Πρωτοκλασάτο στέλεχος της Διοίκησης παραιτείται και αποχωρεί από τη «Συμμαχία Πολιτών»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ηχηρή παραίτηση!

 

Σοκ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Δεκέμβρη. Βασικές διαφορές με τη Διοίκηση σε θέματα αρχών αναγκάζουν το Δημήτρη Γαλάνη σε παραίτηση

 

Παραιτήθηκε ένα από τα βασικότερα στελέχη της «Συμμαχίας Πολιτών» -που υπηρέτησε επί επταετία αμισθί από διαδοχικές θέσεις ευθύνης, αλλάζοντας άρδην τις ισορροπίες δυνάμεων τόσο στα ενδότερα της παράταξης όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τον πρώην Αντιδήμαρχο Διοίκησης και -μέχρι την παραίτησή του, υπεύθυνο νομικών υποθέσεων του Δήμου και Αναπληρωτή Δημάρχου κύριο Δημήτρη Γαλάνη.

Ο Φιλοθεάτης αιρετός υπήρξε μέλος της διοικούσας παράταξης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ως δηλώνει, βασικές διαφορές σε θέματα αρχών τον οδήγησαν να υποβάλλει -το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, σε μια πολύωρη συνάντηση με το Δήμαρχο την παραίτησή του. Η παραίτηση πρωτοκολλήθηκε τη Δευτέρα, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Δεκεμβρίου. Οι λόγοι της αποχώρησης αν και δεν αναγνώσθηκαν στο συμβούλιο, δημοσιεύονται κατά αποκλειστικότητα στα «Τοπικά νέα».

Μια αναμενόμενη κίνηση

«Δε στοχεύω στη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά προτύπων. Θεμελιώδης αρχή μου είναι ότι ο Δήμος οφείλει να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους δημότες του» δήλωνε ο Δημήτρης Γαλάνης στα «Τοπικά νέα» το Νοέμβρη του 2014, όταν μετά τις εκλογές του Μαΐου του ιδίου έτους αναλαμβάνει εκ νέου την Αντιδημαρχία Διοίκησης. Και σαφώς οι δηλώσεις δεν αποτελούσαν επ’ ουδενί ευφημισμό ούτε ειπώθηκαν τότε τα πλαίσια εντυπωσιασμού, καθώς τελικά υπήρξαν αυτή καθ’ αυτή η αιτία αποχώρησης από την παράταξη που πρωτοξεκίνησε την αυτοδιοικητική του πορεία το 2010.

Πράγματι στις 9 Δεκέμβρη του 2017 και μέσα από μια πολύωρη συνάντηση με το Δήμαρχο, όπου εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του, υπέβαλλε γραπτώς την παραίτησή του από τη «Συμμαχία πολιτών». Η συνέχεια παίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης όπου με μια σεμνή κι ολιγόλογη ανακοίνωση –και χωρίς να επεκταθεί στους λόγους της παραίτησής του, δηλώνει ότι παραιτείται από τη διοικούσα παράταξη και παραμένει επί των αυτοδιοικητικών επάλξεων ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Γαλάνης

Έγκριτος νομικός από τη Φιλοθέη που ξεκίνησε την αυτοδιοικητική του πορεία το 2010 με τη «Συμμαχία Πολιτών». Δεδομένης της δυναμικής και της νομικής εμπειρίας του αξιοποιείται πάραυτα από τον Παντελή Ξυριδάκη που του αναθέτει την πρώτη Αντιδημαρχία Διοίκησης (2011-2012) παράλληλα με την πρόκληση  της συνένωσης των τριών πρώην Δήμων. Και μάλιστα σε ένα θολό αυτοδιοικητικό τοπίο, καθώς το σύστημα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά  και οι κρατικές οδηγίες είτε αλληλοαναιρούνταν, είτε  αλληλεπικαλύπτονταν. Παρά ταύτα η συνένωση υπήρξε επιτυχέστατη και χαρακτηρίστηκε από τη Δημοτική Αρχή «βελούδινη συνένωση».

Στα πλαίσια αυτά ο Δημήτρης Γαλάνης γράφει όλα τα θεσμικά κείμενα και βάζει τις βάσεις για όλα τα όργανα του Δήμου, όπως: Κανονισμός ΔΙΚΕΦΙΨ, ΟΚΑΠΑ, Οργανόγραμμα του Δήμου.

Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει στα έδρανα των απλών συμβούλων, για να επανέλθει την τρίτη και τελευταία περίοδο –της προηγούμενης θητείας της Δημοτικής Αρχής- σαν Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού. Αντιδημαρχία, εξαιρετικών απαιτήσεων με μηδενικά μπόνους∙ καθώς δεν διδιέθε καθόλου κονδύλια και οι δράσεις της επικαλύπτονταν από τον ΟΚΑΠΑ. Κι όμως συστήνει άψογα τη Διεύθυνση Πρόνοιας και δημιουργεί το Πρόγραμμα «Μέριμνα Δημότη» παράλληλα με το κιόσκι συλλογής τροφίμων –δομές που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Γίνεται ευρύτατα γνωστός σε ένα κοινό δημοτών, εν πολλοίς παραμελημένο, θα λέγαμε∙ καθώς οι δομές της Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονταν σε υποτυπώδη μορφή. Κι εδώ αποδίδει τα μέγιστα.

Η ανταμοιβή έρχεται στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του 2014, όπου σπάει το φράγμα των χιλίων ψήφων και εκλέγεται με 1184 σταυρούς. Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς αναλαμβάνει την Αντιδημαρχία Διοίκησης για δεύτερη φορά και μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης όρισε τη διαφορά της τοπικής από την υπερτοπική αγορά –και είναι ο πρώτος που είπε ότι μας ενδιαφέρει να μην κλείνουμε τους καθημερινούς μαγαζάτορες, αλλά να προστατέψουμε το προάστιό μας από την έκρηξη της υπερτοπικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα υλοποιεί το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο, όπως επίσης την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων –όπου δουλεύει με το χαμηλότερο μπάτζετ και τους λιγότερους υπαλλήλους φέρνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

Από το Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και την παραίτησή του αναλαμβάνει το Γραφείο Δημάρχου με ιδιαίτερο αντικείμενο τις άδειες καταστημάτων και τις νομικές υποθέσεις του Δήμου, ενώ αναπληρώνει το Δήμαρχο. Κι όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί χωρίς υλικό όφελος αφού εκτός από  την πρώτη του χρονιά στη Αντιδημαρχία Διοίκησης, το 2011, δεν ξαναπληρώθηκε ποτέ για τις υπηρεσίες του.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Δημήτρη Γαλάνη, ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης  τον ευχαρίστησε για την επί επτά χρόνια συνεργασία και του ευχήθηκε καλή τύχη στις επιδιώξεις του.

Ο Νίκος Κανελλάκης,  μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης παίρνοντας το λόγο χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πραγματικά με κατακλύζουν ανάμεικτα συναισθήματα για το Δημήτρη Γαλάνη. Πρόκειται για ένα στέλεχος που με το ήθος, την ακεραιότητά του και τη προσωπικότητά του έσπασε το φράγμα των χιλίων σταυρών στις προηγούμενες εκλογές! Ένας άνθρωπος που προσέφερε αφιλοκερδώς  -πόσοι το κάνουν; Από τη μια μεριά με θλίβει και από την άλλη με ευχαριστεί που είχε το θάρρος να συγκρουστεί για όσα πιστεύει. Το ότι φεύγει θα πρέπει να το δει η Δημοτική Αρχή».

Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Ζερβός είπε: «Τον Δημήτρη Γαλάνη τον γνώρισα σε αυτή εδώ τη θητεία. Τον συγχαίρω για το ήθος και τη συμπεριφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζω να συνεχίσει το ίδιο, αν και δεν έχω καμιά αμφιβολία».

Οι λόγοι αποχώρησης

Με επιστολή του προς το Δήμαρχο ο Δημήτρης Γαλάνης αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν, μετά από επτά χρόνια, σε παραίτηση από την διοικούσα παράταξη.

Αγαπητέ Δήμαρχε

Με την επιστολή αυτή, θέλω να σε ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την δημοτική παράταξη «Συμμαχία Πολιτών». Είναι μια προσωπική απόφαση δύσκολη, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι και σωστή. Οι κοινές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε την κοινή μας πορεία, δυστυχώς στην πράξη έχουν εγκαταλειφθεί, εδώ και καιρό.

Όπως ξέρεις, το 2010 ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά σου να συμπαραταχθούμε , γιατί πίστευα βαθιά στις βασικές αρχές που συμφωνήσαμε για το μέλλον του Δήμου μας: Προάσπιση της φυσιογνωμίας του Προαστίου. Χρηστή και σύγχρονη διοίκηση. Καθημερινή δουλειά για να φέρουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στους δημότες. Παρουσία στα δημοτικά πράγματα χωρίς αλαζονεία, χωρίς ιδιοτέλεια και μακριά από κάθε μορφής ακρότητας.

Με την εκλογή μου, και από τις θέσεις ευθύνης που μου ανέθεσες, προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να υπηρετήσω αυτές τις αρχές. Παρά τις σοβαρές διαφωνίες που έχουμε σήμερα, νιώθω υποχρέωση μου να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξες και τη συνεργασία που είχαμε στα κοινά του Δήμου αυτά τα χρόνια. Αισθάνομαι πως ανταποκρίθηκα στο έργο μου, πράγμα που αναγνωρίστηκε και από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι με τίμησαν εξαιρετικά με την ψήφο τους το 2014.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Δημοτική Αρχή διολισθαίνει όλο και πιο μακριά από τις αρχές αυτές. Φτάσαμε στο σημείο, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να γινόμαστε θεατές σε ένα κακοπαιγμένο θέατρο του παραλόγου, όπου ανταλλάσσονται ακατανόμαστες ύβρεις –και μάλιστα πρωτοστατεί σε αυτές  Αντιδήμαρχος. Οι πολίτες του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού αξίζουν περισσότερα από αυτή την κατάσταση.

Γνωρίζεις καλά ότι επανειλημμένως έχω εκθέσει τις διαφωνίες μου. Μάλιστα, στο θέμα των αντικειμενικών αξιών της Φιλοθέης και του Ψυχικού προκάλεσα Εκτελεστική Επιτροπή όπου διαχώρισα την θέση μου. Το ίδιο έγινε και σε θέματα προστασίας της φυσιογνωμίας του Προαστίου. Επίσης, πάντα πίστευα ότι πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις σύγχρονες υπηρεσίες προς τους δημότες και στην βελτίωση των υποδομών του Προαστίου μας παράγοντας έργο , παρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έχω επισημάνει τα προβλήματα και πρότεινα λύσεις, αλλά δεν είδα να αλλάζει κάτι.

Δεν δραστηριοποιήθηκα στον Δήμο μας για να είμαι απαθής συνοδοιπόρος μιας τέτοιας κατάστασης. Οι προσπάθειες μου εντός της δημοτικής παράταξης σου εξήντλησαν τα περιθώριά τους. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεκινήσω μια νέα φάση της προσπάθειας μου να οικοδομήσω ένα έργο μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, για έναν Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού όπως αξίζει στους δημότες του. Ένα έργο που δεν συμβαδίζει με την παρούσα διοίκηση, όπως αυτή εκφράζεται σήμερα.

Παραμένω προσηλωμένος πάντα στις αρχές μου, οι οποίες είναι οι μόνες πάνω στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε την πρόοδο του Προαστίου μας. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σου και ευελπιστώ πως η αποχώρησή μου θα αποτελέσει έναυσμα για θετικέ εξελίξεις στον Δήμο μας.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Γαλάνης

(φύλλο εφημερίδας 15-12-2017)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: