Το μέλλον της Ελλάδας μεταναστεύει…κάτι πρέπει να κάνουμε…

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το 2018 φτάνει στο τέλος του και ως συνήθως καλούμαστε να κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά που έρχεται να προστεθεί στις ήδη προηγούμενες που ξεκίνησαν κάπου στα 2008. Εποχή οικονομικής κρίσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Μια οικονομική κρίση που μετατράπηκε αναπόφευκτα και σε κοινωνική με όλες τις τραγικές συνέπειες. Μια από αυτές είναι και το νέο κύμα μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα ως τώρα στατιστικά στοιχεία  από το 1903 έως και σήμερα πάνω από 1. 760.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

 

Το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε τρεις περιόδους: α) Από το 1903 έως και το 1917 η πλειονότητα των μεταναστών ήταν κυρίως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου καθώς ήταν  ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες  που αναζητούσαν την τύχη τους στις υπερωκεάνιες χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νότια Αφρική, β) από το 1960-1972 οπότε μετανάστευσαν κυρίως χειρωνάκτες ή ανεπάγγελτοι που κινήθηκαν προς ευρωπαϊκές χώρες όπως η  Γερμανία και το  Βέλγιο και γ) από το 2008 έως και σήμερα που δυστυχώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μεταναστών είναι πολύ υψηλά καθώς πρόκειται κυρίως για νέους, μορφωμένους με επαγγελματική εμπειρία οι οποίοι κατευθύνονται κυρίως στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Αραβικά Εμιράτα όπως το Άμπου Ντάμπι ή  στο Κατάρ.

Έλληνες με χρόνια σπουδών στην πλάτη, κολλημένοι πάνω στα βιβλία, κλεισμένοι ατέλειωτες ώρες  σε εργαστήρια…Μια ζωντανή  ελπίδα για τον τόπο τους…Κι όμως αυτοί οι νέοι απογοητευμένοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, γιατί ο  τόπος τους  δεν μπορεί να τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ζωή και ανάλογη των σπουδών τους  επαγγελματική πορεία.

Οι περισσότεροι φεύγουν χωρίς επιστροφή…και η ελπίδα για τον τόπο μας λιγοστεύει μέρα με τη μέρα…

Σίγουρα κάποιες ημέρες διακοπών θα τις περάσουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα, τις υπόλοιπες όμως θα προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις ικανότητές τους, το μεράκι τους για το επάγγελμα που έχουν διαλέξει, στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού… Ο κόσμος γεμίζει από ελληνικά «μυαλά», με προσόντα που για να αποκτηθούν κόστισαν χρόνο, χρήμα και ενέργεια στους ίδιους, στις οικογένειές τους και βέβαια στο ελληνικό κράτος.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δεν είναι δίκαιο για κανέναν. Ούτε για τους νέους, ούτε για τις οικογένειές τους, ούτε για τον τόπο μας. Εμείς οι μεγαλύτεροι, όσο κι αν μας έχει γονατίσει η οικονομική και κοινωνική κρίση, πρέπει να κάνουμε κάτι να κρατήσουμε το μέλλον της Ελλάδας εδώ. Όπως μπορεί ο καθένας, ανάλογα τη θέση και τις δυνατότητές του. Πρέπει με κάθε τρόπο να προσφέρουμε διέξοδο στα παιδιά μας και όχι μόνο. Διέξοδος πρέπει να δίνεται σε όλους τους συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους. Είτε γιατί δε βρίσκουν δουλειά, είτε γιατί αναζητούν μια καλύτερη θέση εργασίας που θα αναβαθμίσει ποιοτικά τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προσπάθειας ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και η ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. επαναλαμβάνουν το δωρεάν δίωρο σεμινάριο με θέμα «Διεκδικώντας μια θέση εργασίας», στο οποίο παρουσιάζονται και αναλύονται όλα τα βασικά σημεία αυτής της επώδυνης διαδικασίας, τα «μυστικά» συγγραφής ενός καλού βιογραφικού καθώς και όλοι οι ενδεδειγμένοι  τρόποι  αντιμετώπισης της συνέντευξης.

Ημέρα πραγματοποίησης του σεμιναρίου: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ώρα: 19:00-21:00

Τόπος: Κτήριο Ά Πλατείας Ψυχικού (πρώην Blue Bell)

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. (Βεκιαρέλη 11, Φιλοθέη) έως την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018. Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6822217

(24 Οκτωβρίου 2018)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις