Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική αλλά και όλη τη χώρα κλήθηκαν να αποδείξουν ότι τα σπίτια τους τούς ανήκουν

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ταλαιπωρία για λόγους γραφειοκρατίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διεκδικητικά ραβασάκια μοίραζε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας σε εμβρόντητους πολίτεςσε μια σειρά Δήμων. Πως αντιμετωπίζει ο δικός μας Δήμος το πρόβλημα. Τι βοήθεια παρέχεται στους πολίτες που καταφθάνουν θορυβημένοι στο Δημαρχείο.

Σε «πολύ κακό για το τίποτα» κατέληξε το σενάριο διεκδίκησης ιδιωτικών περιουσιών, εκ μέρους του δημοσίου, στα πλαίσια της διαδικασίας κτηματογράφησης.

Συγκεκριμένα το ελληνικό δημόσιο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας,  πρόβαλε δικαιώματα κυριότητας σε  ιδιοκτησίες ακινήτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Επικράτειας, με την αιτιολογία ότι όταν εντάχθηκαν τα συγκεκριμένα γεωτεμάχια  στο Σχέδιο Πόλεως –προ αρκετών δεκαετιών, είχαν δασικό χαρακτήρα.

Εμβρόντητοι οι ιδιοκτήτες σε Δήμους της Αττικής όπως Ψυχικό, Γαλάτσι, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία και Περιστέρι πληροφορήθηκαν ότι όφειλαν να αποδείξουν ότι οι περιουσίες τους τούς ανήκουν, πληρώνοντας παράλληλα τα απαιτούμενα νομικά έξοδα για να έχουν την απαραίτητη νομική εκπροσώπηση!

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το ελληνικό δημόσιο με την ένστασή του αποδέχεται ότι τα επίδικα αγροτεμάχια έχουν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα καθώς έχουν ενταχθεί σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης –που σημαίνει ότι έχουν οικοπεδοποιηθεί, έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες, έχουν γίνει μεταβιβάσεις, έχουν πληρωθεί φόροι  κ.λπ. και γενικώς οι ιδιοκτήτες έχουν αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα.   Οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν θα έπρεπε να διεκδικεί δικαιώματα κυριότητας, καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ταλαιπωρεί αφάνταστα τους πολίτες, να τους δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας δικαίου και να καθυστερεί τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Γιατί όμως το δημόσιο μπαίνει στη διαδικασία διεκδίκησης περιοχών και χιλιάδων διαμερισμάτων –γιατί στην πλειοψηφία για διαμερίσματα πρόκειται, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο να του κατακυρωθούν; Σύμφωνα, πάντα, με την «Κ» ο λόγος είναι η γραφειοκρατία∙ καθώς οι υπάλληλοι της Γ.Γ Δημόσιας Περιουσίας, από τη στιγμή που τους κοινοποιεί το Δασαρχείο ότι τα εν λόγω ακίνητα έχουν δημόσιο χαρακτήρα, είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ενστάσεις. Διαφορετικά αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να κατηγορηθούν για απιστία για τη μη προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Είναι βέβαια άξιον απορίας γιατί το δημόσιο συνεχίζει την ίδια τακτική αντί να προβεί σε κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λύσει το πρόβλημα για τους υπαλλήλους και θα απαλλάξει τους πολίτες από την ταλαιπωρία.

 Στο Δήμο μας

Η επίμαχη Κοινότητα του Ψυχικού αριθμεί πάνω από εννιακόσιες  περιπτώσεις ενστάσεων, ενώ διεκδικούνται και γύρω στα τριάντα δημοτικά ακίνητα, μεταξύ αυτών πάρκα, άλση και πλατείες. Να σημειώσουμε ότι ανάλογες ενστάσεις επιδόθηκαν και στην εταιρεία «ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε» που κατέχει σημαντικές εκτάσεις στο Ψυχικό.

Να τονίσουμε επίσης, ότι όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Παντελής Ξυριδάκης, σε τηλεοπτική εμφάνισή του στο ΣΚΑΙ, οι εν λόγω ενστάσεις του δημοσίου έχουν θεωρηθεί από το Κτηματολόγιο χωρίς νομική βάση και έχουν απορριφθεί.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Νοεμβρίου τώρα, και στα προ ημερησίας θέματα,  ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι οι ενστάσεις του δημοσίου αφορούν μια πολύ μεγάλη έκταση του Ψυχικού –όλη την περιοχή από τη Νικηφόρου Λύτρα και πάνω. Επέκρινε, επίσης, ως απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο επιδίδονται, καθώς κάποιοι παίρνουν τα έγγραφα λίγες ώρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, κάποιοι μετά την εκδίκαση ή κάποιοι, ως λένε, δεν τα παρέλαβαν ποτέ∙ γεγονότα που αναστατώνουν, εξοργίζουν και κάνουν κυριολεκτικά έξαλλους τους ήδη θορυβημένους πολίτες.

Παράλληλα εξήγησε ότι, αν και ο Δήμος δεν έχει καμιά σχέση με αυτή την υπόθεση –καθώς πρόκειται για προσωπικές υποθέσεις των πολιτών και του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο όσοι απευθύνθηκαν στο Δήμο εξυπηρετήθηκαν πλήρως∙ καθώς ενημερώθηκαν που και πότε θα πρέπει να παρασταθούν και τι θα έγγραφα θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους. Διευκρίνισε  ότι όλες οι ενστάσεις έχουν αρνητικές εισηγήσεις, απλά χρειάζεται οι πολίτες να παρασταθούν σε μια τυπική διαδικασία -οι ίδιοι ή οι δικηγόροι τους.

Τόνισε ότι το κτηματολόγιο βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα σε εξέλιξη και ότι το ελληνικό δημόσιο έχει καταθέσει  είκοσι πέντε με τριάντα χιλιάδες ενστάσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ανέφερε ότι προβλήματα έχουν οι Δήμοι που έλαβαν ενστάσεις για ακίνητα εκτός Σχεδίου Πόλεως. Ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει το Συμβούλιο ότι γίνεται διερεύνηση σε επίπεδο νομικών για το αν ο Δήμος θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρία Κατερίνα Αλεξοπούλου, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, υπερθεμάτισε των τοποθετήσεων του Δημάρχου, διευκρινίζοντας ότι καθημερινά δεκάδες θορυβημένοι πολίτες έρχονται στο Δημαρχείο και ζητούν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς σημαίνουν οι διεκδικήσεις του δημοσίου και τι κινήσεις θα πρέπει να κάνουν.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι από τις εννιακόσιες ενστάσεις του δημοσίου επτά είναι θετικές. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα χάσουνε τα σπίτια τους, αλλά θα τραβηχτούνε λίγο παραπάνω νομικά. Εξήγησε ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος δε μένει αδρανής, απεναντίας προσπαθεί να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσει για τις περαιτέρω κινήσεις που πρέπει να κάνουν. Μέχρι στιγμής έχουν επικοινωνήσει με δύο από τους επτά πολίτες που έχουν εντοπίσει, ενώ εικάζεται ότι οι λοιποί πέντε- που δεν ανταποκρίνονται στις επανειλημμένες κλήσεις της γραμματείας,  μάλλον βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, ως νομικός, ενημέρωσε ότι οι ενστάσεις  του ελληνικού δημοσίου δεν εμποδίζουν να πουληθεί το ακίνητο –για όσους τις παρέλαβαν εν μέσω διαπραγματεύσεων αγοραπωλησίας, ενώ ζήτησε από τους συμβούλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι λένε στους ενδιαφερόμενους πολίτες –που είναι ήδη επιβαρυμένοι από το άγχος και την ανασφάλεια που τους δημιούργησε το δημόσιο με τις ενστάσεις και τις διεκδικήσεις του.

Την αγωνία των πολιτών που βλέπουν ξαφνικά το ελληνικό δημόσιο να διεκδικεί τα σπίτια τους, μετέφερε και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κύριος Δημήτρης Μαναός, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για όλους, αλλά και ειδικότερα όσους δημότες λείπουν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και οι οποίοι επικοινωνούν έντρομοι μαζί του. Σε συνεννόηση, μάλιστα με την κυρία Αλεξοπούλου θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους πέντε ιδιοκτήτες από τη λίστα με τις επτά θετικές εισηγήσεις.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης δεν έλειψαν και οι καταστάσεις αντιπολιτευτικής παραφιλολογίας∙  καθώς κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός κι να διαδώσουν ότι ο Δήμος έδωσε λάθος ρυμοτομικά στοιχεία. Ως διευκρίνισε ο Παντελής Ξυριδάκης από το Δήμο δεν δόθηκε πουθενά κανένα στοιχείο, πλην των ορίων του Δήμου –που τους ζητήθηκαν, και τα οποία είναι απολύτως ακριβή.

Πέλλη Ζωγοπούλου

(Νοέμβριος 2017)

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: