Σχόλια 30 Μαρτίου 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Χρόνια πολλά και από τη στήλη, καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία για όλους.

Λοιπόν, Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα του Μάρτη με… ολοκληρωμένο ρεπερτόριο γκρίνιας, καυγάδων, αποχωρήσεων! Δηλαδή για να ακριβολογούμε, μιας και μοναδικής αποχώρησης από την αίθουσα, αρκετά ηχηρής και με στυλ παρακαλώ! –που όπως με πληροφόρησαν σηματοδότησε και την αποχώρηση από την αντιδημαρχία… Λέτε; Δεν αποκλείεται, βέβαια∙ οι ανοχές και οι αντοχές έχουν όρια, και στο παρόν συμβούλιο τα όρια αυτά έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Αλλά και πάλι… Απαπα! –αφήστε το καλύτερα. Αν δεν το δούμε με τα μάτια μας δεν το πιστεύουμε. Τι εννοούμε; Θα τα πούμε αναλυτικά παρακάτω.

Το επίπεδο του συμβουλίου
Το ακούσαμε κι αυτό από το στόμα της προέδρου, όταν κάποια στιγμή ζήτησε από τους συμβούλους να μην ρίχνουν το επίπεδο του συμβουλίου και μετά να πηγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και… Ομολογώ ότι δεν άκουσα τη συνέχεια και δεν καλοκατάλαβα τι ακριβώς έγινε, καθώς ξέσπασαν αντιδράσεις ενώ η πρόεδρος φώναζε: παρακαλώ σεβαστείτε τους συναδέλφους σας!

Εκεί ακριβώς, λαχτάρησα! Τι να σας πω; -για μια στιγμή νόμισα ότι δεν είχα μπει στο κανονικό συμβούλιο, αλλά σε κάποιο άλλο, σε κάποια άλλη παράλληλη διάσταση όπου το επίπεδο, ως το εννοούσε η πρόεδρος, ήταν γεγονός!
Πετάχτηκε τότε η κυρία Σουμπασάκη και είπε: ένας το ρίχνει το επίπεδο και δεν είμαι εγώ! Άντρας είναι! Πρότεινε και ο κύριος Μαναός να μπουν κάμερες στο συμβούλιο και να ανεβαίνουν τα δρώμενα στο διαδίκτυο, ως συμβαίνει με άλλους Δήμους, για να βλέπουν και οι δημότες τι επίπεδο έχουμε και… εντάξει συνήλθα! Στη σωστή διάσταση και στο δικό μας συμβούλιο βρισκόμουνα, αφού και οι άλλοι τα ίδια με εμένα κι έβλεπαν και άκουγαν και βίωναν!

Γιατί τι είναι το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου; Με δεδομένο ότι μιλάμε για αιρετούς –τουτέστιν πολιτικούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- και όχι αρσακειάδες, επίπεδο θεωρούνται οι αντιπαραθέσεις μέσα σε αξιοπρεπή όρια, τα οποία μεταξύ μας είναι και πολύ αμβλυμμένα! Γιατί και αντιπολιτευτικές κορώνες θα ακουστούν –με αυξημένα ντεσιμπέλ- και αντιθέσεις θα υπάρξουν και αγριάδες θα παίξουν και γενικώς οριακές συμπεριφορές θα υπάρξουν, αρκεί να μην είναι προσβλητικές, να μη δυναμιτίζουν την εύθραυστη ατμόσφαιρα ηρεμίας και να μη χαρακτηρίζουν. Λέω εγώ τώρα…!

Η επικαιρότητα…
Που μας προλαβαίνει πάντα, καθώς δυο σχόλια γράφουμε και λίγες ώρες μετά αλλάζουνε τα πράγματα. Όχι, δεν γκρινιάζω∙ αλλά παρ’ ολίγο να μην παίρναμε χαμπάρι τις αλλαγές, καθώς συμβαίνουν πρώτα σε επίπεδο διαδικτύου και μετά σε υπαρκτό. Ε, στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού βρισκόμαστε, πώς αλλιώς θα γινότανε;

Τι έγινε; Θα σας πω, αλλά να διευκρινίσω πρώτα ότι εμείς στο face book δεν μπαίνουμε. Όχι γιατί το σνομπάρουμε, αλλά γιατί ποτέ δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να διαθέσουμε για διαδικτυακές αντιπαραθέσεις, ως συνηθίζεται στο Δήμο μας, καθώς την ημέρα δουλεύουμε και το βράδυ κοιμόμαστε.

Δόξα τω Θεώ όμως, έχουμε φίλους που μπαίνουν, βλέπουν και μας βομβαρδίζουν με mails κι αν αργήσουμε λίγο να απαντήσουμε μας παίρνουν και τηλέφωνο! Όπως καλή ώρα προ ημερών μας είπαν: τα μάθατε; Μάλλον παραιτείται ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, έτσι προκύπτει από τις αναρτήσεις του, αλλά πριν φύγει αποκάλεσε εσάς κ… φυλλάδα και την Αλεξοπούλου κάκιστη ως πρόεδρο…!

Μπράβο, στο παλικάρι! Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε γι αυτόν; Μα τι λέτε; -αφού πρόκειται για χυδαίο χαρακτηρισμό της εφημερίδας! -θα πείτε και με το δίκιο σας. Ε, τι να κάνουμε; Δεν πειράζει! Ό,τι έχει ο καθένας χαρίζει… Εξάλλου από τον κόρακα κρα-κρα περιμένεις να ακούσεις και από το αηδόνι γλυκόλαλο τραγούδι. Έτσι είναι η φύση κι οι άνθρωποι συνηθίζουν να την αντιγράφουν.

Ως καταλαβαίνετε, μετά από αυτά άναψαν και κόρωσαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα, οι τηλεφωνικές γραμμές, οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Και τι δεν ακούσαμε! Έψαχνε ο κόσμος να καταλάβει τι άλλαξε και δεν συνεχίστηκαν τα δυο χρόνια ανοχής κι εγκαρτέρησης της Δημοτικής Αρχής. Άλλοι έλεγαν ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι –νισάφι πια, πόσα να αντέξει κανείς!- άλλοι θεωρούσαν ότι τα όσα συνέβησαν στη Δάφνης δε θα περνούσαν αναίμακτα, εξάλλου και το «ξενοδοχείο του Ψυχικού» ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αφήστε τα λάθη και την αδιαφορία για το Νέο Ψυχικό, άλλοι αναρωτιόντουσαν αν επρόκειτο για παραίτηση ή για ώθηση προς παραίτηση, κάποιοι υπαινίχθηκαν ότι η συμπεριφορά του κυρίου αντιδημάρχου προς την πρόεδρο εξόργισε τη δημοτική ομάδα –ποιος να ξέρει;- και κάποιοι προχώρησαν ένα βήμα παρά πέρα κι αναρωτήθηκαν: αν όντως παραιτηθεί ο αντιδήμαρχος, όλη η καλή διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει τώρα θα κρατήσει μέχρι τις εκλογές; Καλή ερώτηση.

Πάντως ως μας πληροφόρησαν ο αντιδήμαρχος τελικά παραιτήθηκε. Ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν, στις 28 του μήνα, στο face book –πού αλλού;- την παραίτησή του. Μάλιστα. Αν και δεν μάθαμε αν ο Δήμαρχος την έκανε αποδεκτή. Θα δείξει. Βέβαια, ως μας τόνισαν, αιτία της παραίτησης ήταν η διαφορά αντίληψης ανάμεσα στην πρόεδρο και στον αντιδήμαρχο για τον τρόπο που «η πρόεδρος διαχειρίζεται τις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ως αντιλαμβάνεστε υπάρχει προϊστορία. Θα σας τη διηγηθούμε παρακάτω. Χωρίς όμως να θέλουμε να υπερασπιστούμε την πρόεδρο θα σας πούμε ότι… έκρυθμες καταστάσεις δε γίνονται εύκολα ζάφτι, από κανένα.

Τα προ ημερησίας
Ξεκινάνε με την ανακοίνωση του Δημάρχου για την αυτοψία της Πολεοδομίας στο ξενοδοχείο Ψυχικού ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως τα αποκαλούν. Ήρθε, λοιπόν, η πολεοδομία είδε και έφυγε. Κατά το Δήμαρχο η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη, δηλαδή: έρχεται η Πολεοδομία, βλέπει και ειδοποιεί όποιον παραβιάζει τις χρήσεις γης. Αν μέσα σε σύντομο, ως είπε, διάστημα δεν διορθωθούν οι παραβάσεις, τότε η Πολεοδομία σφραγίζει το ακίνητο. Ίδωμεν.

Παίρνει το λόγο ο κύριος Μαναός, περνά στην Παλιά Αγορά Ψυχικού και διαπιστώνει ότι αν και εφαρμόζεται ένα τετραετές σχέδιο φύτευσης, αυτός το μόνο που βλέπει είναι αγριόχορτα. Εδώ φυτεύουν σε μια σεζόν οι ιδιώτες και την Άνοιξη είναι όλα φουντωμένα. Κάνει λόγο και για το φωτισμό με led.

Ακολουθούν οι επισημάνσεις του κυρίου Χαροκόπου σχετικά με την αριστερή στροφή προς Τερτσέτη, στην οδό Τζαβέλα στο Νέο Ψυχικό. Και ως λέει κάποιοι σκέπασαν τη σηματοδότηση με μαύρη σακούλα κι έτσι διευκολύνθηκε η είσοδος της κυκλοφορίας προς το εσωτερικό του προαστίου. Ανέφερε επίσης ότι και ο φωτισμός στην 25ης Μαρτίου, και ειδικότερα στις διαβάσεις, είναι πολύ χαμηλός και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Καλώς το επεσήμανε, αλλά θα σχολιάσουμε ότι τίνος τ’ αυτί θα ιδρώσει και θα ενδιαφερθεί; Νέο Ψυχικό είναι αυτό, μπορεί κάλλιστα να αφεθεί στη μοίρα του!

Επεμβαίνει κι ο κύριος Κανελλάκης και επανέρχεται για πολλοστή φορά, ως λέει, στις διαφημιστικές πινακίδες επί της Λ. Δημοκρατίας. Κι αναρωτιέται γιατί δεν τις ξηλώνουν. Και τον πληροφορούν ότι ο πρώην Δήμος Νέου Ψυχικού είχε υπογράψει σύμβαση 5ετούς διάρκειας κι ότι μόλις τελείωσε την ανανέωσαν! Και καλά έκαναν… Νέο Ψυχικό είναι αυτό, μπορεί κάλλιστα να αφεθεί στη μοίρα του!

Επισημαίνει, βέβαια ο Νίκος ότι προκειμένου να εισπράξει ο Δήμος η λογική της κηπούπολης πάει περίπατο… Αλλά δε βαριέστε, τίνος να ιδρώσει τ’ αυτί;
Συνεχίζει με τις διαφημιστικές πινακίδες στα παρτέρια που δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα. Και που μεταξύ μας είναι το πρώτο βηματάκι για να διορθωθεί κάτι, έστω, στο Νέο Ψυχικό. Και τον ενημερώνουν ότι η εργολαβία άρχισε πριν από ένα μήνα και ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί οι πινακίδες ηλεκτροδοτούνται μέσα από τα καταστήματα και ότι όσες δεν έχουν ρεύμα τις βγάζουν! Τι καλά… λέμε εμείς. Τώρα αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον θα πήγαιναν να τις βγάλουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Πόσες είναι δα οι ηλεκτροδοτούμενες; Αλλά δε βαριέστε… κ.λπ. κ.λπ. να μην επαναλαμβανόμαστε!

Παίρνει το λόγο κι ο κύριος Σαμαρόπουλος και μεταξύ άλλων αιτείται να διατηρηθούν τα μαρμάρινα κράσπεδα των πεζοδρομίων στη Φιλοθέη, για να μην αλλάξει τίποτα από τη φυσιογνωμία του προαστίου. Προς τούτο ζητά να υποχρεώνονται οι νέες οικοδομές να βάζουν μαρμάρινα κράσπεδα και όχι τσιμεντένια.

Να κάνουμε κι εμείς μια παρένθεση, αφού μας δίνεται η δυνατότητα να πούμε δυο λόγια από τη στήλη και να ρωτήσουμε: τι στο καλό γίνεται με τα καταστήματα επί της Ολυμπιονικών; Για να ακριβολογούμε με αυτά που είναι αμέσως μετά τη Σολωμού… Αν δεν απατώμαι το 2016 μέσα στο κατακαλόκαιρο, Αύγουστο μήνα, δόθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο νέα άδεια στον ιδιοκτήτη του καταστήματος «Πόρτες» και του επιτράπηκε να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στον πρώτο όροφο του καταστήματος με τον όρο να ελευθερώσει πρασιά και πεζοδρόμιο από την κλειστή κατασκευή που είχε φτιάξει και να αποσύρει τα εκεί τραπεζοκαθίσματα. Και; Και σήμερα βλέπουμε ένα άλλο κατάστημα που διατηρεί την κατασκευή επί της πρασιάς και του πεζοδρομίου και δίπλα ακριβώς κλείσανε με τραπεζοκαθίσματα και τα άλλα καταστήματα τις πρασιές τους… Τι ακριβώς συμβαίνει; Θα ευαισθητοποιηθεί κανείς να ρωτήσει ή δε βαριέστε… Νέο Ψυχικό είναι αυτό;

Και γυρνάμε στο συμβούλιο. Ενδιαμέσως, λοιπόν, τα πνεύματα είναι οξυμένα , υπάρχουν και δημότες παρόντες και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της οδού Δάφνης –που ανάβει ακόμα περισσότερα τα αίματα, καθώς υπάρχουν και δικαστικές περιπλοκές.

Αναλαμβάνει ο κύριος Μαζαράκης τη νομική ενημέρωση του θέματος –όπου να μας συγχωρεί αλλά γρυ δεν καταλάβαμε από όσα είπε, παρά μόνο ότι ενοχλήθηκε από την έκφραση: συρόμαστε στα δικαστήρια.

Ακολούθως ο κύριος Καριώτης ανέπτυξε την τεχνική εκδοχή του θέματος, αναφέροντας συνάμα ότι περίμενε να υπάρξει στήριξη στη Δημοτική Αρχή –ακόμα κι αν ακροβατούσαν στα όρια του νόμου, που δεν το κάνουν- κι όχι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι με το χέρι στο δίκαννο και να πυροβολεί Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο!

Ανέφερε, μάλιστα, ότι επί δημαρχίας Μαναού στην οδό Καμελιών υπήρξε πρόβλημα με το διάζωμα που δεν πρόβλεπε διαβάσεις πεζών –αν κατάλαβα καλά, γιατί τα ξέρουν αυτοί σα θέματα και δεν τα διευκρινίζουν μιλώντας- και τότε σύσσωμο το συμβούλιο υπερασπίστηκε το θέμα. Σε αυτό διαφέρουμε εμείς συμπληρώνει ο κύριος Καριώτης και δίνει το έναυσμα για τον πρώτο γύρο ενός μοιραίου, ως αποδείχθηκε στην πορεία, καυγά…!

Εδώ προσπαθεί να μιλήσει ο Δημήτρης Γαλάνης, του αφαιρεί το λόγο η πρόεδρος, οργίζεται ο κύριος Γαλάνης και αντιδρά φωνάζοντας ότι τους φιμώνουν. Για τις δημοκρατικές μου ευαισθησίες δε δέχομαι συζήτηση δηλώνει η πρόεδρος. Επεμβαίνει ο Δήμαρχος και λέει ότι το λόγο για τη Δάφνης θα πάρουν όλοι όταν συζητηθεί το 21ο θέμα –που είναι η αμοιβή του δικηγόρου που θα τους εκπροσωπήσει στο δικαστήριο και ότι τώρα έγινε μια απλή ενημέρωση. Και έχει πάει αισίως η ώρα οκτώ και τέταρτο και μας ζητάνε να κάνουμε υπομονή για είκοσι ένα θέματα και για αλλά ένα δίωρο περίπου. Και; Και σας πληροφορούμε ότι κάναμε. Όση κούραση κι αν είχαμε –από το πρωί στο πόδι- δε γινότανε να εγκαταλείψουμε το «στίβο»!

Τι συνέβη με τη Δάφνης
Επιγραμματικά στις αρχές του 2015 θεσπίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο θέσεις στάθμευσης για όλο το Δήμο. Στην οδό Δάφνης αποφάσισαν να ορίσουν θέσεις στάθμευσης στο πεζοδρόμιο –προς την πλευρά του Κέκροπα, που βλέπει σε αλσύλλιο- και όπου συνήθιζαν για δεκαετίες να παρκάρουν παράνομα ογδόντα περίπου οικογένειες περιοίκων. Οπότε αποφασίστηκε ομόφωνα από το συμβούλιο να οριστούν νέες θέσεις πάνω στις ήδη υπάρχουσες.
Μόνο που δεν προϋπήρχαν θέσεις στάθμευσης, καθώς η παρανομία όσο βάθος χρόνου κι αν έχει δε συνιστά χρησικτησία. Δηλαδή για να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης θα έπρεπε ένας κοινόχρηστος χώρος να μετατραπεί σε πάρκινγκ. Και για τους δημόσιους χώρους που παραχωρούνται υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που οφείλουν άπαντες να τηρούν απαρέγκλιτα. Εν προκειμένω, δεν υπήρξε αποδοχή του αιτήματος από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δε δημοσιεύτηκε ως κανονιστική διάταξη στον τοπικό τύπο. Κάποιος βιάστηκε να ορίσει θέσεις και να τις σηματοδοτήσει και κάποιος δημότης πατώντας στις παραλείψεις κινήθηκε δικαστικά και εναντίον του Δήμου.

Η συνέχεια
Επί της αιθούσης με τον κύριο Μαναό να διευκρινίζει ότι στο θέμα της Δάφνης η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από δικό της δικηγόρο και θα πληρώσει φυσικά μόνη της και να επιμένει ότι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής έχουν γίνει αιτία να εκτεθεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με το Δήμαρχο να συνοψίζει λέγοντας: εσείς λέτε ότι έχουμε κάνει λάθος, εμείς λέμε ότι δεν έχουμε, αφήστε να το κρίνει η Δικαιοσύνη.
Και με τη μαγική στιγμή όπου ανάβει η σπίθα μεταξύ των κυρίων Καριώτη και Μαναού και σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου γύρου του μοιραίου για την αντιδημαρχία Τ.Υ. καυγά… Ω, ναι! Με ένα τρόπο απίθανο ξεκινάει ένας χαμός όπου ο κύριος Μαναός κάτι λέει αλλά δεν ακούγεται, καθώς μισο-όρθιος στη θέση του ο κύριος Καριώτης με το δεξί χέρι προτεταμένο ουρλιάζει κατακόκκινος: έχω το λόγο, έχω το λόγο, έχω το λόγο… Μάλλον εννοεί ότι η πρόεδρος του έδωσε το λόγο και ο κύριος Μαναός τον διακόπτει. Μάλλον, και το επαναλαμβάνει πάνω από δέκα, είκοσι φορές ανεβάζοντας κάθε φορά τον τόνο της φωνής τους και κουνώντας το χέρι… και μένει άναυδο ένα ολόκληρο συμβούλιο να τους παρακολουθεί και να μην καταλαβαίνει τι λένε –όχι ότι δεν είχαμε ξαναδεί καυγά, αλλά ο συγκεκριμένος ξεπέρασε τα γνωστά και τετριμμένα! Και να προσπαθεί η πρόεδρος να περισώσει την κατάσταση και να φωνάζει ακόμα δυνατότερα ο κύριος Καριώτης: έχω το λόγο, έχω το λόγο! Και κάποια στιγμή –δε γινότανε και διαφορετικά, είχανε ξεφύγει τα πράγματα- η πρόεδρος αφαιρεί το λόγο από τον κύριο Καριώτη… Αυτό ήτανε! Σηκώνεται όρθιος μαζεύει τα πράγματά του και οδεύει προς την πόρτα. Την ανοίγει, βγαίνει και –πριν φύγει οριστικά ξαναγυρίζει προς τα πίσω για να φωνάξει στον κύριο Μαναό: είσαι ένας ελεεινός συκοφάντης!
Μα τι στο καλό τους χωρίζει; Άβυσσος ολόκληρη; Τέτοιο πάθος πια και τέτοιο μένος!

Τι είπε ο Δημήτρης Γαλάνης
Κατηγορηματικά επέμενε ότι όταν παραχωρούνται δημόσιοι χώροι πρέπει να τηρούνται τα νόμιμα, όπως η ρητή έγκριση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης και η δημοσίευση της απόφασης, γιατί αν υπάρξει κάποιος ευαισθητοποιημένος πολίτης –όπως εν προκειμένω- θα υπάρξει πρόβλημα. Αναρωτιέται ποιος έδωσε εντολή να μπούνε οι πινακίδες και ποιος ήλεγξε αν είχαν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν.
Επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή όλο το Δημοτικό Συμβούλιο πηγαίνει για συναυτουργία, ενώ εξακολουθεί να αναρωτιέται ποιος έδωσε εντολή να μετατραπεί ένα δημόσιος χώρος σε παρκινγκ.
Και φυσικά υπήρξαν κι άλλες τοποθετήσεις ο χώρος, όμως, μας τελείωσε.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις