Με το καλημέρα του 2018 και δεύτερη ηχηρή αποχώρηση από τη διοικούσα παράταξη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Διαδοχικά σοκ για τη «Συμμαχία Πολιτών»

 

Παραιτήθηκε και ο Γιώργος Παπαχρόνης. Πόσο επηρεάζει την παράταξη η αποχώρησή του; Θα υπάρξει και συνέχεια στις αποχωρήσεις ή μήπως υποσχέσεις και ανακατατάξεις στις αντιδημαρχίες θα σταματήσουν τις διαρροές;

Ένα ακόμα βασικό στέλεχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής παραιτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, προκαλώντας ακόμα περισσότερους κραδασμούς και αναταράξεις στις ισορροπίες του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά προφανώς και στο εσωτερικό της διοικούσας παράταξης.

Μετά την παραίτηση Γαλάνη -και μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα, παίρνει τον δρόμο  της αποχώρησης κι ο Γιώργος Παπαχρόνης, ενώ φεύγοντας δηλώνει: «Ό,τι κάνει αυτή η Διοίκηση είναι πλέον ημί, όπως ημιδιαχείριση! Περίμενα ότι θα υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Δεν τη βλέπω!».

Να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Παπαχρόνης υπήρξε στέλεχος της διοικούσας παράταξης από την ίδρυσή της, διετέλεσε αντιδήμαρχος επί επτά περίπου έτη, ενώ παράλληλα  υπήρξε ο βασικότερος εκπρόσωπος  του Νέου Ψυχικού στη «Συμμαχία Πολιτών».

Αν και η παραίτησή του δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς ο Γιώργος Παπαχρόνης έδειχνε  αποστασιοποιημένος από τα «έργα και τις ημέρες» της διοίκησης -τους τελευταίους μήνες, εν τούτοις δεν παύει να είναι ένα ισχυρό σοκ για τη Δημοτική Αρχή που βλέπει την πόρτα εξόδου να παραμένει προκλητικά ανοιχτή για τους διαφωνούντες.

Εδώ, υπάρχει θέμα!

Μέγα θέμα για τη Δημοτική Αρχή του Παντελή Ξυριδάκη η δεύτερη αποχώρηση πρωτοκλασάτου στελέχους της παράταξής του, μέσα σε ένα μήνα!

Μετά τη Φιλοθέη, το Νέο Ψυχικό φαίνεται ότι παίρνει σειρά στις ηχηρές αποχωρήσεις δηλώνοντας ανοιχτά τις διαφωνίες του με την πολιτική της διοίκησης.

Να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για δυο τυχαίες παραιτήσεις στελεχών –που κι αυτές θα αποδυνάμωναν την ισχύ της παράταξης- αλλά για δυο μεγαλοστελέχη που σε μια πρώτη εκτίμηση ακολουθούνται από τουλάχιστον δυο χιλιάδες ψηφοφόρους, καθώς 1178 ψήφους έφερε ο Δημήτρης Γαλάνης το 2014 και πάνω από 800 ψήφους ο Γιώργος  Παπαχρόνης –θυμηθείτε: πρόκειται για τον δεύτερο και τον τέταρτο αντίστοιχα στη γενικότερη κατάταξη των 27συμβούλων και μεγάλη διαφορά από τους επόμενους είκοσι τρεις . Επιπλέον ο Δημήτρης Γαλάνης παραμένει στη συνείδηση των πολιτών ως ο αντιδήμαρχος που πέτυχε τη βελούδινη συνένωση των τριών πρώην Δήμων, που έγραψε όλα τα θεσμικά κείμενα και έθεσε τις βάσεις για όλα τα Όργανα του Δήμου όπως: Κανονισμούς ΔΙΚΕΦΙΨ, ΟΚΑΠΑ και Οργανόγραμμα του Δήμου, ενώ ο Γιώργος Παπαχρόνης  καταγράφεται ως ένας εμπειρότατος αυτοδιοικητικός  εργατικότατος και αποτελεσματικός με επιπλέον πλατύ έρεισμα στη βάση των ψηφοφόρων (δημότες και το σημαντικότερο ετεροδημότες) βαθύς γνώστης των αναγκών των προαστίων αλλά και των ανθρώπινων αναγκών των δημοτών  –που τις καλύπτει με προσωπική επαφή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον επί τριάντα συναπτά έτη!

Να σημειώσουμε επίσης ότι και οι δυο πρώην αντιδήμαρχοι επιλέγουν να αποχωρήσουν λίγο πριν τις αναμενόμενες ανακατατάξεις και την αναδιανομή θέσεων και οφίτσιων –που πιθανότατα να πείσουν τους όποιους διαφωνούντες να κλείσουν για μια ακόμα φορά τα μάτια και να πνίξουν τις όποιες αντιρρήσεις τους. Γιατί, όπως είχαν επισημάνει τα «Τοπικά νέα» προ έτους, για το τελευταίο κατοστάρι της κούρσας -πριν τις εκλογές, το πιθανότερο είναι να  επανέλθει η παλιά φρουρά στο τιμόνι του Δήμου.

Πόσο λοιπόν επηρεάζει η αποχώρησή τους τις αυτοδιοικητικές ισορροπίες μέσα και έξω από την παράταξη; Ως προς το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραδεχθούμε ότι προκάλεσαν τεκτονικό σεισμό, καθώς αποδυναμώνεται κατά δυο συμβούλους η διοίκηση, ενώ ενδυναμώνεται σαφώς η αντιπολίτευση και τα νούμερα που προκύπτουν είναι: 14 σύμβουλοι της συμπολίτευσης έναντι 13 πλέον της αντιπολίτευσης! Γεγονός που δεν επιτρέπει πια καμιά απουσία ή καθυστέρηση των συμβούλων της διοίκησης σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το παιχνίδι παίζεται οριακά και στον πόντο!

Ως προς την παράταξη τώρα, σίγουρα η διπλή αποχώρηση δημιουργεί προβληματισμούς –σε όσους τουλάχιστον δεν προχειρολογούν,  βλέπουν κάτω από την επιφάνεια και δεν σπεύδουν να αποδώσουν στις παραιτήσεις ιδιοτελή κίνητρα όπως τις προσωπικές φιλοδοξίες.

Οι λόγοι παραίτησης

Με επιστολή του προς τη Δημοτική Αρχή ο Γιώργος Παπαχρόνης ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρηση. Κατά αποκλειστικότητα σας την παραθέτουμε:

Ψυχικό, 19 Ιανουαρίου 2018

Αρ.Πρ.821/19-1-2018

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα με το Νέο Ψυχικό από το 1989. Πρωτοεκλέχθηκα σε ηλικία 26 χρονών και από το 1992 συνεχώς βρίσκομαι σε θέσεις ευθύνης του αντιδημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 2010 συναντήθηκαν οι αυτοδιοικητικές μας πορείες με γνώμονα την εξέλιξη του προαστίου, με προσεκτικά βήματα σε έναν χώρο για τον οποίο οι κάτοικοί του θα είναι περήφανοι. Γιατί έτσι είχαν συνηθίσει από τη δεκαετία του ‘80 οι Νεοψυχικιώτες.

Μου ανέθεσες την αντιδημαρχία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου όπου παρήγαγα πολυποίκιλο έργο. Θα αναφέρω μόνο κάποια έργα πέραν των συνηθισμένων συντηρήσεων.

Παιδικές χαρές: Έγιναν μελέτες αναβάθμισης στο πλαίσιο της πιστοποίησης για τις 19 παιδικές χαρές του Δήμου. Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο φτιάχτηκαν εξ αρχής τρεις παιδικές χαρές και άλλες δύο αναβαθμίστηκαν. Και οι πέντε πιστοποιήθηκαν. Το κυριότερο, όπως πολλές φορές αναφέρεις, άφησα στο διάδοχό μου έτοιμες μελέτες για τις υπόλοιπες 14 παιδικές χαρές. Τι έγινε σ’ αυτόν τον τομέα στα τρεισήμισι χρόνια που ακολούθησαν; Μαθαίνω πως στο καινούριο Πράσινο Ταμείο η μελέτη που είχε γίνει τότε θα υποβληθεί. Χαίρομαι ειλικρινά, αλλά δεν προχώρησε καθόλου η Υπηρεσία αυτά τα τρεισήμισι χρόνια. Δεν είδα κάποιο έργο.

Κοινόχρηστοι χώροι: Φτιάχτηκε με ιδίους πόρους και αυτεπιστασία η Πλατεία Ελευθερίας. Έμεινε μόνο το σιντριβάνι να αλλάξει που μετά τρεισήμισι χρόνια έμεινε ως είχε. Επίσης ξεκίνησε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ η Πλατεία Αγίου Γεωργίου και οι αγωγοί ομβρίων του Ψυχικού. Συντάχτηκαν μελέτες και υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια. Αυτές οι ίδιες μελέτες υποβάλλονται ακόμα και σήμερα, μετά τρεισήμισι χρόνια, στο ΕΣΠΑ και αλλού. Και φυσικά έτρεξαν οι συντηρήσεις σχολείων, δρόμων, πεζοδρομίων και όλα αυτά που είναι διαχείριση της καθημερινότητας.

Αισθάνομαι περήφανος γιατί η Τεχνική Υπηρεσία και οι άνθρωποί της τα κατάφεραν, τον ενάμιση χρόνο που είχα την τιμή να προΐσταμαι. Είμαι πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση για να καταλαβαίνω πως μόνο μέσα από τη συνεργασία με το προσωπικό παράγεται έργο.

Με την επανεκλογή μας το 2014, θεώρησες πως της Τεχνικής μας Υπηρεσίας έπρεπε να προΐσταται μηχανικός, που θα έφερνε μια άλλη ματιά. Μου ανέθεσες της Υπηρεσία Καθαριότητας. Πιστεύω πως κι εκεί ανταποκρίθηκα για δυόμιση χρόνια στην εμπιστοσύνη σου. Συνέχισα την ανάπτυξη υπόγειων κάδων κι από τρεις τους φτάσαμε στους δεκαέξι, ενώ προϋπολογίσαμε για το 2017, άλλους έξι. Σύνολο είκοσι δύο. Επίσης έγινε νέος σχεδιασμός στις διαδρομές των απορριμματοφόρων,  επενδύοντας στα δορυφορικά οχήματα. Εκπονήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Για πρώτη φορά μελετήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση και κυρίως το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων και προτάθηκαν λύσεις που θα μας πάνε σε ένα άλλο μοντέλο εξοικονόμησης πόρων, μέσω καινοτομίας. Φυσικά προς όφελος του δημότη και τη μείωση των τελών.

Το 2017 θεώρησες πως χρειάζεσαι μία άλλη ματιά στην Καθαριότητα. Φυσικά αποδέχομαι την ανάγκη για άλλες ματιές. Έχω όμως σχεδόν τριάντα χρόνια εμπειρία για να περιμένω να τις δω στην πράξη.

Αυτό που με ανησυχεί όμως Δήμαρχε είναι η εξέλιξη του Δήμου μας και κυρίως του προαστίου του Νέου Ψυχικού, απ’ το οποίο προέρχομαι. Δεν βλέπω καμία θετική εξέλιξη. Αντίθετα διαπιστώνω τελμάτωση, πρόχειρο σχεδιασμό, σύγκρουση με τους εργαζομένους και έντονη ανησυχία των δημοτών από την καθημερινή εικόνα που βγάζει η Δημοτική Αρχή.

Σχεδιάζονται μεγαλεπήβολα έργα ερήμην, τόσο των δημοτικών συμβούλων, αλλά κυρίως ερήμην των κατοίκων. Θα αναφέρω την αλλαγή της φυσιογνωμίας του Φάρου συνολικά και το θέμα του γηπέδου 5Χ5 σε συνάρτηση με το Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη στρατηγική στόχευση, αν υπάρχει. Αποσπασματικές κινήσεις, αναγγελίες μελετών και έργων που ή δεν ξεκινούν, είτε, αν ξεκινήσουν, παίρνουν συνεχείς παρατάσεις. Κουραστήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να «εγκρίνουμε» παρατάσεις. Μια εργασία των 10-20 χιλιάδων που ξεκινάει το 2015, σέρνεται μέχρι το 2017. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για το προάστιό μας.

Και ποιος φταίει; Λένε πως φταίνε οι υπάλληλοι του Δήμου, το Ελληνικό Δημόσιο, οι νοοτροπίες. Στο τελευταίο μόνο θα συμφωνήσω. Πάντα φταίει η νοοτροπία αυτού που άρχει. Τη δική μου νοοτροπία την έδειξα στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού με τα έργα που προανέφερα, με τους ίδιους υπαλλήλους και με τον ίδιο Δήμαρχο. Τώρα φαίνεται η νοοτροπία των άλλων ματιών.

Εξέφρασα τις ανησυχίες μου στις Επιτροπές του Δήμου και λοιδορήθηκα. Εξέφρασα τις ανησυχίες μου στην παράταξη και αγνοήθηκα.

Δυστυχώς, έχεις επιτρέψει σε μια κλειστή ομάδα γύρω σου να ελέγχει το Δήμο. Δέχτηκα πως χρειάζονται «άλλες ματιές», αλλά δεν τις βλέπω. Και καλά εγώ δεν τις βλέπω, δεν τις βλέπει  ο κάτοικος όμως. Και αυτό έχει σημασία. Δεν είμαι εγώ μόνο εγώ στην παράταξη που κάνει αυτές τις διαπιστώσεις. Προηγήθηκε ο Δημήτρης Γαλάνης. Προειδοποίησε, εκφράζοντας το δικό του προβληματισμό. Δεν άλλαξε κάτι. Σε επιβεβαίωση των παραπάνω φτάσαμε σήμερα να καλεί ο εισαγγελέας τους δημοτικούς συμβούλους, για αποφάσεις που υλοποιήθηκαν ερήμην τους.

Μου είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσω να συμμετέχω σε μια παράταξη με «άλλες ματιές», τις οποίες κανείς δεν αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται. Προτιμώ να ψάξω το μέλλον της προσφοράς μου στα κοινά, σε πιο ξεκάθαρους δρόμους, που τους βλέπω και είναι στραμμένοι προς το καλό του Προαστίου.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπαχρόνης

(φύλλο εφημερίδας 2-2-2018)

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: