Έλαβαν άδεια λειτουργίας οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Είμαστε έτοιμοι πριν από το πρώτο κουδούνι!

Παρά τα όσα προβλήματα δημιούργησε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το αίτημα  παράτασης  της ημερομηνίας -για την απόκτηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών,  ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα οι εργασίες του ΟΚΑΠΑ και έλαβαν πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας  και οι πέντε Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τέλος του 2017 η κυβέρνηση προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές για τους Παιδικούς Σταθμούς της χώρας, ενώ την ίδια ώρα οι Δήμοι πληροφορήθηκαν ότι σύμφωνα με το ΠΔ 99 οι άδειες λειτουργίας των Σταθμών θα πρέπει να προσαρμοστούν και να εκδοθούν εκ νέου. Ταυτόχρονα άλλαξαν τα δεδομένα περί καταλληλότητας των χώρων, γεγονός που επέβαλε να προχωρήσουν σε έργα προσαρμογής για να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις, ενώ υπήρχε το ασφυκτικό όριο της 31ης Ιουλίου για την περαίωση των νέων αδειών.

Τελικά δόθηκε παράταση και το καλοκαιρινό δίμηνο έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να είναι έτοιμοι ακριβώς πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ως είχε υποσχεθεί η πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ κυρία Νέλλη Λάβδα.

 

Τελικά τα καταφέραμε!

«Και, πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου εύκολο» δηλώνει στα «Τοπικά νέα» η κυρία Λάβδα, η οποία παρά τις όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν σχετικά με τα στενά χρονικά περιθώρια, αλλά και τις ανησυχίες  που δημιουργήθηκαν από την τακτική του Υπουργείου Εσωτερικών, κατάφερε να ολοκληρώσει τεχνικές εργασίες και σύνταξη φακέλου μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα και να είναι όλα απολύτως έτοιμα με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα μας η κυρία Νέλλη Λάβδα ανέφερε:

«Κόντρα στο χρόνο και στις συνθήκες, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, έλαβαν την άδεια και θα λειτουργήσουν κατά την περίοδο 2018-2019 όπως ορίζει το Π.Δ. 99 (ΦΕΚ 141 Α’/28-09-2017).

Πριν από λίγους μήνες, εκδόθηκε το Π.Δ. 99 στο οποίο περιγράφονται οι νέοι όροι για την καταλληλότητα των χώρων φιλοξενίας και σίτισης βρεφών και νηπίων.

Επειδή ο ΟΚΑΠΑ δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία, αναθέσαμε σε (έκτακτο γεγονός) εξωτερικό συνεργάτη να μελετήσει τις προϋποθέσεις, να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και να γνωματεύσει για τις επεμβάσεις.

Τα ευρήματα ήταν αποκαρδιωτικά. Χωρίς εργασίες προσαρμογής η δυναμικότητα των Σταθμών υπολειπόταν στις προσδοκίες.

Επειδή κατά τη χρονική περίοδο (από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Ιουλίου) που τα παιδιά βρίσκονται στους Παιδικούς Σταθμούς η εκτέλεση εργασιών δεν είναι εφικτή, έπρεπε όλα αυτά να γίνουν τον Αύγουστο και κατόπιν η Τεχνική Υπηρεσία να βεβαιώσει την καταλληλότητα και να εκδώσει την Τεχνική Έκθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, εκδόθηκε το Π.Δ. 99 στο οποίο περιγράφονται οι νέοι όροι για την καταλληλότητα των χώρων φιλοξενίας και σίτισης βρεφών και νηπίων και με βάση αυτούς τους όρους θα εκδοθεί από τον οικείο Δήμο η άδεια λειτουργίας των Β/Ν Παιδικών Σταθμών.

Οι προσπάθειες του ΟΚΑΠΑ για την έγκαιρη απόκτηση της άδειας λειτουργίας των Β/Ν Παιδικών Σταθμών, δεν θα μπορούσαν να τελεσφορήσουν χωρίς τον αποτελεσματικό συντονισμό του Γενικού Γραμματέα  του Δήμου κύριου Δημήτρη  Ζεγγίνη, τη μεγάλη βοήθεια που προσέφερε η Τεχνική Υπηρεσία και ιδιαίτερα η Υπηρεσία Μελετών, τη βοήθεια της Αντιδημάρχου κυρίας ΜάρωςΤρέζου και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πρόνοιας, αλλά κυρίως χάρη στη σθεναρή αντιμετώπιση του προβλήματος από τον Δήμαρχο Παντελή Ξυριδάκη.

Μετά την αδειοδότηση, οι υπηρεσίες της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού κατέγραψαν τις αιτήσεις των γονέων για την περίοδο 2018-2019, τις αξιολόγησαν και προχώρησαν στη μοριοδότηση όλων ανεξαρτήτως εάν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Υπεβλήθησαν αιτήσεις 267 νηπίων (εκ των οποίων 2 απεσύρθησαν) και 84 βρεφών.

Στη συνέχεια, συνυπολογίσαμε όσους είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και αναρτήσαμε τον κατάλογο των επιτυχόντων. Προσπαθήσαμε κι επιτύχαμε να εξυπηρετήσουμε σχεδόν το σύνολο των αιτούντων.

Αυτές τις ημέρες, οι Παιδικοί Σταθμοί, οι παιδαγωγοί και το προσωπικό του ΟΚΑΠΑ, υποδέχονται τα παιδιά και τα βρέφη που θα φοιτήσουν κατά την περίοδο 2018-2019.

Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζουμε τις βελτιώσεις και σε λίγες ημέρες θα υποβάλουμε αιτήσεις για χρηματοδότηση στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΤΤΙΚΗ” 2014 – 2020 “ Ανάπτυξη – Αναβάθμιση Στοχευμένων Κοινωνικών Υποδομών καθώς και στο Πρόγραμμα Φιλό-Δημος».

(Φύλλο εφημερίδας 7-9-2018)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις