητο, η Δημοτική Αρχή πιστή στη διατήρηση της οικιστικής φυσιογνωμίας του προαστίου θα προσβάλει ενώπιον του Σ.τ.Ε. την απαράδεκτη αυτή απόφαση του Υπουργείου.

Υπενθυμίζουμε ότι βάση των ισχυόντων ειδικών Προεδρικών διαταγμάτων οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού είναι αγορά τροφίμων.

(φύλλο εφημερίδας 23-10-2018)

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις