ΣΧΟΛΙΑ 21 Σεπτεμβρίου 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου.


Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 του μήνα και μάλιστα ημέρα Παρασκευή αντί της καθιερωμένης Τετάρτης.  Μπήκε σφήνα, δηλαδή. Γιατί; Μα για να περάσει η έγκριση μελέτης της Παιδικής Χαράς Μακεδονίας, στη Φιλοθέη, καθώς υπήρχαν χρονικές προθεσμίες.

Σας θυμίζει κάτι; Αμέ, μας θυμίζει ότι η Παιδική Χαρά Μακεδονίας και η Παιδική Χαρά Πικιώνη ήταν από πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στον Καλλικράτιο Δήμο, πριν εννιά περίπου χρόνια… και είναι από τα τελευταία που συνοδεύουν την εκπνοή της τρέχουσας πενταετίας!

Καλοθύμητες οι άπειρες φορές που παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις και ομιλίες και μελέτες και είδαμε σχέδια μεγαλεπήβολα και γράψαμε άρθρα και κάναμε ρεπορτάζ και πήραμε συνεντεύξεις και … Τελικά τι έγινε;

Ωραία ερώτηση, αλλά γιατί την κάνετε; -αν είχε γίνει κάτι δεν θα το βλέπατε;

Παρεμπιπτόντως, ανάμεσα στα αξιομνημόνευτα –που μας έταξαν και μέχρι τώρα δεν έκαναν- είναι και οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι στο Νέο Ψυχικό, Φιστικιές και Πλάτωνας –εδώ κι αν γράψαμε, θυμάστε; –  και το Σούρλειο στο Νέο Ψυχικό επίσης και η Παλιά Αγορά στο Ψυχικό και η αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου στο Φάρο –μη διαμαρτύρεστε, τα κάγκελα και η αποσπασματική μελέτη για μισό δρόμο δε θεωρούνται αναβάθμιση, τουναντίον!

Τέλος πάντων Σούρλειο και εμπορικό κέντρο ξαναμπήκαν ως θέματα της ημερήσιας διάταξης και στο συγκεκριμένο συμβούλιο. Και; Α, το τι θα γίνει δεν το ξέρουμε∙ το ψυχανεμιζόμαστε, όμως, ε;  Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι, αν μη τι άλλο, ξέρουν να επικαιροποιούν τις υποσχέσεις τους!

 

Τα προ ημερησίας

Που παρουσιάζουν πάντοτε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα λέγαμε, και που δίνουν και εκείνο το απαραίτητο couleur locale  στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τουτέστιν: δημότες μην ανησυχείτε! -είμαστε εδώ, νοιαζόμαστε για τη κάθε ημέρα σας, αγωνιζόμαστε για την ποιότητα ζωή σας!

Περαστικά μας! Θα μας πάρει αρκετό καιρό ακόμα, αλλά που θα πάει; -θα  συνηθίσουμε τις μεγαλοστομίες των αιρετών-όπως συνηθίσαμε και των πολιτικών εξάλλου.

 

Δεν αναγνωρίζω την πόλη μου!

Καλά το καταλάβατε πρόκειται για διαμαρτυρία δημότη, δημότισσας, εν προκειμένω, που γεννήθηκε και κατοικεί στο Ψυχικό και που η γειτονιά της, γύρω από την πλατεία Πίνδου, Δάφνης και  28ης Οκτωβρίου,  έχει αλλάξει κυριολεκτικά όψη!

Και να παράπονα για κυκλοφοριακό, να παράπονα για απερίγραπτο θόρυβο, για ρύπανση, για τις δυο λεωφορειογραμμές  κ.λπ. και φυσικά για τα πρώην σουβλάκια της «Κυρά Μαρίας» -που κλείσανε και πήρε άλλος το μαγαζί και τώρα ενώνει αυτό και το πλαϊνό, που επίσης ξενοικιάστηκε, και θα κάνει τα δύο μαγαζιά ένα και οϊμέ! –ως λέγεται θα γίνει all day bar και ελλοχεύει ο κίνδυνος  τέτοιου είδους χρήση να προσελκύσει και ξένο κόσμο και τότε θα γίνουν… Νέο Ψυχικό!

Ουάου, λαχάνιασα∙ απνευστί τα ‘γραψα! –οπότε καλού-κακού όταν διαβάζετε έχετε κι ένα ποτηράκι νερό δίπλα σας!

Πώς σας φάνηκε; Καλό ε; Παρεμπιπτόντως για Νέο Ψυχικό δεν έκανε λόγο η δημότισσα… Αλλά δεν άντεξα στον πειρασμό να μην το γράψω, αφού αλήθεια είναι.

Και τι είπε η δημότισσα; Α, λοιπόν, εντελώς  εξοργισμένη φώναζε ότι  με τα εστιατόρια που αυξήθηκαν, τα μαγαζιά και τα ιατρεία η ζωή τους έχει γίνει κόλαση!

Και τι απάντησε ο Δήμαρχος; Είπε ότι η κατάσταση είναι ίδια τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, παραδέχθηκε ότι χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις κι ότι ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η μονοδρόμηση  της 28ης Οκτωβρίου κι ότι είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, αλλά προσέκρουσε στους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου, καθώς χρειαζόταν η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι άλλοι Δήμοι δε φαίνονταν πρόθυμοι.

Και είπε η δημότισσα: δηλαδή μας λέτε ότι δε θα γίνει τίποτα; Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ποτέ η κατάσταση δεν ήταν χειρότερη!

Και είπε η αντιπρόεδρος, κυρία Χριστοδούλου:  ό,τι έγινε πριν από είκοσι πέντε χρόνια έγινε! Τώρα άλλαξαν τα δεδομένα και πρέπει να το ξαναδούμε. Όσο για την πρώην «Κυρά Μαρία» έχω την πληροφορία ότι το μαγαζί θα δουλεύει όλη μέρα.

Και προσέθεσε η κυρία Συμεωνίδου: εφιαλτική η κατάσταση τα τελευταία χρόνια! Τα μαγαζιά επίσης προσελκύουν κόσμο από τα γειτονικά προάστια. Πώς μπορεί ο Δήμος να δίνει άδειες χωρίς πρόβλεψη για θέσεις παρκινγκ;

Και συνόψισε η κυρία Λαβδα: Δυστυχώς το Ψυχικό δεν είναι νησί, για να απομονωθεί και να ζήσει μόνο του! Όταν, πριν από χρόνια, έγινε η περίφημη μελέτη μας έκαναν ακόμα και γελοιογραφία γιατί θελήσαμε να περιχαρακωθούμε!

Κι εδώ πετάγεται η δημότισσα και λέει: υποβαθμίσατε το Ψυχικό!

Και μεταξύ άλλων λέει ο κύριος Ζερβός: ότι η περιοχή χρειάζεται συνολική κυκλοφοριακή μελέτη κι όχι αποσπασματική. Προσπαθήστε να λύσετε κάποια προβλήματα, αναζητείστε επίσης θέσεις στάθμευσης. Όσο για το κατάστημα δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα λειτουργήσει. Τα ίδια λέγατε και για τα πρώην «Σουβλάκια Φιλοθέης» και σήμερα λειτουργούν και με παρανομίες! Πιστεύετε όμως ότι μας χρειάζονται  τέσσερα -πέντε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα;

Και απαντάει  Δήμαρχος: στο Ψυχικό από τις δεκαετίες του ’30 και του ’50 υπάρχουν δύο σημεία που έχουν προβλεφθεί σαν αγορές. Αυτές υπάρχουν και σήμερα. Όσο για τις άδειες, οι χρήσεις δίνονται από την Πολεοδομία. Αν η Πολεοδομία πει ότι στο συγκεκριμένο σημείο επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα! (σ.σ. δεν ξέρω, αν θυμάστε κι εδώ πόσες φορές γράψαμε στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν για γνωστοποιήσεις αδειοδοτήσεων  και απλουστεύσεις αδειών;)

Και είπε ο κύριος Καριώτης, όταν πήρε αργότερα το λόγο: επειδή έρχονται εκλογές και ενδημεί θέμα λαϊκισμού, οι κάτοικοι θα ακούσουν πολλά! Το θέμα της Νέας Αγοράς μας απασχολεί δεκαετίες ολόκληρες! Κι εδώ κάνει αναφορά σε παλαιότερες ενέργειες με το υπουργείο και συνεχίζει λέγοντας, όσον αφορά τα καταστήματα γιατί να μην έρθουν άνθρωποι από τη Νέα Φιλαδέλφεια να φάνε, όταν εμείς πηγαίνουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια για φαγητό;

Όσο για τις κυκλοφοριακές μελέτες –που θα χρησιμοποιήσουν όλοι για να πάρουν ψηφαλάκια, θα σας πω ότι με έγκριτους συγκοινωνιολόγους συνεννοηθήκαμε άπειρες φορές!

Μεταξύ μας και άλλα είπε και αν το θυμηθώ, θα σας τα γράψω παρακάτω. Όσο για εκείνο το ποτήρι νερό, δίκιο είχα∙ και πάλι χωρίς διακοπή τα ‘γραψα! Οπότε πιείτε το και συνεχίστε.

 

Ποιος έχει δίκιο;

Και τώρα που τα διαβάσατε, ποιος έχει δίκιο; Αρχικά η δημότισσα: Έτσι, εξ ορισμού∙ καθώς δημότες και πολίτες θεωρούνται δεινοπαθημένοι από υποσχέσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν κι από μεγαλοστομίες -που εκφράστηκαν σε κρίσεις άκρατου εγωισμού, κι όπου αιρετοί και πολιτικοί μας διαβεβαίωναν ότι θα είναι καλύτεροι κι αποτελεσματικότεροι από τους προηγούμενους, κι απλά δεν ήσαν!

Εκ των υστέρων δίκιο έχουν κι όσοι διατείνονται ότι μια Κοινότητα δε μπορεί να ενεργεί αυτόνομα, λες και είναι νησί σε αρχιπέλαγος. Σωστά τα είπαν η Νέλλη Λάβδα, αλλά και ο Αλέξανδρος Καριώτης∙ στη ζωή ισχύει το μία σου και μία μου! Έτσι δεν είναι;

Από την άλλη οι Ψυχικιώτες έχουν κι ένα επιπλέον δίκιο με το μέρος τους… Δηλαδή, ποιος θα τους κατηγορήσει αν πουν: για ελάτε κύριοι Δήμαρχοι και υποψήφιοι Δήμαρχοι και δείτε τι τραβάμε! Είμαστε οι πιο άγρια φορολογούμενοι πολίτες, δηλαδή πληρώνουμε για τα σπίτια μας τις μεγαλύτερες αντικειμενικές , το μεγαλύτερο φόρο ακινήτων και για κάθε αγοραπωλησία, γονική παροχή, μεταβίβαση κ.λπ. πληρώνουμε περισσότερα από κάθε έλληνα πολίτη!

Κι όλα αυτά απορρέουν σαν υποχρεώσεις,  από το προνόμιο να κατοικούμε στο Παλαιό Ψυχικό∙ δηλαδή σε μια κηπούπολη.  Και σημειώστε ότι στην πλειοψηφία μας δεν κατοικούμε κατ’ επιλογή, αλλά γιατί σαν «προνόμιο» μας κληροδοτήθηκε!

Δεν σας ζητάμε να αλλάξετε τα ισχύοντα, αλλά όταν κινδυνεύει η φυσιογνωμία της κηπούπολης –τουτέστιν το «προνόμιο» χάνεται και μας απομένουν οι υποχρεώσεις, τότε παρακαλώ κόψτε το λαιμό σας και διορθώστε την κατάσταση!  Εξ άλλου κάπως έτσι μας τα υποσχεθήκατε προεκλογικά και κάπως έτσι θα μας τα επαναλάβετε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τι λέτε, λοιπόν; Θα βρεθεί κανείς να τους κατηγορήσει; Η γράφουσα πάντως όχι. Τώρα γιατί κανείς τους δε βγήκε να το πει… Τι να πω; Προβληματίζομαι.

 

Ξέφυγε ολίγον η κατάσταση…

Όχι λίγο, πολύ θα λέγαμε∙ αφού μιάμιση ώρα μετά την έναρξη του συμβουλίου μιλούσαν ακόμα για το Ψυχικό και για τα προβλήματά του. Το επεσήμανε ο κύριος Χαροκόπος και είπε ότι δεν μπορούμε σε κάθε συμβούλιο και για ώρες να μιλάμε μόνο για μια Κοινότητα∙ και πάντα την ίδια! Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι στο επόμενο συμβούλιο θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για να αναπτύξει τα πολύ σοβαρά θέματα που έχει μαζέψει. Περιμένουμε.

 

Μια συνολική  μελέτη

Τώρα δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο κύριος Καριώτης όταν έκανε λόγο για κυκλοφοριακές μελέτες, για ψηφαλάκια κι έγκριτους συγκοινωνιολόγους.

Για να ακριβολογώ, κατάλαβα ότι πιστεύει ότι όσοι ζητούν συνολική κυκλοφοριακή μελέτη το κάνουν για να κερδίσουν ψήφους στις επόμενες εκλογές… Χμ, πολύ με προβληματίζει η ατάκα καθότι τα προβλήματα που δημιουργεί και μόνο  η διαμπερής  κυκλοφορία και στις τρεις Κοινότητες είναι ορατά και στους πλέον αδαείς. Και δεν κάνουμε λόγο για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους εποχούμενους χρήστες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος∙ δεν κάνουμε λόγο για την είσοδο και το παρκάρισμα –πολλάκις παράνομο- στον οικιστικό ιστό. Ούτε φυσικά για τα συμπαρομαρτούντα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση κ.λπ.  αλλά για τους διαμπερείς φόρτους που τσακίζουν τα προάστια!

Να το ξέρετε, δεν γκρινιάζουν άδικα οι δημότες. Και όλα αυτά δεν πρόκειται να λυθούν ούτε με παραίτηση από κάθε διεκδίκηση, αλλά και ούτε με αποσπασματικές εντυπωσιακές κινήσεις, όπως για παράδειγμα εφαρμογές μοντέλου  έξυπνης πόλης στο εμπορικό κέντρο του Νέου Ψυχικού…

Ναι τα ακούσαμε κι αυτά ήρθε η έγκριση μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο∙ κι ακούσαμε για ελεγχόμενη στάθμευση με αισθητήρες, για ελεύθερο WF, για τάμπλετ στα απορριμματοφόρα, για αισθητήρες στους κάδους και πόσα άλλα ακόμα… αλλά δε θέλω να τα γράψω. Όχι, καθώς δεν ξεχνώ οκτώ χρόνια τώρα και πάμε στον ένατο, τι έχω γράψει, για πόσα θέματα και τι από αυτά υλοποιήθηκε. Οπότε ας γίνουν με το καλό, όταν και αν γίνουν και τότε αποδίδουμε τα εύσημα.

Εξάλλου θα τα ακούσουμε προεκλογικά, καθώς οι ώριμες για χρηματοδότηση μελέτες  θα παίξουν πολύ σε κάθε ομιλία και σε κάθε συγκέντρωση.

Αυτά έχουν υπ’ όψη τους να κάνουν, και για να ξέρετε αναφέρουν και 400 θέσεις στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο, που ως επεσήμανε ο Παντελής Χαροκόπος δεν το έχουν υπολογίσει όλο∙ δηλαδή 200 μέτρα στο μέτωπο της Κηφισίας, ξεκινώντας από Σικελιανού,  δεν τα έχουν καν στο σχέδιο. Τέλος  πάντων, να δείτε που θα αναζητήσουν θέσεις στο εσωτερικό του προαστίου, στους κάθετους δρόμους, δηλαδή στην περιοχή αμιγούς κατοικίας!

Ωραίο; Φανταστικό! Θα βάλουν κι ελεγχόμενη στάθμευση –με αισθητήρες παρακαλώ, για να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να εντοπίζονται ευκολότερα οι θέσεις στάθμευσης – κι όποιος αργήσει να γυρίσει σπίτι του το βράδυ θα βρίσκει τις θέσεις κατειλημμένες  από τους ξενύχτηδες του Φάρου…!

Κι όλα αυτά χωρίς συνολική μελέτη. Κι αφού θα έχουν ρυθμίσει τα του εμπορικού κέντρου θα πήζει η κυκλοφορία στην Αγία Σοφία, στη Σικελιανού, στην Ξενοπούλου, στην 25ης Μαρτίου! –περίπου όπως γίνεται και σήμερα, αφού κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει τους διαμπερείς φόρτους, που χρησιμοποιούν το Νέο Ψυχικό σαν πέρασμα. Και θα ζουν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα, αφού ούτε στις δουλειές μας δεν θα μπορούμε να πάμε πρωί και μεσημέρι, καλή ώρα όπως γίνεται και σήμερα!

Και όχι το καταλάβαμε… συνολική κυκλοφοριακή μελέτη δε χρειάζεται! Όχι, αφού δε συμφωνούν και οι όμοροι Δήμοι; -τι να κάνουν οι άνθρωποι, ε; Εύκολο είναι να τα βρουν με τους Δήμου Χαλανδρίου, Αθηναίων και Γαλατσίου;

Μάλλον κάποιος πρέπει να τους πει ότι οι Δημοτικές Αρχές δεν φθάνει να είναι απλά διεκπεραιωτικές, αλλά χρειάζεται να είναι και διεκδικητικές και αγωνιστικές. Και να δίνουν τις μάχες τους έστω κι αν δεν τις κερδίζουν, καθώς σημασία έχει για μια Δημοτική Αρχή η πορεία της να συνάδει με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε.

 

Το θυμήθηκα

Λοιπόν, μια και το έφερε η κουβέντα ο Αλέξανδρος Καριώτης παίρνοντας το λόγο είπε κι αυτό: θα πω ό,τι θέλω κι όποιος προσβληθεί ας μου κάνει μήνυση για δυσφήμιση!

Έτσι του ήρθε λέτε, και το είπε; Μπα όχι, αν πιστέψουμε τα όσα ακούγονται εκκρεμεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, έτσι δε λέγεται;- εναντίον του κυρίου Καριώτη από αξιοπρεπέστατο Νεοψυχικιώτη, πολύ γνωστό, χαμηλού προφίλ που οικειοθελώς απείχε από την τοπική πολιτική από το 2010. Λέγεται, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που θα εκδικαστεί αποζημίωση τα όποια χρήματα θα διατεθούν για καλό σκοπό. Έτσι λέγεται, δεν ξέρω τίποτα μετά βεβαιότητας, αλλά μια και έκανε παρόμοια αναφορά ο πρώην αντιδήμαρχος το θυμήθηκα.

Λέγεται, επίσης, ότι ο εν λόγω Νεοψυχικιώτης μάλλον θα μετέχει στις επόμενες εκλογές… Έτσι λέγεται, ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος; Άντε καλέ, ο άνθρωπος τηρεί και τις αναλογίες και τις ισορροπίες. Δεν είναι αιθεροβάμων και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την εκλογή του, όταν συμβεί ως μέσον πίεσης για θέσεις και οφίτσια, οπότε σεμνά και ταπεινά μπαίνει σε συνδυασμό. Τώρα, το πλεονέκτημα για το συνδυασμό του θεωρείται αδιαμφισβήτητο, καθώς είναι άνθρωπος ήθους και αδιαφιλονίκητης κοινωνικής προσφοράς. Αυτά τουλάχιστον τα ξέρω μετά βεβαιότητας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις