Σχόλια 7 Σεπτεμβρίου 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου.


Καλό Φθινόπωρο και από τη στήλη, με υγεία για όλους. Παράλληλα ας καλωσορίσουμε και την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου της ερχόμενης αυτοδιοικητικής αναμέτρησης.

Ξεκίνησε; Μην αμφιβάλλετε∙ σε εννιά μήνες παρά κάτι ημέρες (Μάιο του 2019) έχουμε εκλογές. Και αργήσανε να ξεκινήσουν, να προσθέσουμε.
Έτσι γίνεται όμως πάντα, μικραίνουν το προεκλογικό διάστημα όσο μπορούν∙ οι της πλειοψηφίας γιατί δεν χρειάζονται μια μακρά περίοδο κόντρας και αντιπαραθέσεων –όσο μικρότερη, τόσο καλύτερα- και οι της αντιπολίτευσης για να προλάβουν να προετοιμαστούν και να συντονίσουν από κοινού αντιδράσεις –οπότε όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουν, τόσο καλύτερα.

Οι κούκοι και η Άνοιξη
Εξάλλου, μεσούντος του καλοκαιριού εμφανίστηκαν και οι… «εφημερίδες» προεκλογικής χρήσεως∙ τουτέστιν οι «εφημερίδες» που κάνουν ένα φανταχτερό «ντου» στην ντόπια «πολιτική αγορά», για μια γρήγορη αρπαχτή και κρούουν πρύμναν ολοταχώς μετά το πέρας των εκλογών, για να σκάσουν εκ νέου μύτη στην αμέσως επόμενη αναμέτρηση.
Αυτές κι αν σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου! Ακριβώς, είναι κάτι σαν τους κούκους και την Άνοιξη!
Μεταξύ μας, μία πήρε το μάτι μου –γνωστή εδώ και δυο εκλογικές αναμετρήσεις∙ κι ομολογώ ότι άργησα να την αναγνωρίσω, καθώς με μπέρδεψε με την παράταξη που επέλεξε να στηρίξει…!
Άντε στο καλέ, καλέ! Το 2014 δεν ήτανε που την είχε βάλει στο στόχαστρο και της είχε πετάξει λάσπη με το τσουβάλι;
Ναι, αλλά την είχε στηρίξει το 2010! Αυτό να μου πείτε, δίκιο έχετε! Ως φαίνεται τα βρίσκουν εκλογή παρά εκλογή κι ενδιαμέσως σφάζονται!

Αναρωτιέμαι όμως: πώς στο καλό λειτουργούν οι «εφημερίδες» προεκλογικής χρήσεως –με δεδομένο ότι δεν έχουν καμιά, μα καμιά γνώση γύρω από τα δημοτικά δρώμενα; Δε χρειάζεται και ιδιαίτερη φιλοσοφία… βάζουν ως προμετωπίδα το κόμμα που κυριαρχεί στους Καλλικράτιους Δήμους που επέλεξαν να κυκλοφορήσουν, εν προκειμένω τη Νέα Δημοκρατία. Καλή κίνηση –που θα τους εξασφαλίσει αρχικά μια αναγνωσιμότητα, πλέον της περιέργειας. Και λέω αρχικά, γιατί προϊόντος του χρόνου τα έντυπα κρίνονται… Μάλιστα, όπως το διαβάζετε! –και στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού το αναγνωστικό κοινό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και αυστηρό! Αν δεν τους αρέσεις κι αν δεν συνάδει γραφή, ύφος και στυλ με τα ειωθότα, σε εκπαραθυρώνει πριν το καταλάβεις!
Στη συνέχεια βολιδοσκοπούν τις παρατάξεις, μετράνε σφυγμούς και πιέσεις και κατευθύνονται ντουγρού, στον πάροχο με τον πιο παχυλό κορβανά!
Ε, αν γίνουν δεκτοί από εκεί και πέρα τίποτα δεν είναι δύσκολο∙ κάτι ο αντίπαλος που είναι πλέον εντοπισμένος, κάτι τα όσα έχουν ακούσει, κάτι τα όσα διαβάζουν από τα έντυπα που κυκλοφορούν με συνέπεια, πολύ θέλει πια; Οι «ειδήσεις» είναι εξασφαλισμένες. Και η λάσπη επίσης.
Κι έτσι βρίσκονται οι εμβόλιμοι εκδότες-δημοσιογράφοι να γράφουν, να κρίνουν και να σχολιάζουν τους αιρετούς χωρίς να έχουν ιδέα για την αυτοδιοικητική πορεία τους!
Πάντως στο δικό μας Δήμο και στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο –εξ αρχής του Καλλικράτιου και μέχρι σήμερα ούτε τη σκιά τους δεν έχουμε δει.

Σας πείραξε η επανεμφάνιση των «εφημερίδων» προεκλογικής χρήσης; -θα ρωτήσετε και με το δίκιο σας. Ακούστε, όχι και τόσο∙ όλοι, καλοί -κακοί χωράνε, αλλά αν σας πούμε ότι… το καταευχαριστηθήκαμε, μην μας πιστέψετε!
Σε κάθε περίπτωση δεν ενοχλούν τόσο οι καιροσκόποι, όσο αυτοί που τους αποδέχθηκαν, τους στήριξαν και τους ενίσχυσαν οικονομικά και με ιδιαίτερη γαλαντομία θα λέγαμε, ρίξτε μια ματιά στη διαύγεια –παρά τα δείγματα γραφής του παρελθόντος…
Δε βαριέστε, έτσι είναι οι πολιτικοί.

Η θέση μας
Και μια και όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτές τις εκλογές έντυπα, ας πούμε, δηλώνουν –με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- τη στήριξή τους σε κάποια παράταξη και με δεδομένο ότι είμαστε το αρχαιότερο, το συνεπέστερο και το πλέον σοβαρό έντυπο στο χώρο, ας εκφράσουμε κι εμείς τη θέση μας και τη στήριξή μας. Λοιπόν, θα σας δηλώσουμε ότι σε αυτές τις εκλογές στηρίζουμε όλους και κανένα ιδιαιτέρως.
Αυτό σημαίνει ότι οι αιρετοί μπορούν να γράφουν στην εφημερίδα μας, να έχουμε συνεντεύξεις τους, δηλώσεις τους, κείμενά τους κ.λπ. Επ’ ουδενί όμως όλα αυτά απηχούν θέσεις και απόψεις της εφημερίδας μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο
Και με αυτά και κείνα ξεχαστήκαμε και παραμελήσαμε και το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε τέλος Αυγούστου.
Τίποτα το ιδιαίτερο; Α, μπα… δεν υπερέβησαν τα όρια, αν και η κατάσταση μια –δυο φορές ξέφυγε λιγάκι κι ανέβηκαν οι εντάσεις. Να, όταν συζητούσαν το θέμα των τελευταίων πλημμυρών του Ποδονίφτη, όπως επίσης κι όταν συζητούσαν για το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ψυχικό -αυτό με την πρώην επωνυμία «Κυρά –Μαρία», αν συγκράτησα σωστά το όνομα.
Ανέβασαν, λοιπόν, τους τόνους∙ όχι πολύ, τόσο όσο για να μας δείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη τον Καριώτη για να σφαχτούν! Στην ανάγκη το κάνουν και μόνοι τους! – έτσι για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον πρώην αντιδήμαρχο, που ως καταλάβατε στο συγκεκριμένο συμβούλιο απουσίαζε.

Ο Ποδονίφτης κι οι παλιές αμαρτίες
Λοιπόν, πέρα από τα αστεία το θέμα με τον Ποδονίφτη είναι εξαιρετικά σοβαρό. Μετά από ερώτηση του κύριου Μαναού, ο Δήμαρχος απάντησε ότι η Φιλοθέη θα συνεχίσει να πλημμυρίζει, καθώς τόσο το Κυριακίδειο, όσο και το σχολείο έχουν κατασκευαστεί πριν από 40-50 χρόνια στα σημεία εκτόνωσης του Ποδονίφτη.
Ανέφερε ότι η μελέτη για το ρέμα έφυγε από την Περιφέρεια και πήγε στο Υπουργείο Υποδομών, συμπληρώνοντας ότι καλώς ή κακώς τα ρέματα ανήκουν στην Περιφέρεια. Για να τονίσει στη συνέχεια ότι παρόμοια κατάσταση στο Ψυχικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, επί των ημερών του, με μια μεγάλη εργολαβία. Η Φιλοθέη, όμως είναι διαφορετική. Πρόκειται για μια υφιστάμενη κατάσταση, που δυστυχώς θα συνεχιστεί γιατί δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές.

Κι εδώ έσπευσε να απαντήσει ο κύριος Γαλάνης, όταν του δόθηκε ο λόγος.
Είπε λοιπόν, ότι λυπάται που ακούει ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον Ποδονίφτη, όπως είπε ο Δήμαρχος. Συγκεκριμένα είπε: είμαστε εδώ για τέτοια σημαντικά θέματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!
Άκουσα τον κύριο Γάτο που είπε ότι μπορούμε να διαπλατύνουμε την άλλη πλευρά του ρέματος, ας το κάνουμε! Εδώ είμαστε Δήμος, και η Δημοτική Αρχή οφείλει να ελιχθεί μέσα στο σύστημα και να βρει λύσεις. Αυτή ήταν και η δέσμευση σας!

Κι ακριβώς εδώ να σας επισημάνουμε ότι αυτές ακριβώς οι φράσεις , του Δημήτρη Γαλάνη, κάνουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στους υποψήφιους συμβούλους και στον υποψήφιο Δήμαρχο! Αφού κανείς από όσους μίλησαν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δει το θέμα μέσα από το πρίσμα ευθυνών της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Και να σχολιάσει και η γράφουσα ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί κινείται μόνο μέσα στο προδιαγεγραμμένο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όταν προκύπτουν σοβαρά θέματα και δη θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δημοτών. Εν προκειμένω η σχέση της με τον άλλο βαθμό Αυτοδιοίκησης και την Κεντρική Εξουσία –σε τέτοια θέματα, επιβάλλεται να είναι όχι μόνο εξαιρετικά διεκδικητική, αλλά και συγκρουσιακή, αν χρειαστεί.

Πού πήγε η μελέτη;
Ω ς είπε ο Δήμαρχος, η μελέτη έφυγε από τα χέρια τους και πήγε στο Υπουργείο Υποδομών. Μη φανταστείτε τώρα ότι η μελέτη έφυγε από μόνη της… Όχι βέβαια! Από όσα γνωρίζω η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα του Δήμου μας για εκπόνηση μελέτης (για τον Ποδονίφτη) σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αρχικά μέχρι τις 15 Οκτώβρη του 2017. Γνωρίζοντας όμως τις πρακτικές δυσκολίες σχετικά με τις αναθέσεις, που προκύπτουν από το νέο νόμο έδωσε παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2018. Αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί, κλείνει η σύμβαση και παραδίδεται στο υπουργείο που θα έχει και την ευθύνη εκπόνησης συνολικής μελέτης.
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μέχρι τέλος Ιουνίου; Όχι, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στις 20 Ιουλίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας ενέκρινε μόλις το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού «μελέτη προσδιορισμού παροχετευτικής ικανότητας ρέματος Φιλοθέης».
Και κάπως έτσι κατέληξε η μελέτη στο υπουργείο. Όχι για άλλο λόγο, αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις