Σχόλια 3 Ιουλίου 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Το τελευταίο φύλλο του καλοκαιριού –επανερχόμαστε πρώτα ο Θεός Σεπτέμβρη- και πάμε να σχολιάσουμε το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 26 Ιουνίου. Και τι έγινε; Α, πολλά και διάφορα και επιπλέον απολαύσαμε κι ένα ηχηρότατο κι εντονότατο καυγά ανάμεσα στον κύριο Χαροκόπο και στον κύριο Γάτο, νυν αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών! –έτσι για να έρθουμε στα ίσια μας και για να μη λησμονάμε την περίοδο Καριώτη!

Όχι τίποτα άλλο, αλλά τα στερητικά σύνδρομα θεωρούνται υπεύθυνα για πάσης φύσεως συμπλέγματα! –έτσι τουλάχιστον έχω ακούσει, αλλά εμείς δε χρειάζεται να ανησυχούμε την πήραμε τη δόση μας και με το παραπάνω∙ αφού εκτός από τον καυγά είχαμε και μια γερή αψιμαχία Χαροκόπου-Σαμαρόπουλου! Γιατί; Για το Νέο Ψυχικό και για όσα έγραψε η εφημερίδα μας σχετικά με την παραμέλησή του και κατά συνέπεια την προκλητική αδιαφορία των αιρετών για την τρίτη Κοινότητα του ενιαίου Δήμου.
Θα σας τα πω λιγάκι ανάκατα, αλλά δε θα παραλείψω τίποτα να το ξέρετε –ακόμα κι όσα, με την πρώτη ματιά, δείχνουν ότι δεν μας συμφέρουν να τα λέμε.

Απεταξάμην!
Το ότι μια στήλη σχολίων-σαν τη δική μας, δεν διεκδικεί τη συμπάθεια των αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σαφές, ε; Μην είμαστε και παράλογοι! –έτσι που τα γράφουμε δεν θα περιμέναμε κιόλας να μας αγαπάνε. Κατά καιρούς δηλαδή, γιατί τα συναισθήματά τους απέναντί μας είναι… πώς να το πούμε; -α, κάτι σαν τα τζουκ μποξ(!) –αλήθεια τα θυμάστε;- όπου αν ρίξεις κέρμα, εν προκειμένω θετικά σχόλια, ακούς τραγούδι –δηλαδή εισπράττεις χαμόγελα ικανοποίησης! Αν τώρα τα σχόλια δεν τους αρέσουν ε!- τότε σπεύδουν να μας αποκηρύξουν! Ναι, αυτό κάνουν και μάλιστα κομματάκι χοντροκομμένα…! Ακριβώς, καθώς βροντοφωνάζουν: δεν διαβάζουμε εφημερίδες! –τις τοπικές εννοούν και αναφέρονται αποκλειστικά στα «Τοπικά νέα».

Σε αυτό το συμβούλιο ποιος μας αποκήρυξε; Ο κύριος Χαροκόπος, αλλά αυτόν δεν θα τον παρεξηγήσουμε, καθώς θεωρούμε ότι τον έμπλεξε λεκτικά ο κύριος Σαμαρόπουλος που εξίσου βροντοφώναξε: ασχολείσαι με το Νέο Ψυχικό για να σε γράφουνε οι εφημερίδες! Καλό; Εξαιρετικό κι αποκαλυπτικό των αναγνωσμάτων τους, αλλά ειλικρινά δεν παίζονται με τίποτα! –όταν αγχώνονται κι εκνευρίζονται σαν μικρά παιδιά κάνουν!

Γενικώς όμως, αλλά και μεταξύ μας, μην τους πιστεύετε όταν διατείνονται ότι δεν διαβάζουν τοπικές εφημερίδες! Τι λέτε; Δεν τους πιστεύετε; Και πολύ καλά κάνετε, καθώς είναι αδιανόητο για έμπειρους πολιτικούς (και οι αιρετοί πολιτικοί είναι, και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς πρωτοκλασάτοι) να αγνοούν ό,τι διαβάζουν οι δημότες∙ και μια εφημερίδα που έκλεισε δεκαοκτώ συναπτά έτη κυκλοφορίας και διάγει –με τις όποιες δυσκολίες συνεπάγεται η εποχή μας- το δέκατο ένατο χρόνο σαφώς και δεν την αγνοούν! –καθώς το μακρόχρονο της υπόθεσης προϋποθέτει αν μη τι άλλο την αποδοχή των δημοτών-αναγνωστών!
Αφήστε που το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι αξιοπρεπέστατο κι επιπλέον δεν είναι φωτογραφικό άλμπουμ –που ευλογάει τα γένια μιας και μοναδικής παράταξης… Αν μη τι άλλο, είμαστε έμπειροι εκδότες για να κάνουμε τα χονδροειδή λάθη των πρωτόπειρων!

Τότε τι σημαίνει αυτή η πρεμούρα αποκήρυξης που τους πιάνει στα καλά καθούμενα; Μη δίνετε σημασία∙ θεωρούν ότι έχουν βρει ένα κομψό τρόπο για να μειώνουν την αξία της εφημερίδας όταν θυμώνουν μαζί της.

Ξενοδοχείο Ψυχικού
Κι ενοικιαζόμενα δωμάτια αν προτιμάτε. Το γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο και μάλιστα, η γράφουσα θεώρησε εξαιρετική την επιτυχία της Δημοτικής Αρχής∙ καθώς πιστεύει ότι για να εξελιχθούν τόσο ευνοϊκά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα υπήρξε άγριο τρέξιμο στα παρασκήνια και φοβερές πιέσεις σε κάθε επίπεδο!

Φευ, ο Δήμαρχος μας γείωσε κανονικά δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι θρίαμβος κανενός! Απλά είναι θέμα εμπειρίας… και κατ’ αυτόν, ως καταλάβαμε, οι πρωτόπειροι πανηγυρίζουν, οι έμπειροι απλά δρουν και κερδίζουν! Τςςςςς… και Ουάου! -κάτι σαν τη διαφήμιση του Schweppes, δηλαδή. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.

Λοιπόν, κάνουν μια ενημέρωση πρόεδρος και Δήμαρχος σχετικά με τις εξελίξεις, για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια –όπου αναφέρουν όλες τις κινήσεις που έκαναν σε νομικό και διοικητικό επίπεδο. Κι ως είπε η πρόεδρος διπλοτσεκάριζαν κάθε κίνηση που έκαναν και εκ περισσού –αν και γνώριζαν ότι θα το σφραγίσει η Πολεοδομία, κοινοποίησαν το αίτημα σφράγισης και στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής. Έτσι, γιατί κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε! –αφού ο στόχος τους ήταν να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Και παίρνει στη συνέχει το λόγο ο κύριος Γαλάνης και επισημαίνει ότι θα έπρεπε να αναφερθεί και η δράση της δημότισσας, κυρίας Κουσαθανά, που πρώτη το αντιλήφθηκε και κίνησε την όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικά είπε: να αποδίδομε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να αναφέρουμε όλους τους δημότες που αγωνίστηκαν.
Το επανέλαβε κι ο κύριος Μαναός για την κυρία Κουσαθανά εξηγώντας ταυτόχρονα ότι ήταν σίγουρος ότι η επιχείρηση θα έκλεινε μιας και τους είναι γνωστή η διαδικασία –από ανάλογες στο παρελθόν υποθέσεις.

Κι εκεί ακριβώς πήρε το λόγο ο Δήμαρχος και είπε, μεταξύ άλλων ότι καταλαβαίνει τη σπουδή κάποιων που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά παρόμοια κατάσταση. Και διευκρινίζει ότι δεν είναι θρίαμβος κανενός. Η πρώτη απόφαση του 1995 υπήρξε θρίαμβος –στις λοιπές προφανώς επικρατεί η σεμνότης της επανάληψης, λέμε εμείς.

Για να είμαστε δίκαιοι
Εμείς, τώρα, για να αισθανόμαστε ότι σωστά πράττουμε, να αναφέρουμε ότι η κυρία Κουσαθανά δεν έτυχε απλά να δει πρώτη την παρανομία, ως γειτόνισσα, αλλά και έδρασε ακαριαία. Ειδοποίησε εγγράφως πάραυτα το Δήμο –άσχετα αν η επιστολή της δε μοιράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επικοινώνησε πολλάκις με την Τ.Υ. και τέλος απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Τουρισμού –κι όχι μόνο μια φορά. Απευθύνθηκε στην Πολεοδομία -και ως είπε ο κύριος Γαλάνης, είναι η δική της δεύτερη αίτηση αυτοψίας που προκάλεσε την απόφαση σφράγισης. Προσέφυγε επίσης στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο, με δικά της έξοδα και εν ολίγοις έκανε όλα όσα χαρακτηρίζουν μια εξαιρετικά ενεργή δημότισσα.

Και η πρόεδρος, κυρία Αλεξοπούλου, έκανε πάρα πολλά περισσότερα από όσα ο θεσμικός της ρόλος επιβάλλει, καθώς έτρεξε και πίεσε και πήρε υπ’ ευθύνη της τις νομικές και διοικητικές κινήσεις που έκαναν ως Δήμος.
Και φυσικά και ο τότε Αντιδήμαρχος Τ.Υ. κύριος Καριώτης έδρασε αστραπιαία, ειδοποιώντας Αστυνομία, Πολεοδομία και έκανε γραπτές καταγγελίες και αν δεν απατώμαι γκρέμισε και την επί του πεζοδρομίου της οδού Υακίνθων παράνομη κατασκευή.

Και ο κύριος Γαλάνης –που απ’ ότι καταλάβαμε, συνεργάστηκε με την κυρία Κουσαθανά και της υπέδειξε τις κινήσεις που μπορούσε να κάνει σα δημότισσα και τη συνόδευσε επανειλημμένως στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Πολεοδομία, αλλά και ως νομικός στην προσφυγή που έκανε στο ΣτΕ.
Και γενικώς όλοι ενδιαφέρθηκαν και σε όλους και με ποσόστωση ανήκουν τα εύσημα. Σημασία έχει όταν επιτυγχάνεται θετικό αποτέλεσμα να μνημονεύονται όλοι οι συντελεστές της επιτυχίας.

Οι αντικειμενικές της Φιλοθέης
Όπου το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές Δήμου και κατοίκων που στρέφονταν κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης. Και οι νέες τιμές βρήκαν τη Β΄ και τη Δ΄ Ζώνη της Φιλοθέης ακριβότερες από τις Α΄ και Γ΄ αντίστοιχα. Και γιατί; Γιατί, ως ανέφερε ο κύριος Γαλάνης, για τις Α΄ και Γ΄ Ζώνες προσέφυγαν και ο Δήμος και οι κάτοικοι –και όποιος πίεσε πήρε χαμηλότερη τιμή, ενώ προφανώς για τις άλλες δύο Ζώνες δεν προσέφυγε ούτε ο Δήμος, αλλά ούτε και οι κάτοικοι!

Τώρα, με τις αντικειμενικές των δύο κοινοτήτων και δη του Ψυχικού ασχολούνται ακατάπαυστα από την αρχή του ενιαίου Δήμου, από το 2011, και μέχρι σήμερα –και είμαστε ο μοναδικός Δήμος που το κάνει. Κι όχι στο πόδι, αλλά αγωνιστικά∙ με πολιτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και με άπειρες προσφυγές στο ΣτΕ –οι οποίες φυσικά στραγγίζουν οικονομικά το δημοτικό κορβανά, καθώς μόνο φθηνή δεν είναι η νομική εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιπλέον η δράση κι αντίδραση της κάθε παράταξης –σχετικά με το θέμα- περνάει από ψιλό κόσκινο από τις λοιπές και εγκλωβίζει στο ίδιο θέμα, επί ώρες, κάθε Δημοτικό Συμβούλιο –καθώς ακολουθούν ατέρμονες συζητήσεις, όπου ο καθείς αισθάνεται υποχρεωμένος να τοποθετηθεί και να υπερασπιστεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων!

Κι όμως δεν πρόκειται για τοπική υπόθεση, αλλά για ένα τρόπο υπολογισμού της φορολογίας ακινήτων. Δηλαδή, μια καθαρά κρατική υπόθεση, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση ελάχιστα μπορεί να κάνει -με κάθε κυβέρνηση∙ καθώς από το 2011 μέχρι και σήμερα είχαμε επτά κυβερνητικά σχήματα (υπολογίζουμε και την υπηρεσιακή) που σαφώς δεν έδωσαν λύσεις.

Σε ιδεατές καταστάσεις θα έπρεπε ενωμένοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και με την αρωγή του Δήμου, όπου είναι δυνατή και απαραίτητη, να δίνουν τους αγώνες τους.
Και δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές σα μέσον αντιπαράθεσης και κόντρας των παρατάξεων. Αλλά τι να πει κανείς; -οι δικοί μας νομίζουν ότι με τις αντικειμενικές ανακάλυψαν το μονοπάτι που οδηγεί κατ’ ευθείαν στην ψήφο των δημοτών!

Ο καυγάς για το…
Νέο Ψυχικό!
Κι όχι δεν τσακώθηκαν προς χάρη του, αλλά γιατί ο κύριος Χαροκόπος έβλεπε προβλήματα και οι λοιποί κανένα! Ωραίο;
Πώς άρχισε ο καυγάς; Από μια επισήμανση του κυρίου Δελακουρίδη που τη συμπλήρωσε ο κύριος Χαροκόπος. Ανέφερε δηλαδή ο Γιάννης ότι σε κάθε συμβούλιο συζητιούνται δυο-τρία θέματα –που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι σοβαρά, με αποτέλεσμα να παραμελούνται όλα τα άλλα θέματα λόγω κακής διαχείρισης του χρόνου.
Και συμπλήρωσε ο Παντελής Χαροκόπος ότι τελευταίως (από το φθινόπωρο μέχρι τώρα να σημειώσουμε εμείς) συζητάνε κάθε φορά, σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, για δυο ώρες και πλέον, προ ημερησίας, για θέματα που απασχολούν αποκλειστικά και μόνο τις δύο Κοινότητες!

Αλήθεια είναι. Αντικειμενικές και ξενοδοχείο έχουνε «κλέψει» όλα τα προ ημερησίας δίωρα του τελευταίου δεκάμηνου!
Αποτέλεσμα; Αυτό που επεσήμανε ο Γιάννης, δηλαδή: προ ημερησίας δε συζητείται τίποτα μα τίποτα άλλο∙ γιατί;- μα γιατί δεν προλαβαίνουν!
Κι όταν ο κύριος Χαροκόπος προσπάθησε να στρέψει την κουβέντα στο Νέο Ψυχικό, οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης, που πήραν το λόγο, μόνο που δεν τον λυντσάρισαν!

Προφανώς τους χάλασε την ισορροπία των θεμάτων, θα λέγαμε∙ όπου τα πρωταρχικής σημασίας σημειώνονται στο χάρτη του Δήμου με βορειοανατολική κατεύθυνση και τα ήσσονος με κεντροδυτική!

Ας τα πάμε με τη σειρά: ο κύριος Χαροκόπος λέει ότι στο παρόν συμβούλιο περίμενε μια επίσημη ενημέρωση για το πράσινο του Νέου Ψυχικού. Προσθέτει ότι δεν το κάνει θέμα, θα έχει την υπομονή να περιμένει το επόμενο συμβούλιο, αλλά θα ήθελε να ξέρει ποιος ελέγχει την εργολαβία πρασίνου –επισημαίνοντας ότι για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου φυτεύτηκαν χιλιάδες φυτά… μόνο που σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε πενήντα!

Αναφέρει κάτι για μια λεύκα ξερή, στην πλατεία Πίνδου – που έσπασε και πλάκωσε δυο αυτοκίνητα, κάνει λόγο για τα παρτέρια της 25ης Μαρτίου που είναι ακούρευτα κι εμποδίζουν την ορατότητα –όντως αν στρίψει κανείς αριστερά από Παλαμά προς 25ης Μαρτίου έχει ορατότητα μηδέν.

Παρεμπιπτόντως, στο παρτέρι της Χρηστοβασίλη και Ξενοπούλου –που είχε επισημάνει η στήλη- τα αγριόχορτα κουρεύτηκαν στο ύψος διερχόμενου αυτοκινήτου, ώστε να μην εμποδίζουν την ορατότητα. Μόνο αυτό όμως, κατά τα άλλα το παρτέρι παραμένει προκλητικά ξερό και εντελώς απεριποίητο, όπως όλα σχεδόν στο Νέο Ψυχικό. Αν και προ ημερών είδαμε στην 25ης Μαρτίου κάποιους εργάτες, προφανώς της εργολαβίας, που ξερίζωναν αγριόχορτα απ’ τα παρτέρια… Είχαμε χρόνια να δούμε παρόμοιο θέαμα.

Συνεχίζει ο κύριος Χαροκόπος για τα απότιστα παρτέρια, λέει για το αυτόματο πότισμα που προϋπήρχε, από των ημερών του- και καταστράφηκε εξ υπαιτιότητας των εργολαβιών πρασίνου, επισημαίνει ότι όπου ποτίζονται παρτέρια, ποτίζονται με υδροφόρα, υπεραμύνεται της υδροφόρας ο κύριος Σαμαρόπουλος όπως επίσης και των παρτεριών που τα βλέπει θαλερά και καταπράσινα, φωνάζει ο κύριος Χαροκόπος ότι έχει φωτογραφίες, φωνάζει κι ο κύριος Σαμαρόπουλος και γενικώς φωνάζουν και οι δυο και κάπου εκεί πετιέται και ο κύριος Γάτος και λέει: μιλάς εσύ που έφτιαξες έργο και δεν πρόβλεψες αυτόματο πότισμα;

Τςςςςς…! Τι θυμήθηκε ο άνθρωπος! Προφανώς αναφέρθηκε στη Λ. Δημοκρατίας που η μελέτη της έγινε επί Παντελή Χαροκόπου και υλοποιήθηκε επί Παντελή Ξυριδάκη.
Τι έγινε τότε; Αν θυμάμαι καλά… τροποποιήθηκε η μελέτη, ε; Άλλαξαν τα αρχικά σχέδια… Σε κάθε περίπτωση έστω κι αν δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη αυτόματο πότισμα, τι εμπόδιζε τη μετέπειτα Δημοτική Αρχή να το βάλει; Δεν ξέρω και μάλλον δεν ξέρει και ο κύριος Γάτος, γιατί τότε ανήκε σε άλλη παράταξη.

Όπως και να ‘χει σημειώστε ότι η θέση έξω δεξιά –που κάθονται οι Αντιδήμαρχοι Τ.Υ έχει ενεργειακό πρόβλημα! Ω! Ναι! Είναι τίγκα στην αρνητική ενέργεια! Ακριβώς, και μη γελάτε, -διαφορετικά εξηγείστε μου εσείς πώς ένας ήπιος άνθρωπος, σαν τον κύριο Γάτο, έγινε σε μια στιγμή ταύρος μαινόμενος; Θηρίο κυριολεκτικά και με στεντόρεια φωνή –που μεταξύ μας οι φωνές με αγριεύουν- αντάλλασσε διαξιφισμούς με τον κύριο Χαροκόπο!
Τι λέγανε; Τόσο είχα πετρώσει από την έκπληξη –άλαλη τους άκουγα, που δεν τα σημείωσα. Το γενικό νόημα πάντως ήταν από την πλευρά Γάτου ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο Νέο Ψυχικό και από την άλλη του κυρίου Χαροκόπου ότι υπάρχουν!

Και πάνω εκεί –και μόλις ηρέμησαν, επισημαίνει κι ο Δήμαρχος στον κύριο Χαροκόπο ότι δε χρειάζεται να διαφωνούν γιατί απλά –αυτός και οι συνάδελφοί του σύμβουλοι- βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα∙ άλλος βλέπει το παρτέρι ξερό κι άλλος καταπράσινο! Ήμαρτον Θεέ μου! Θα ξεχάσουμε και όσα ξέραμε, καθώς προσπαθούν να μας πείσουν ότι η σημερινή κατάντια του Νέου Ψυχικού είναι θέμα οπτικής γωνίας;

Και σαν επιστέγασμα απαντήθηκε και σχετική με τη λαϊκή του Νέου Ψυχικού ερώτηση Χαροκόπου. Λοιπόν, με δυο λόγια: παρά τις εξηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου ούτε και εδώ καταλάβαμε τι θέλανε να πουν και τι σχέδια έχουν! Αδυνατούμε! Εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι δυο-τρία χρόνια τώρα το θέμα σούρνεται από συμβούλιο σε επιτροπή και τανάπαλιν και καταλήγουν σε μία από τα ίδια, αγνοώντας προκλητικότατα τις θέσεις των κατοίκων που ταλαιπωρούνται από την επί δεκαετίες λειτουργία της λαϊκής στους ίδιους και τους ίδιους δρόμους!
Τώρα, το ρίχνουν βέβαια στην Περιφέρεια λέγοντας ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο στην επιλογή δρόμων… Κι όμως τα παρασκήνια άναψαν και κόρωσαν για να αλλάξουν την Παλαμά με την Καλαβρύτων! Εκεί τι έγινε; Ξαναβρήκε ο Δήμος τη φωνή του;
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα περιμένουμε μέχρι το επόμενο συμβούλιο, αλλά μέχρι το Σεπτέμβρη για να δούμε τι θα αλλάξει και για τις τρεις Κοινότητες και για το Νέο Ψυχικό. Και τα ξαναλέμε. Φίλτατοι αναγνώστες καλό καλοκαίρι.

Το τελευταίο φύλλο του καλοκαιριού –επανερχόμαστε πρώτα ο Θεός Σεπτέμβρη- και πάμε να σχολιάσουμε το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 26 Ιουνίου. Και τι έγινε; Α, πολλά και διάφορα και επιπλέον απολαύσαμε κι ένα ηχηρότατο κι εντονότατο καυγά ανάμεσα στον κύριο Χαροκόπο και στον κύριο Γάτο, νυν αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών! –έτσι για να έρθουμε στα ίσια μας και για να μη λησμονάμε την περίοδο Καριώτη!

Όχι τίποτα άλλο, αλλά τα στερητικά σύνδρομα θεωρούνται υπεύθυνα για πάσης φύσεως συμπλέγματα! –έτσι τουλάχιστον έχω ακούσει, αλλά εμείς δε χρειάζεται να ανησυχούμε την πήραμε τη δόση μας και με το παραπάνω∙ αφού εκτός από τον καυγά είχαμε και μια γερή αψιμαχία Χαροκόπου-Σαμαρόπουλου! Γιατί; Για το Νέο Ψυχικό και για όσα έγραψε η εφημερίδα μας σχετικά με την παραμέλησή του και κατά συνέπεια την προκλητική αδιαφορία των αιρετών για την τρίτη Κοινότητα του ενιαίου Δήμου.
Θα σας τα πω λιγάκι ανάκατα, αλλά δε θα παραλείψω τίποτα να το ξέρετε –ακόμα κι όσα, με την πρώτη ματιά, δείχνουν ότι δεν μας συμφέρουν να τα λέμε.

Απεταξάμην!
Το ότι μια στήλη σχολίων-σαν τη δική μας, δεν διεκδικεί τη συμπάθεια των αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σαφές, ε; Μην είμαστε και παράλογοι! –έτσι που τα γράφουμε δεν θα περιμέναμε κιόλας να μας αγαπάνε. Κατά καιρούς δηλαδή, γιατί τα συναισθήματά τους απέναντί μας είναι… πώς να το πούμε; -α, κάτι σαν τα τζουκ μποξ(!) –αλήθεια τα θυμάστε;- όπου αν ρίξεις κέρμα, εν προκειμένω θετικά σχόλια, ακούς τραγούδι –δηλαδή εισπράττεις χαμόγελα ικανοποίησης! Αν τώρα τα σχόλια δεν τους αρέσουν ε!- τότε σπεύδουν να μας αποκηρύξουν! Ναι, αυτό κάνουν και μάλιστα κομματάκι χοντροκομμένα…! Ακριβώς, καθώς βροντοφωνάζουν: δεν διαβάζουμε εφημερίδες! –τις τοπικές εννοούν και αναφέρονται αποκλειστικά στα «Τοπικά νέα».

Σε αυτό το συμβούλιο ποιος μας αποκήρυξε; Ο κύριος Χαροκόπος, αλλά αυτόν δεν θα τον παρεξηγήσουμε, καθώς θεωρούμε ότι τον έμπλεξε λεκτικά ο κύριος Σαμαρόπουλος που εξίσου βροντοφώναξε: ασχολείσαι με το Νέο Ψυχικό για να σε γράφουνε οι εφημερίδες! Καλό; Εξαιρετικό κι αποκαλυπτικό των αναγνωσμάτων τους, αλλά ειλικρινά δεν παίζονται με τίποτα! –όταν αγχώνονται κι εκνευρίζονται σαν μικρά παιδιά κάνουν!

Γενικώς όμως, αλλά και μεταξύ μας, μην τους πιστεύετε όταν διατείνονται ότι δεν διαβάζουν τοπικές εφημερίδες! Τι λέτε; Δεν τους πιστεύετε; Και πολύ καλά κάνετε, καθώς είναι αδιανόητο για έμπειρους πολιτικούς (και οι αιρετοί πολιτικοί είναι, και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς πρωτοκλασάτοι) να αγνοούν ό,τι διαβάζουν οι δημότες∙ και μια εφημερίδα που έκλεισε δεκαοκτώ συναπτά έτη κυκλοφορίας και διάγει –με τις όποιες δυσκολίες συνεπάγεται η εποχή μας- το δέκατο ένατο χρόνο σαφώς και δεν την αγνοούν! –καθώς το μακρόχρονο της υπόθεσης προϋποθέτει αν μη τι άλλο την αποδοχή των δημοτών-αναγνωστών!
Αφήστε που το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι αξιοπρεπέστατο κι επιπλέον δεν είναι φωτογραφικό άλμπουμ –που ευλογάει τα γένια μιας και μοναδικής παράταξης… Αν μη τι άλλο, είμαστε έμπειροι εκδότες για να κάνουμε τα χονδροειδή λάθη των πρωτόπειρων!

Τότε τι σημαίνει αυτή η πρεμούρα αποκήρυξης που τους πιάνει στα καλά καθούμενα; Μη δίνετε σημασία∙ θεωρούν ότι έχουν βρει ένα κομψό τρόπο για να μειώνουν την αξία της εφημερίδας όταν θυμώνουν μαζί της.

Ξενοδοχείο Ψυχικού
Κι ενοικιαζόμενα δωμάτια αν προτιμάτε. Το γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο και μάλιστα, η γράφουσα θεώρησε εξαιρετική την επιτυχία της Δημοτικής Αρχής∙ καθώς πιστεύει ότι για να εξελιχθούν τόσο ευνοϊκά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα υπήρξε άγριο τρέξιμο στα παρασκήνια και φοβερές πιέσεις σε κάθε επίπεδο!

Φευ, ο Δήμαρχος μας γείωσε κανονικά δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι θρίαμβος κανενός! Απλά είναι θέμα εμπειρίας… και κατ’ αυτόν, ως καταλάβαμε, οι πρωτόπειροι πανηγυρίζουν, οι έμπειροι απλά δρουν και κερδίζουν! Τςςςςς… και Ουάου! -κάτι σαν τη διαφήμιση του Schweppes, δηλαδή. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.

Λοιπόν, κάνουν μια ενημέρωση πρόεδρος και Δήμαρχος σχετικά με τις εξελίξεις, για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια –όπου αναφέρουν όλες τις κινήσεις που έκαναν σε νομικό και διοικητικό επίπεδο. Κι ως είπε η πρόεδρος διπλοτσεκάριζαν κάθε κίνηση που έκαναν και εκ περισσού –αν και γνώριζαν ότι θα το σφραγίσει η Πολεοδομία, κοινοποίησαν το αίτημα σφράγισης και στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής. Έτσι, γιατί κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε! –αφού ο στόχος τους ήταν να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Και παίρνει στη συνέχει το λόγο ο κύριος Γαλάνης και επισημαίνει ότι θα έπρεπε να αναφερθεί και η δράση της δημότισσας, κυρίας Κουσαθανά, που πρώτη το αντιλήφθηκε και κίνησε την όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικά είπε: να αποδίδομε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να αναφέρουμε όλους τους δημότες που αγωνίστηκαν.
Το επανέλαβε κι ο κύριος Μαναός για την κυρία Κουσαθανά εξηγώντας ταυτόχρονα ότι ήταν σίγουρος ότι η επιχείρηση θα έκλεινε μιας και τους είναι γνωστή η διαδικασία –από ανάλογες στο παρελθόν υποθέσεις.

Κι εκεί ακριβώς πήρε το λόγο ο Δήμαρχος και είπε, μεταξύ άλλων ότι καταλαβαίνει τη σπουδή κάποιων που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά παρόμοια κατάσταση. Και διευκρινίζει ότι δεν είναι θρίαμβος κανενός. Η πρώτη απόφαση του 1995 υπήρξε θρίαμβος –στις λοιπές προφανώς επικρατεί η σεμνότης της επανάληψης, λέμε εμείς.

Για να είμαστε δίκαιοι
Εμείς, τώρα, για να αισθανόμαστε ότι σωστά πράττουμε, να αναφέρουμε ότι η κυρία Κουσαθανά δεν έτυχε απλά να δει πρώτη την παρανομία, ως γειτόνισσα, αλλά και έδρασε ακαριαία. Ειδοποίησε εγγράφως πάραυτα το Δήμο –άσχετα αν η επιστολή της δε μοιράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επικοινώνησε πολλάκις με την Τ.Υ. και τέλος απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Τουρισμού –κι όχι μόνο μια φορά. Απευθύνθηκε στην Πολεοδομία -και ως είπε ο κύριος Γαλάνης, είναι η δική της δεύτερη αίτηση αυτοψίας που προκάλεσε την απόφαση σφράγισης. Προσέφυγε επίσης στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο, με δικά της έξοδα και εν ολίγοις έκανε όλα όσα χαρακτηρίζουν μια εξαιρετικά ενεργή δημότισσα.

Και η πρόεδρος, κυρία Αλεξοπούλου, έκανε πάρα πολλά περισσότερα από όσα ο θεσμικός της ρόλος επιβάλλει, καθώς έτρεξε και πίεσε και πήρε υπ’ ευθύνη της τις νομικές και διοικητικές κινήσεις που έκαναν ως Δήμος.
Και φυσικά και ο τότε Αντιδήμαρχος Τ.Υ. κύριος Καριώτης έδρασε αστραπιαία, ειδοποιώντας Αστυνομία, Πολεοδομία και έκανε γραπτές καταγγελίες και αν δεν απατώμαι γκρέμισε και την επί του πεζοδρομίου της οδού Υακίνθων παράνομη κατασκευή.

Και ο κύριος Γαλάνης –που απ’ ότι καταλάβαμε, συνεργάστηκε με την κυρία Κουσαθανά και της υπέδειξε τις κινήσεις που μπορούσε να κάνει σα δημότισσα και τη συνόδευσε επανειλημμένως στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Πολεοδομία, αλλά και ως νομικός στην προσφυγή που έκανε στο ΣτΕ.
Και γενικώς όλοι ενδιαφέρθηκαν και σε όλους και με ποσόστωση ανήκουν τα εύσημα. Σημασία έχει όταν επιτυγχάνεται θετικό αποτέλεσμα να μνημονεύονται όλοι οι συντελεστές της επιτυχίας.

Οι αντικειμενικές της Φιλοθέης
Όπου το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές Δήμου και κατοίκων που στρέφονταν κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης. Και οι νέες τιμές βρήκαν τη Β΄ και τη Δ΄ Ζώνη της Φιλοθέης ακριβότερες από τις Α΄ και Γ΄ αντίστοιχα. Και γιατί; Γιατί, ως ανέφερε ο κύριος Γαλάνης, για τις Α΄ και Γ΄ Ζώνες προσέφυγαν και ο Δήμος και οι κάτοικοι –και όποιος πίεσε πήρε χαμηλότερη τιμή, ενώ προφανώς για τις άλλες δύο Ζώνες δεν προσέφυγε ούτε ο Δήμος, αλλά ούτε και οι κάτοικοι!

Τώρα, με τις αντικειμενικές των δύο κοινοτήτων και δη του Ψυχικού ασχολούνται ακατάπαυστα από την αρχή του ενιαίου Δήμου, από το 2011, και μέχρι σήμερα –και είμαστε ο μοναδικός Δήμος που το κάνει. Κι όχι στο πόδι, αλλά αγωνιστικά∙ με πολιτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και με άπειρες προσφυγές στο ΣτΕ –οι οποίες φυσικά στραγγίζουν οικονομικά το δημοτικό κορβανά, καθώς μόνο φθηνή δεν είναι η νομική εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιπλέον η δράση κι αντίδραση της κάθε παράταξης –σχετικά με το θέμα- περνάει από ψιλό κόσκινο από τις λοιπές και εγκλωβίζει στο ίδιο θέμα, επί ώρες, κάθε Δημοτικό Συμβούλιο –καθώς ακολουθούν ατέρμονες συζητήσεις, όπου ο καθείς αισθάνεται υποχρεωμένος να τοποθετηθεί και να υπερασπιστεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων!

Κι όμως δεν πρόκειται για τοπική υπόθεση, αλλά για ένα τρόπο υπολογισμού της φορολογίας ακινήτων. Δηλαδή, μια καθαρά κρατική υπόθεση, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση ελάχιστα μπορεί να κάνει -με κάθε κυβέρνηση∙ καθώς από το 2011 μέχρι και σήμερα είχαμε επτά κυβερνητικά σχήματα (υπολογίζουμε και την υπηρεσιακή) που σαφώς δεν έδωσαν λύσεις.

Σε ιδεατές καταστάσεις θα έπρεπε ενωμένοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και με την αρωγή του Δήμου, όπου είναι δυνατή και απαραίτητη, να δίνουν τους αγώνες τους.
Και δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές σα μέσον αντιπαράθεσης και κόντρας των παρατάξεων. Αλλά τι να πει κανείς; -οι δικοί μας νομίζουν ότι με τις αντικειμενικές ανακάλυψαν το μονοπάτι που οδηγεί κατ’ ευθείαν στην ψήφο των δημοτών!

Ο καυγάς για το…
Νέο Ψυχικό!
Κι όχι δεν τσακώθηκαν προς χάρη του, αλλά γιατί ο κύριος Χαροκόπος έβλεπε προβλήματα και οι λοιποί κανένα! Ωραίο;
Πώς άρχισε ο καυγάς; Από μια επισήμανση του κυρίου Δελακουρίδη που τη συμπλήρωσε ο κύριος Χαροκόπος. Ανέφερε δηλαδή ο Γιάννης ότι σε κάθε συμβούλιο συζητιούνται δυο-τρία θέματα –που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι σοβαρά, με αποτέλεσμα να παραμελούνται όλα τα άλλα θέματα λόγω κακής διαχείρισης του χρόνου.
Και συμπλήρωσε ο Παντελής Χαροκόπος ότι τελευταίως (από το φθινόπωρο μέχρι τώρα να σημειώσουμε εμείς) συζητάνε κάθε φορά, σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, για δυο ώρες και πλέον, προ ημερησίας, για θέματα που απασχολούν αποκλειστικά και μόνο τις δύο Κοινότητες!

Αλήθεια είναι. Αντικειμενικές και ξενοδοχείο έχουνε «κλέψει» όλα τα προ ημερησίας δίωρα του τελευταίου δεκάμηνου!
Αποτέλεσμα; Αυτό που επεσήμανε ο Γιάννης, δηλαδή: προ ημερησίας δε συζητείται τίποτα μα τίποτα άλλο∙ γιατί;- μα γιατί δεν προλαβαίνουν!
Κι όταν ο κύριος Χαροκόπος προσπάθησε να στρέψει την κουβέντα στο Νέο Ψυχικό, οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης, που πήραν το λόγο, μόνο που δεν τον λυντσάρισαν!

Προφανώς τους χάλασε την ισορροπία των θεμάτων, θα λέγαμε∙ όπου τα πρωταρχικής σημασίας σημειώνονται στο χάρτη του Δήμου με βορειοανατολική κατεύθυνση και τα ήσσονος με κεντροδυτική!

Ας τα πάμε με τη σειρά: ο κύριος Χαροκόπος λέει ότι στο παρόν συμβούλιο περίμενε μια επίσημη ενημέρωση για το πράσινο του Νέου Ψυχικού. Προσθέτει ότι δεν το κάνει θέμα, θα έχει την υπομονή να περιμένει το επόμενο συμβούλιο, αλλά θα ήθελε να ξέρει ποιος ελέγχει την εργολαβία πρασίνου –επισημαίνοντας ότι για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου φυτεύτηκαν χιλιάδες φυτά… μόνο που σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε πενήντα!

Αναφέρει κάτι για μια λεύκα ξερή, στην πλατεία Πίνδου – που έσπασε και πλάκωσε δυο αυτοκίνητα, κάνει λόγο για τα παρτέρια της 25ης Μαρτίου που είναι ακούρευτα κι εμποδίζουν την ορατότητα –όντως αν στρίψει κανείς αριστερά από Παλαμά προς 25ης Μαρτίου έχει ορατότητα μηδέν.

Παρεμπιπτόντως, στο παρτέρι της Χρηστοβασίλη και Ξενοπούλου –που είχε επισημάνει η στήλη- τα αγριόχορτα κουρεύτηκαν στο ύψος διερχόμενου αυτοκινήτου, ώστε να μην εμποδίζουν την ορατότητα. Μόνο αυτό όμως, κατά τα άλλα το παρτέρι παραμένει προκλητικά ξερό και εντελώς απεριποίητο, όπως όλα σχεδόν στο Νέο Ψυχικό. Αν και προ ημερών είδαμε στην 25ης Μαρτίου κάποιους εργάτες, προφανώς της εργολαβίας, που ξερίζωναν αγριόχορτα απ’ τα παρτέρια… Είχαμε χρόνια να δούμε παρόμοιο θέαμα.

Συνεχίζει ο κύριος Χαροκόπος για τα απότιστα παρτέρια, λέει για το αυτόματο πότισμα που προϋπήρχε, από των ημερών του- και καταστράφηκε εξ υπαιτιότητας των εργολαβιών πρασίνου, επισημαίνει ότι όπου ποτίζονται παρτέρια, ποτίζονται με υδροφόρα, υπεραμύνεται της υδροφόρας ο κύριος Σαμαρόπουλος όπως επίσης και των παρτεριών που τα βλέπει θαλερά και καταπράσινα, φωνάζει ο κύριος Χαροκόπος ότι έχει φωτογραφίες, φωνάζει κι ο κύριος Σαμαρόπουλος και γενικώς φωνάζουν και οι δυο και κάπου εκεί πετιέται και ο κύριος Γάτος και λέει: μιλάς εσύ που έφτιαξες έργο και δεν πρόβλεψες αυτόματο πότισμα;

Τςςςςς…! Τι θυμήθηκε ο άνθρωπος! Προφανώς αναφέρθηκε στη Λ. Δημοκρατίας που η μελέτη της έγινε επί Παντελή Χαροκόπου και υλοποιήθηκε επί Παντελή Ξυριδάκη.
Τι έγινε τότε; Αν θυμάμαι καλά… τροποποιήθηκε η μελέτη, ε; Άλλαξαν τα αρχικά σχέδια… Σε κάθε περίπτωση έστω κι αν δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη αυτόματο πότισμα, τι εμπόδιζε τη μετέπειτα Δημοτική Αρχή να το βάλει; Δεν ξέρω και μάλλον δεν ξέρει και ο κύριος Γάτος, γιατί τότε ανήκε σε άλλη παράταξη.

Όπως και να ‘χει σημειώστε ότι η θέση έξω δεξιά –που κάθονται οι Αντιδήμαρχοι Τ.Υ έχει ενεργειακό πρόβλημα! Ω! Ναι! Είναι τίγκα στην αρνητική ενέργεια! Ακριβώς, και μη γελάτε, -διαφορετικά εξηγείστε μου εσείς πώς ένας ήπιος άνθρωπος, σαν τον κύριο Γάτο, έγινε σε μια στιγμή ταύρος μαινόμενος; Θηρίο κυριολεκτικά και με στεντόρεια φωνή –που μεταξύ μας οι φωνές με αγριεύουν- αντάλλασσε διαξιφισμούς με τον κύριο Χαροκόπο!
Τι λέγανε; Τόσο είχα πετρώσει από την έκπληξη –άλαλη τους άκουγα, που δεν τα σημείωσα. Το γενικό νόημα πάντως ήταν από την πλευρά Γάτου ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο Νέο Ψυχικό και από την άλλη του κυρίου Χαροκόπου ότι υπάρχουν!

Και πάνω εκεί –και μόλις ηρέμησαν, επισημαίνει κι ο Δήμαρχος στον κύριο Χαροκόπο ότι δε χρειάζεται να διαφωνούν γιατί απλά –αυτός και οι συνάδελφοί του σύμβουλοι- βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα∙ άλλος βλέπει το παρτέρι ξερό κι άλλος καταπράσινο! Ήμαρτον Θεέ μου! Θα ξεχάσουμε και όσα ξέραμε, καθώς προσπαθούν να μας πείσουν ότι η σημερινή κατάντια του Νέου Ψυχικού είναι θέμα οπτικής γωνίας;

Και σαν επιστέγασμα απαντήθηκε και σχετική με τη λαϊκή του Νέου Ψυχικού ερώτηση Χαροκόπου. Λοιπόν, με δυο λόγια: παρά τις εξηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου ούτε και εδώ καταλάβαμε τι θέλανε να πουν και τι σχέδια έχουν! Αδυνατούμε! Εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι δυο-τρία χρόνια τώρα το θέμα σούρνεται από συμβούλιο σε επιτροπή και τανάπαλιν και καταλήγουν σε μία από τα ίδια, αγνοώντας προκλητικότατα τις θέσεις των κατοίκων που ταλαιπωρούνται από την επί δεκαετίες λειτουργία της λαϊκής στους ίδιους και τους ίδιους δρόμους!
Τώρα, το ρίχνουν βέβαια στην Περιφέρεια λέγοντας ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο στην επιλογή δρόμων… Κι όμως τα παρασκήνια άναψαν και κόρωσαν για να αλλάξουν την Παλαμά με την Καλαβρύτων! Εκεί τι έγινε; Ξαναβρήκε ο Δήμος τη φωνή του;
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα περιμένουμε μέχρι το επόμενο συμβούλιο, αλλά μέχρι το Σεπτέμβρη για να δούμε τι θα αλλάξει και για τις τρεις Κοινότητες και για το Νέο Ψυχικό. Και τα ξαναλέμε. Φίλτατοι αναγνώστες καλό καλοκαίρι.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις