Τα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ παραμένουν στο Νέο Ψυχικό δηλώνει το Υπουργείο Υγείας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ανοίγουμε ιατρεία δεν τα κλείνουμε!

 

Δεν γνώριζε το υπουργείο για τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούσαν. Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας  επισκέπτεται τις δομές υγείας του Νέου Ψυχικού και μιλάει στα «Τοπικά νέα»

 Παραφιλολογίες για εσωτερική κατανάλωση αποδείχθηκαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν τη Μ. Εβδομάδα σχετικά με τη μεταφορά της  πρωτοβάθμιας δομής υγείας του ΕΟΠΥΥ από το Νέο Ψυχικό στο Χαλάνδρι.

Επίσκεψη του αναπληρωτή Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κυρίου Σταμάτη Βαρδαρού  στα τοπικά ιατρεία –την Πέμπτη  3 Μαΐου- έλυσε την «παρεξήγηση» και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους αφού δήλωσε ξεκάθαρα ότι: «η πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου είναι η ενίσχυση και το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων δομών πρωτοβάθμιας υγείας και όχι το κλείσιμο».

Παρά ταύτα οι φήμες –αν και ποτέ δεν διασταυρώθηκαν- ξεσήκωσαν κυριολεκτικά θύελλα αντιδράσεων, αφού έφθασαν σα θέμα –προ ημερησίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ περίπου τετρακόσιοι κάτοικοι υπέγραψαν αίτημα διαμαρτυρίας ζητώντας να παραμείνει η δομή στο Νέο Ψυχικό.

 

Πολύ κακό για το τίποτα!

Πέμπτη πρωί, γύρω στις δέκα, μικρό κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κύριο Βαρδαρό επισκέπτεται τα τοπικά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Τερτσέτη στο Νέο Ψυχικό. Τον αναπληρωτή Γ.Γ. υποδέχονται οι εργαζόμενοι γιατροί και η πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών κυρία Νάντια Σουμπασάκη με τη δημοτική σύμβουλο κυρία Χάρις Συμεωνίδου. Μεταξύ των συναθροισμένων διακρίνουμε την κοινοτική σύμβουλο  κυρία Λένα Κελαντωνάκη τους κ.κ. Ντουντουνάκη Σταύρο, Μουγκάση Κώστα, Μαρούδα Δημήτρη, Αυλωνίτη Σπύρο και την κυρία Χρύσα Κουλουφάκου.

Αφορμή της επίσκεψης οι φήμες που ξεκίνησαν  πριν από το Πάσχα και ήθελαν την πρωτοβάθμια δομή υγείας να κλείνει και να μεταφέρεται στο Χαλάνδρι, που παρεμπιπτόντως διαθέτει τρεις.

Τα «Τοπικά νέα» έχοντας πληροφορηθεί την επίσκεψη βρίσκονται ήδη εκεί. Παρακολουθούμε την προσπάθεια του κυρίου Βαρδαρού να κατανοήσει το πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία και να απορεί που άπαντες  θεώρησαν δεδομένο το κλείσιμο των ιατρείων και κανείς δεν σκέφθηκε να ζητήσει επίσημη ενημέρωση πριν κλιμακωθούν οι αντιδράσεις.  Ήταν και η πρώτη ερώτηση που του θέσαμε:

Δεν γνωρίζατε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ξεκινήσει μια ιστορία που έχει κυριολεκτικά θορυβήσει κατοίκους και εργαζόμενους;  «Φυσικά και δεν το γνωρίζαμε! Αν όμως όλη αυτή η υπόθεση, αντί να φουσκώνει και να δημιουργεί πανικό και αντιδράσεις, είχε φθάσει νωρίτερα σε εμάς προφανώς και θα είχαμε ήδη καθησυχάσει κατοίκους και εργαζόμενους. Δυστυχώς, όμως, τα πάντα εξελίχθηκαν ερήμην του υπουργείου»

Εσείς σα θέμα, πώς το πληροφορηθήκατε; «Εμείς ενημερωθήκαμε από την κυρία Σουμπασάκη. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί δεν μας είχε ενημερώσει πολύ πιο νωρίς ο επίσημος Δήμος»

Όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως οι πόρτες σας να μην είναι ανοιχτές για όλους τους Δημάρχους. «Εμείς δεν επιλέγουμε συνομιλητές. Όποιος έρθει του μιλάμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με καμιά πληθυσμιακή ομάδα. Ωστόσο Δήμαρχος που θα ήθελε να σηκώσει μια τέτοια ιστορία, προφανώς και θα έβρισκε τρόπο να τα κάνει».

Σε κάθε περίπτωση έγινε πολιτικό θέμα. «Ακριβώς. Αντί να πάρουν το υπουργείο για επίσημη πληροφόρηση, που είναι και η πρώτη αναμενόμενη κίνηση, το έκαναν θέμα».

Δηλαδή, δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση, εκ μέρους της κυβέρνησης, να κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Δήμο μας; «Δεν υπήρξε ποτέ θέμα κατάργησης των ιατρείων στο Νέο Ψυχικό! Εξάλλου η γενική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των δομών και το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων κι όχι το κλείσιμο!».

Ακούσαμε ότι από το 2019 θα επανέλθει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού; «Ναι, θα λειτουργεί συμβουλευτικά και θα διευκολύνει τους ασθενείς να επιλέγουν, ανάλογα με το πρόβλημά τους, γιατρό με την κατάλληλη ειδικότητα».

Το 2013 ο Δήμος ανέλαβε την ανακατασκευή, τη συντήρηση και το ενοίκιο των ιατρείων.  Σήμερα προτίθεστε μήπως να αλλάξετε την κατάσταση; «Νομίζω ότι και ο Δήμος χρησιμοποιεί οίκημα –που αποτελεί περιουσία του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, για να στεγάσει Παιδικό Σταθμό του. Αυτόν της οδού Διαμαντίδου στο Ψυχικό. Η μία ή άλλη έρχεται».

 

Πολύ κακό για το τίποτα λοιπόν! Και μάλιστα με ένα θέμα λίαν ευαίσθητο, αυτό της δημόσιας υγείας. Και να φθάνει το θέμα μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο και να προκαλεί ένα μικρό πανικό και παράλληλα να ξεσηκώνονται φορείς και κάτοικοι και να μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρίας. Και κανείς να μην έχει σκεφθεί να ζητήσει επίσημη ενημέρωση. Κανείς να μην έχει σκεφθεί να διαπιστώσει αν τελικά ισχύουν ή όχι οι φήμες και διαδόσεις… Με εξαίρεση τους Ενεργούς Πολίτες και τη Νάντια Σουμπασάκη.

Οι φήμες, ως πληροφορηθήκαμε,  προήλθαν από ανεπίσημη εσωτερική διαδικασία ανάμεσα στις δομές Χαλανδρίου και Νέου Ψυχικού και θορύβησαν εργαζόμενους γιατρούς και κατοίκους.

Το τι θα γίνει με τους κατοίκους που ξεσηκώθηκαν και πως θα εκτονωθεί η συσσωρευμένη ένταση δε γνωρίζουμε, αξίζει όμως να ρίξουμε μια ματιά στο πως αντέδρασαν παρατάξεις και σύμβουλοι και στο τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν όμως ας κάνουμε μια στροφή κι ας δούμε ένα…

 

Μικρό  ιστορικό

Καθώς η ιστορία δεν είναι καινούργια. Φήμες που θέλουν τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, στο Νέο Ψυχικό να κλείνουν, ξεκινούν  πριν από δέκα περίπου χρόνια, το 2008. Τότε έλεγαν ότι το ΙΚΑ  μεταφέρεται στα κτίρια του Οργανισμού επί της Λ. Αλεξάνδρας. Έκτοτε και για μια πενταετία ιστορία και φήμες παραμένουν σταθερά σε εκκρεμότητα και ανησυχούν τους δημότες που βλέπουν τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας να εκφυλίζονται.

Το 2013 και στα πλαίσια περιστολής εξόδων, επί κυβέρνησης Σαμαρά –αν δεν απατώμαι, ο ΕΟΠΥΥ αποφασίζει να κλείσει τα παραρτήματα του ΙΚΑ δίνοντας οριστικό και τελεσίδικο τέλος στις φήμες και σφραγίζοντας την ιστορία.

Στα πλαίσια αυτά, μάλιστα, καλεί τους Δήμους να συμμετέχουν στα έξοδα –εάν κι εφ’ όσον επιθυμούν να διατηρήσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην περιφέρεια τους.

Τότε τα «Τοπικά νέα» έγραφαν: «Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, δια της προέδρου του ΟΚΑΠΑ κυρίας Νέλλης Λάβδα, δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ, ότι επιθυμεί να παραμείνει σταθερό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, προς τους δημότες του και  σπεύδει από τους πρώτους να αναλάβει την ευθύνη, προσφέροντας στον ΕΟΠΥΥ το κτίριο του πρώην ΚΑΠΗ Νέου Ψυχικού. Το δημόσιο αλισβερίσι έχει ήδη αρχίσει∙ και οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ αφού  κάνουν επιτόπιο έλεγχο, εγκρίνουν τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής και επαυξάνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις! Κι έτσι απαιτούν: να δημιουργηθούν με έξοδα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού κατάλληλοι χώροι υποδοχής και εξεταστήρια τα οποία θα στεγάσουν δωρεάν τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για όσο χρόνο επιθυμεί η Διοίκηση του Οργανισμού. Σημειώνουν, μάλιστα ότι αυτοί θα αναλάβουν το ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ) όπως επίσης και τον ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ο Δήμος θα επιβαρυνθεί με την ανακατασκευή του χώρου, το ενοίκιο του κτιρίου και τις συντηρήσεις –όταν και όποτε χρειάζονται.

Το Νοέμβριο του  2015 και στα πλαίσια περιστολής εξόδων, η Κεντρική Πολιτική Σκηνή, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων ετών, καταργεί στον ΕΟΠΥΥ του Νέου Ψυχικού τη γραμματειακή υποστήριξη και μειώνει τον αριθμό των εργαζόμενων γιατρών».

Σήμερα, η ιστορία αναβιώνει με φήμες και διαδόσεις –που αποδεικνύονται χωρίς έρεισμα, προκαλούν όμως και εντάσεις και μικροπανικό και ξεσηκώνουν θύελλες αντιδράσεων.

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης μεταξύ άλλων είπε: «Συζητείται η μεταφορά της δομής σε αντίστοιχη του Χαλανδρίου –που απέχει περίπου τετρακόσια μέτρα από Νέο Ψυχικό. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και μάζεψαν υπογραφές διαμαρτυρίας που τις κοινοποιούν προς το Δήμαρχο. Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε σα Δήμος το κάναμε. Αν ο ΕΟΠΥΥ θέλει να μαζέψει τις υπηρεσίες του είναι θέμα εσωτερικό, δικό τους. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κύριος Δημήτρης Μαναός είπε: «Εδώ έχουμε 250 υπογραφές. Και οι κυρίες που ενδιαφέρονται παρίστανται εδώ. Με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ακόμα εκατό υπογραφές. Δηλαδή 350 κάτοικοι στο Δήμο μας το θεωρούν πολύ σημαντικό θέμα. Θα θέλαμε να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε δραστικά και πιεστικά σα Δήμος».

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Κατερίνα Αλεξοπούλου παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «Δεν είναι στο χέρι μας. Κάποιοι εδώ μέσα που έχουν επαφή με τον υπουργό ας μιλήσουν».

Ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κύριος Παντελής Χαροκόπος είπε: «Το ΙΚΑ στο Νέο Ψυχικό λειτουργούσε πάνω από 30 χρόνια σε κτίριο 500τ.μ. Έφθασε να συρρικνωθεί σε λίγα τετραγωνικά!

Όταν μάθαμε ότι θα φύγει –πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, μιλήσαμε με τον Δήμαρχο για να κάνουμε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει. Προτείνω άμεσα οι γιατροί κι όλοι όσοι είμαστε εδώ να κατέβουμε κάτω! –στο υπουργείο!  Πού ακούστηκε μια πόλη τριάντα χιλιάδων κατοίκων να μην έχει ένα ιατρείο πρωτοβάθμιας υγείας;».

Η αρχηγός των Ενεργών Πολιτών κυρία Νάντια Σουμπασάκη τοποθετούμενη ανέφερε: «Ζητώ εδώ και τώρα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όλοι μαζί να πάμε στο υπουργείο και να διεκδικήσουμε να παραμείνουν τα ιατρεία στο Νέο Ψυχικό».

Ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης κύριος Γιάννης Καβαλάρης παίρνοντας το λόγο μεταξύ άλλων είπε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες διεκδίκησης! Απλό ερώτημα: υπάρχει άλλος Δήμος σήμερα που στον προγραμματισμό του υπουργείου να μην έχει ιατρείο πρωτοβάθμιας υγείας;  Κι αυτό είναι πολιτικό θέμα! Καλώ τη μαγια των κατοίκων να κινηθεί μαζί μας! Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε! Το δικαιούμαστε! Υπάρχουν πολλών ειδών κινητοποιήσεις, εδώ μιλάμε για σκάνδαλο! Δεν μπορούμε να κάνουμε τους κατοίκους μας τσιγγάνους!

Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε δυναμικές ενέργειες! Μιλάμε για υποβάθμιση! Αν δεν υπάρχουν μονάδες δημόσιας υγείας στο δήμο μας μιλάμε για μάχη!

Δήμαρχέ μου, όλοι μαζί να το παλέψουμε. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δημόσια υγεία!».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κύριος Δημήτρης Γαλάνης τοποθετούμενος, μεταξύ άλλων είπε:  «Έχουμε πέσει σε μία κατάσταση που ό,τι αποφασίζει η Κεντρική Σκηνή εμείς απλά το δεχόμαστε; Εφόσον εκπροσωπούμε ένα Δήμοδεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε τις δομές υγείας. Οι ενεργειές μας κρίνονται εκ του αποτελέσματος!

Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια συζήτηση του στυλ: κάναμε ό,τι μπορούσαμε! Κι αυτό είναι ο Δήμος; Δεν συμφωνώ! Δεν είναι αυτό ο Δήμος. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα όριά μας,

Τάσσομαι υπέρ όποιας κίνησης προταθεί. Πρέπει άμεσα να βρούμε τρόπους διεκδίκησης. Μπορούμε να ασκήσουμε πίεση. Πρέπει να μάθουν να μας ακούνε. Είμαι μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια».

Ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Γιάννης Δελακουρίδης είπε: Συμφωνώ με όλους. Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να να είμαστε πιο ουσιαστικοί και πιο παρεμβατικοί, γιατί η Τ.Α. πλήττεται συνεχώς. Θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Ίσως στάση διαμαρτυρία, ενδεχομένως να κλείσουμε και τους δρόμους! Να δημοσιοποιήσουμε το θέμα στην ΚΕΔΕ».

Ακολούθως πήρε το λόγο η εκπρόσωπος των δημοτών κυρία Αναγνωστή λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε το Δήμο σαν το τελευταίο καταφύγιο. Ο μόνος δίαυλος που έχει ο πολίτης με την Κεντρική Εξουσία είναι η Τ.Α.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και δημοτικές δομές υγείας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαθέτουν τα δέκα και είκοσι ευρώ που χρειάζονται! Επιπλέον θέλουν από δέκα, τουλάχιστον ευρώ, ανά ειδικότητα! Στο ΠΕΔΥ ή ΕΟΠΥΥ ή όπως λέγεται δεν προσφέρεται μόνο συνταγογράφιση αλλά και περίθαλψη! Οπότε, εμείς σα δημότες θα θέλαμε να φύγουμε από εδώ ξέροντας τι ενέργειες θα κάνετε».

(φύλλο εφημερίδας 4-5-2018)

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις