Σχόλια 24 Οκτωβρίου 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου.


Η έκπληξη

Δημοτικό Συμβούλιο πριν από δυο εβδομάδες και ξεκινάει με μια μεγάλη προεκλογική έπληξη∙ όπου ο κύριος Μαναός  παίρνει το λόγο, για να διαβάσει ολιγόλογη επιστολή αφορισμού για τις Ελένη Χαρλαύτη, Αλίκη Γκιζελή και για το Νίκο Ζερβό! Καλά διαβάσατε. Ως είπε τους διαγράφει από το συνδυασμό της «Δημαρχίας Πολιτών» λόγω ασύμβατης συμπεριφοράς προς τις αρχές τους! Δηλαδή, επειδή συντάχθηκαν με το Δημήτρη Γαλάνη, ως γράψαμε στο προηγούμενο πρωτοσέλιδό μας. Ζήτησε, μάλιστα, να μην υπάρξει περαιτέρω διάλογος.

Βέβαια,  πήρε το λόγο η κυρία Χαρλαύτη και διάβασε κι αυτή μια ολιγόλογη ανακοίνωση, όπου εξήρε το  ήθος του πρώην Δημάρχου, μίλησε για τη βαθειά αυτοδιοικητική του γνώση και γενικώς είπε τα καλύτερα.

Και τι απάντησε ό κύριος Μαναός; Ότι… όλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν ένας ωραίος επικήδειος!

Ε, λοιπόν έχει χιούμορ –ας το παραδεχθούμε! Και είναι κι έξυπνος –ας το παραδεχθούμε κι αυτό. Και θυμωμένος –δε χωράει αμφιβολία.

 

Μα καλά, είναι κακό;

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, φίλτατοι αναγνώστες, είναι το γιατί θεωρείται κακό να αλλάζει κανείς παράταξη ή να αποδεσμεύεται από την παράταξή του για να θέσει υποψηφιότητα για το Δημαρχιακό Θώκο. Ακούω, για παράδειγμα, αυτός-αυτή πάνε από τον ένα συνδυασμό στον άλλο! Κι όσοι το λένε φτύνουν κρυφά τον κόρφο τους, μη λάχει και τους τύχει!

Ε, και; Κακό είναι; Γιατί οφείλουν εσαεί πίστη σε μία και μοναδική παράταξη; Στο κάτω-κάτω δε μιλάμε για γάμο –που η πίστη είναι προαπαιτούμενο- για αυτοδιοκητική συνεργασία μιλάμε!

Εξάλλου σκεφτείτε, ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά έχουν αφενός το ζουζούνι της προσφοράς και της προόδου κι αφετέρου τη φιλοδοξία να υπηρετήσουν από θέση εξουσίας. Δεν είναι κακό, απεναντίας είναι το ζητούμενο! Αλλοίμονο αν οι αυτοδιοικητικοί δεν είχαν φιλοδοξίες και τάσεις υστεροφημίας, καμιά εξέλιξη στις πόλεις μας δεν θα υπήρχε.

Δεν ακούω βέβαια τίποτα για Δημάρχους ή αρχηγούς συνδυασμών που κρατάνε ζηλότυπα τη θέση τους, επί τετραετίες ολόκληρες, χάσουν -κερδίσουν, και δεν δίνουν τη δυνατότητα σε κανέναν άλλο-η να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον αυτοδιοικητικό στίβο. Αυτό, όλως περιέργως, θεωρείται θεμιτό. Το γιατί μη με ρωτάτε, δεν το ξέρω!

Κι όμως τα πάντα αλλάζουν. Έτσι είναι, φίλτατοι –η αλλαγή είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο και συνάμα αποτελεί συμπαντικό νόμο. Τα πάντα αλλάζουν, εξελίσσονται ή παρακμάζουν. Γιατί οι αυτοδιοικητικές συμπεριφορές να αποτελούν εξαίρεση;

 

Η συνέχεια

Και τι έγινε στη συνέχεια; Α, σηκώθηκαν οι τρεις σύμβουλοι –οι δυο κυρίες και ο κύριος Ζερβός για να καθίσουν δίπλα στον αρχηγό τους και στον κύριο Παπαχρόνη… Αυτό ήτανε! Δεν τους αφήσανε –ειπώθηκε ότι δεν είναι ώρα για αλλαγές θέσεων κι έγινε ένα μικρό σούσουρο και σηκώθηκε ο κύριος Παπαχρόνης κι άλλαξε θέση γα να επιτρέψει στους δύο από τους τρεις τουλάχιστον να μετακινηθούν!

Αυτό έγινε –και δεν ξέρω αν μπορώ να αποδώσω γραπτώς την ιλαρότητα της κατάστασης, γιατί κρυφοχαμόγελα πέσανε από τους εκτός του οβάλ τραπεζιού  –καθώς γινόταν αντιληπτό ότι το θέαμα της πεντάδας σε παράταξη ήταν τρομακτικό για κάποιους!

Ε, την άλλη φορά θα καθίσουνε όλοι μαζί –σίγουρα πράγματα∙ δεν τους τοποθετούσατε εξαρχής; Θα αποκτούσατε τουλάχιστον το αβαντάζ της ανωτερότητας∙  ενώ τώρα;

Πάντως όπως γράψαμε και στο πρωτοσέλιδο, ο Δημήτρης Γαλάνης κι η ομάδα του αποτελούν άτυπα τη δεύτερη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα η δυναμική του εν λόγω αρχηγού είχε φανεί από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας –δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ό,τι στήριξε πρώτευσε! Εμ, πώς να το κάνουμε; Ως μαθαίνουμε, στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας έχει καταθέσει ψυχή κι έχει και επαφές και μεγαλόσχημες γνωριμίες και το απαραίτητο εκτόπισμα! Έτσι είναι.

Κι αναμένεται η συνέχεια για να δούμε συνολικά τη δυναμική της  παράταξης και φυσικά των άλλων παρατάξεων, για να δούμε τις νέες συνεργασίες, για να δούμε εν ολίγοις πως θα διαμορφωθεί η εικόνα πριν τις κάλπες.  Αχ, αχ, αχ!  -αυτά είναι τα ωραία που μας εξιτάρουν, εμάς τους ταπεινούς δημόσιους γραφιάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Οι εκλογές είναι εδώ

Οι εκλογές είναι εδώ, το είχε πει η στήλη από το Σεπτέμβρη. Οι προβλέψεις θεωρούνται πρώιμες…  Πώς να γίνει; Εδώ αγαπητοί αναγνώστες δε γνωρίζουμε επισήμως ποιοι και με ποιους θα κατεβούν, προβλέψεις θα κάνουμε;

Κι όμως κάποιοι το … τολμάνε! Γιατί; Μα γιατί πιστεύουν ότι έτσι διαμορφώνουν κλίμα και πρόθεση ψήφου και νίκης! Ναι, καλάααα! Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται –μην τύχει κι αλλάξουν –πλευρό εννοείται- γιατί θα βγουν από τις αυταπάτες τους!

Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά από τους διάττοντες εκδότες «προεκλογικής χρήσεως» το περιμέναμε –έτσι ενεργούν αυτοί.  Με πληροφόρησαν όμως ότι στο παιχνίδι έχουν μπει και οι επικοινωνιακές εταιρείες! Τι λέτε καλέ; Δεν το πιστεύω!

Ε, λοιπόν να δείτε, κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν και το χαβιάρι και το μαύρο ολικής ψωμάκι τους!

Δεν εξηγείται διαφορετικά –δηλαδή αναρωτιέται κανείς πώς οι επαγγελματίες χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της πρόθεσης ψήφου κάνουν τέτοια λάθη; Ναι καλέ, αυτό είναι… έχουν συνηθίσει το χαβιάρι!

 

Εμείς και τα social media και…

Ο κόσμος του διαδικτύου γενικώς και… τα όσα φτύνουμε, τώρα τα προσκυνάμε! Πώς το λέει ο λαός; Κάπως έτσι μου φαίνεται. Και κάπως έτσι τα πράττουμε κι εμείς!

Τι θέλω να πω; Μα ότι όλα τα παραπάνω τα είχαμε δοκιμάσει επί μακρόν –προ πενταετίας κα βάλε, και τα είχαμε αποκηρύξει. Είχαμε αποφασίσει να δημοσιογραφούμε κλασσικά επί χάρτου, να απευθυνόμαστε παραδοσιακά στο ελιτίστικο και ευφυές αναγνωστικό κοινό μας, χωρίς να ξημεροβραδιαζόμαστε στο διαδίκτυο και στο face book, που αν μη τι άλλο είναι για όσους έχουν την πολυτέλεια να μην εργάζονται, τουλάχιστον με σκληρά ωράρια. Και;

Ε, και είπαμε τότε και ξελέμε τώρα, καθώς η εργοδοσία αποφάσισε ότι την παρούσα στιγμή –και ψυχανεμίζουμαι στις συγκεκριμένες εκλογές και με τις συγκεκριμένες συνθήκες, να επανέλθουμε διαδικτυακά! Παρακαλώ, με τις υγείες μας… Οπότε; Οπότε θα το πράξουμε, εργοδοσία είναι αυτή!

 

Το παρατραβήξαμε;

Αναρωτιόμαστε, καθώς  κλείνουμε αισίως μια σελίδα σχόλια και λέξη δε γράψαμε για το Δημοτικό Συμβούλιο… Και τι να γράψουμε, δηλαδή; Ό,τι και να γράψουμε επικήδειος θα είναι ως είπε και ο κύριος Μαναός, καλή του ώρα.

Τι εννοούμε; Διαβάστε και λογαριάστε:

 

Ένας θλιβερός απολογισμός

Ανακοινώνει η πρόεδρος στα προ ημερησίας θέματα ότι βγήκε η δικαστική απόφαση για το διατηρητέο κτίριο των ανακτόρων στο Ψυχικό, όπου είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας και ο Δήμος και έχασαν!

Ανακοινώνει, επίσης, ότι βγήκε απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού  που διευρύνει τις χρήσεις στην Παλιά Αγορά και θα υπάρχουν επιπλέον τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος!

Στη συνέχεια μας πληροφορεί ότι για το Ο.Τ. 15 (Τον Πλάτωνα) στο Νέο Ψυχικό χάσαμε την εισφορά σε γη που θα παίρναμε –αν θυμάστε μαζί με την αντίστοιχη εισφορά  των Φιστικιών θα διαμορφώνονταν πάρκο και πνεύμονας πρασίνου.  Τώρα πάει, χάσαμε και το πάρκο και τον πνεύμονα!

Στη συνέχεια, μας πληροφορεί ο κύριος Χαροκόπος ότι για το «Ξενοδοχείο Ψυχικού» απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής του Δήμου. Η πρόεδρος συμφωνεί και συμπληρώνει ότι ως είπαν δεν υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη!

Δια στόματος Χαροκόπου πάλι πληροφορούμεθα ότι προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, για αλλαγή χρήσεων γης στο Ψυχικό. Πληροφορία η οποία έχει φθάσει  και στα αυτιά της προέδρου –τη χαρακτηρίζει όμως ανεπιβεβαίωτη.

Πολύ θλιβερή μέρα, τη χαρακτηρίζει ο κύριος Γαλάνης. «Χάσαμε κατά κράτος. Μας ήρθαν όλα μαζεμένα!» δηλώνει. Και συνεχίζει λέγοντας ότι στο πρόσφατο τεύχος του δημοτικού περιοδικού «Παράθυρο» διάβασε ότι το ξενοδοχείο σφραγίστηκε… Πήγε, είδε ότι συνέχιζε να λειτουργεί, το έψαξε και βρήκε ότι είχε βγει η απόφαση αναστολής! Συμπληρώνει μάλιστα ότι υπάρχει θέμα εκπρόθεσμου, διότι ο Δήμος είχε ειδοποιηθεί με επίσημο έγγραφο ότι εκεί γίνεται ξενοδοχείο. Η θέση που είχε πάρει όμως τότε ο Δήμος ήταν ότι επρόκειτο για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στο γεγονός ότι άνοιξε ανεπίτρεπτη επαγγελματική χρήση. Δήλωσε επίσης ότι φοβάται ότι μπορεί να κριθεί εκπρόθεσμη η ακύρωση –και τότε, τι θα πουν στους δημότες; Οπότε παρακαλεί άμεσα το Δήμο να προβεί σε συμπληρωματικές αιτήσεις.

Εδώ απαντά η πρόεδρος, κυρία Αλεξοπούλου, λέγοντας ότι αυτή είναι η θέση του ΣτΕ κι όχι του Δήμου, του Δημάρχου, του δικηγόρου ή δική της.

Κι εμείς σας δηλώνουμε ότι δεν καταλάβαμε τίποτα, από τη μεταξύ τους νομική συνεννόηση! Ελπίζουμε απλά ό,τι γράψαμε να σας τα μεταφέραμε σωστά.

Εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι κυκλοφόρησε ετεροχρονισμένα το δημοτικό περιοδικό (έκδοση Ιουνίου κυκλοφόρησε Σεπτέμβρη) με μια είδηση που δεν ήταν είδηση. Καταλάβαμε επίσης ότι έγινε αφορμή να διαπιστώσει ο κύριος Γαλάνης ότι είχε απορριφθεί η αίτηση αναστολής του Δήμου. Και σαφώς το ίδιο ήξερε και ο κύριος Χαροκόπος που το ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική αρχή δεν το ήξερε;

Εκείνο όμως που θυμόμαστε –κι ανατρέξαμε και στο αρχείο για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας- είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε και ξανάλεγε ο κύριος Μαναός ότι ανεγείρεται μια περίεργη οικοδομή, στην καρδιά του Ψυχικού, που δε θυμίζει σπίτι. Και παρακαλούσε να το προσέξουν ιδιαίτερα. Και η Δημοτική Αρχή έκανε λόγο  τότε για ενοικιαζόμενα δωμάτια –που νοικιάζονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου airbnb.  Κι αν θυμάστε την ίδια περίοδο γίνανε κι οι μεγαλύτερες κοντρες Μαναού –Καριώτη. Θυμάστε;

Θυμάστε επίσης, που ο τότε Αντιδήμαρχος κύριος Καριώτης ανέφερε ότι υπήρχε ανάλογη καταγγελία δημότισσας  που υποψιάζονταν ότι η οικοδομή δεν προορίζεται για σπίτι; Και τι είπε τότε ο κύριος Καριώτης;  Είπε ότι ελέγχθηκε η κατάσταση από Πολεοδομία και Αστυνομία και δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο!

Ε, κάπως έτσι ξεπήδησε το ξενοδοχείο και παραμένει μέχρι σήμερα. Και το πιθανότερο είναι ότι θα πάνε μαζί του μέχρι τις εκλογές… Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα –είτε συνεχίσει να λειτουργεί, είτε σφραγιστεί- αποδείχθηκε ότι τελικά σήμερα είναι πολύ εύκολο να αλωθεί η έννοια, αλλά και η πραγματικότητα της κηπούπολης… Ακόμα κι αν προστατεύεται από ειδικά διατάγματα.

Και στη συνέχεια τοποθετείται επί του θέματος η κυρία Χαρλαύτη που κοντράρεται ευθέως με το Δήμαρχο, καταλογίζοντάς του ότι χαϊδεύει τους παρανομούντες! Ως ανέφερε οποιοσδήποτε άλλος Δήμαρχος θα ξήλωνε, αν μη τι άλλο, άμεσα τη ράμπα και τα σκαλιά του ξενοδοχείου, που δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το πεζοδρόμιο.

Ακολουθεί  ο Γιάννης Δελακουρίδης που αιτείται το λογικό κι αυτονόητο, δηλαδή: αντί να ανταλλάσσουν μεταξύ τους νομικούς διαξιφισμούς –ακατανόητους για μη νομικούς-  πληρώνουν που πληρώνουν το δικηγόρο ας έρθει ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο, να τους τα πει για να ξέρουν από πρώτο χέρι τι γίνεται. Σωστό; Σαφώς! Για να δούμε αν θα γίνει…

Και γενικώς πολλά σωστά είπε ο Γιάννης και δη θέματα του Νέου Ψυχικού, που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει θίξει. Αλλά αυτά θα επιμείνουμε να μας τα πει από κοντά.

 

Δεν είμαστε συγκροτημένος Δήμος!

Το είπε συμπερασματικά ο Γιάννης Δελακουρίδης όταν σε συζήτηση σχετικά με κολωνάκια που μπήκαν σε πεζοδρόμιο του Ψυχικού, ο διευθυντής της Τ.Υ. κύριος Κώγος δήλωσε ότι θα βγουν άμεσα!

Σημειώστε ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη καταγγελία, αλλά κάποιος έκανε μια απλή ανάρτηση στο fb. Η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής υπήρξε όμως άμεση∙ καθότι  δεν αποφάσισε από μόνος του ο κύριος Κώγος να βγάλει τα κολωνάκια, προφανώς εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν!

Εκεί ακριβώς επενέβη ο Γιάννης λέγοντας: ξέρετε πόσα κολωνάκια υπάρχουν στο Νέο Ψυχικό; Εδώ ενεργοποιηθήκατε μόνο και μόνο γιατί κάποιος έκανε μια ανάρτηση στο fb! Θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη αντιμετώπιση για όλες τις περιπτώσεις. Δεν είμαστε συγκροτημένος Δήμος!

Τελικά ξέρουν πόσα κολωνάκια υπάρχουν στο Νέο Ψυχικό; Σαν πελότα με καρφίτσες μας κατάντησε η πολιτική Καριώτη!

Και σημειώστε αδιέξοδη πολιτική, καθώς συνέχεια απαγόρευε χωρίς ποτέ να φέρνει εναλλακτικές λύσεις!

 

Η λαϊκή του Νέου Ψυχικού

Δεν το βαρεθήκατε πια σα θέμα; Σαφώς και κατάντησε κουραστικό και σαφώς κάνουν του κεφαλιού τους τρία χρόνια τώρα και δεν υπολογίζουν τη γνώμη των δημοτών κι όλο ρίχνουν τα βάρη στην Περιφέρεια κι άκρη δε βρίσκεται, οπότε; Δεν πάει να κάνουν ό,τι θέλουν; Άντε στο καλό τους, βαρεθήκαμε!

Θυμηθείτε, όμως, γιατί εκλογές έχουμε ότι: δε ομονοούσαν με τίποτα και τσο Κοινοτικό Συμβούλιο κι οι κάτοικοι του Νέου Ψυχικού άλλα ήθελανκαι γενικώς υπήρχε ασυνεννοησία. Και κάποια στιγμή λέει ο Δήμαρχος, πάρτε σαν Κοινοτικό μια ομόφωνη απόφαση και θα τη σεβαστούμε. Και την πήραν. Και δεν τη σεβάστηκαν. Τη γύριζαν  δυο καν τρία χρόνια τα μπρος –πίσω και στο τέλος πήραν μια ομόφωνη δική τους. Και με αυτή πορεύονται! Και τι λέει; Ε, δεν μας ενδιαφέρει πια! Ούτε ποιος τοποθετείται και τι λέει σχετικά με το θέμα μας ενδιαφέρει. Κι όχι δεν είμαστε παρορμητικοί, ούτε θυμωμένοι∙ απλά όποιος αγνοεί κατάφορα τις γνώμες και τις επιθυμίες δημοτών και κατοίκων, δεν μας κάνει και δεν αξίζει να δημοσιεύουμε τι λέει.

Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το συμβούλιο, ακόμα και η πρόεδρος του κοινοτικού αγνόησε την απόφαση του συμβουλίου της και συντάχθηκε με τις μεγαλοστομίες και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβούλων. Άφεριμ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις