Σχόλια 20 Απρίλη 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Οι αλλαγές
Τελικά η παραίτηση Καριώτη από την αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν γεγονός. Ναι, τη θέση του πήρε ο Άλκης Γάτος που ήταν Αντιδήμαρχος Πρασίνου και τη θέση του κυρίου Γάτου την πήρε ο Βύρωνας Σαμαρόπουλος –που επιστρέφει στα παλιά του λημέρια.

Γιατί παραιτήθηκε ο κύριος Καριώτης; Επισήμως δε μάθαμε τίποτα, καθώς δε δημοσιοποιήθηκε καμιά επιτολή παραίτησης, αν και θα έπρεπε –καθώς η φαντασία μας οργιάζει… Λογικό, ε; με τόση φόρα που είχε πάρει ο αντιδήμαρχος κανείς δεν περίμενε να τα παρατήσει λίγο πριν το τέλος∙ όλοι πιστεύαμε ότι με το πείσμα που τον διακρίνει θα έφτανε καβαλάρης και τροπαιοφόρος ίσαμε τις εκλογές! Τέλος πάντων, κάποιες καταστάσεις δεν προσπερνιούνται αναίμακτα∙ όλο και κάποια κεφάλια πέφτουν… Λέμε εμείς τώρα, και η συνέχεια θα δείξει αν έφυγε οικειοθελώς ο αντιδήμαρχος ή αν ωθήθηκε σε παραίτηση.

Άλλες αλλαγές έγιναν;
Όχι άλλες αλλαγές στη Διοίκηση δεν έγιναν. Περιμέναμε άλλες αλλαγές; -θα ρωτήσετε. Κάτι είχε διαρρεύσει στις προηγούμενες δημαιρεσίες… Δηλαδή ότι οι αλλαγές στις αντιδημαρχίες θα ήταν μόνο για ένα χρόνο κι ότι η παλιά φρουρά –εκ Ψυχικού, θα επέστρεφε στη θέση της για το τελικό προεκλογικό κατοστάρι.

Ε, δεν έγινε! Προς το παρόν φυσικά, καθώς τίποτα δεν εμποδίζει σταδιακές αλλαγές προϊόντος του χρόνου. Βέβαια, οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες –οι δυο αποχωρήσεις από τη Συμμαχία Πολιτών άλλαξαν άρδην το σκηνικό- αλλά και το μικρό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές επιβάλλει κάθε κίνηση να είναι μελετημένη και κάθε αντικατάσταση επιτυχημένη! Όπερ σημαίνει ότι ο καθείς -που λαμβάνει ένα νέο πόστο, οφείλει να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικότερος του προκατόχου του∙ τουλάχιστον στα σημεία αιχμής. Για να δούμε.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα…
Ποιες είναι αυτές; Οι μικρές ή μεγάλες αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν –στα κακώς κείμενα, για να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα: η αντιδημαρχία Καριώτη έβαλε στο στόχαστρο το Νέο Ψυχικό και κυριολεκτικά του… άλλαξε τον αδόξαστο! Ακριβώς! Το περιέφραξε, το καγκελόφραξε, του φύτεψε ασπροκόκκινα κολωνάκια σε κάθε γωνιά, το παραζόρισε με τη Δημοτική Αστυνομία και με χιλιάδες κλήσεις κάθε χρόνο, διέλυσε –με τα δραστικά μέτρα που έλαβε- την αγοραστική κίνηση των μαγαζιών και των εμπορικών κέντρων, και γενικώς το τρέλανε το Νέο Ψυχικό στις απαγορεύσεις! Δηλαδή χωρίς να προσφέρει λύσεις δημιούργησε επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα.

Τα Αδιέξοδα!
Ακριβώς. Καμιά λύση δε δόθηκε σε κανένα πρόβλημα. Ούτε στο κυκλοφοριακό, ούτε στη στάθμευση, ούτε πουθενά. Τα κάγκελα, τα κολωνάκια και οι κλήσεις δε θεωρούνται λύσεις! Απλά απαγορευτικά μέτρα ή μάλλον ημίμετρα είναι! Κι όταν διαρκώς απαγορεύει κανείς, χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει διεξόδους σαφώς και δημιουργεί αδιέξοδα!

Προσφάτως είδαμε και στην 25ης Μαρτίου έξω από το 2ο Δημοτικό και έξω από την Εθνική Τράπεζα (στις εσοχές με τους κυβόλιθους που ορίζουν προσωρινές θέσεις στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων) ότι μπήκαν απαγορευτικά κολωνάκια και τίναξαν στον αέρα τις όποιες δυνατότητες προσωρινής στάθμευσης! Υποτίθεται για το… καλό μας, ε; -για να οριοθετήσετε στα πρόχειρα και στα γρήγορα τη στάση των λεωφορείων και την διάβαση των μαθητών, παρά το σχολικό τροχονόμο που υπάρχει; Κι άλλο τρόπο δε βρήκατε, ε; Ή όποιος άλλος τρόπος απαιτούσε σκέψη και χρήμα;

Ε, λοιπόν, για ανασκουμπωθείτε κι αρχίστε να αναθεωρείτε την απαγορευτική κι αδιέξοδη πολιτική σας –που μόνο στο Νέο Ψυχικό εφαρμόζετε! Στο κάτω-κάτω ο αντιδήμαρχος ο υπέρμαχος των απαγορεύσεων και των κολωνακίων παραιτήθηκε!
Για να σας δούμε, λοιπόν, να αφαιρείτε κολωνάκια και κάγκελα και συρματοπλέγματα και απαγορευτικά από τη ζωή μας! Για να σας δούμε να σκύβετε με ειλικρινές ενδιαφέρον στην πολύπαθη καθημερινότητά μας και να δίνετε βιώσιμες λύσεις . Για να σας δούμε!
Γιατί το μόνο που είδαμε μέχρι τώρα είναι ημίμετρα κι απαγορεύσεις συνδυασμένες με τιμωρίες και εισπρακτική πολιτική! Λέμε ψέματα;

Γιατί τα έκαναν όλα αυτά; -α, φίλτατοι αναγνώστες μη ρωτάτε τέτοια πράγματα! Πού να ξέρουμε; Άλλοι λένε ότι έδωσαν «δώρο» το Νέο Ψυχικό στον αντιδήμαρχο για να εφαρμόσει τις… πρωτοποριακές, ας πούμε, πολιτικές του και να εκτονωθεί αφήνοντας στην ησυχία τους τις δυο άλλες Κοινότητες. Άλλοι πάλι λένε ότι τόσο τους κόβει, τόσα κάνουν! Όπως και να ‘χει Νέο Ψυχικό είναι αυτό και απ’ ότι μας έχουν δείξει δεν τους πολυνοιάζει…!

Το Πράσινο
Και μια και αρχίσαμε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, για να περάσουμε και στο πράσινο του Νέου Ψυχικού!
Όλο με το Νέο Ψυχικό θα ασχολείστε; -και δίκιο έχετε που αναρωτιέστε, αλλά απ’ ότι είδαμε οι άλλες δυο Κοινότητες –σε σχέση με το Νέο Ψυχικό- μια χαρά τα πάνε, αφήστε που η ολιστική προσέγγιση δε βοήθησε… Μέχρι τώρα βλέπαμε το Δήμο ενιαίο, σα σύνολο ή τουλάχιστον το προσπαθούσαμε. Ώσπου διαπιστώσαμε ότι οι Διοικούντες μας έβλεπαν σαν εξαίρεση. Ακριβώς και δεν νοιάζονταν και να το κρύψουν!

Τέλος πάντων, ας επανέλθουμε στα όσα καλό θα ήταν να αλλάξουν –για να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας σαν προάστιο. Ε, και ένα από αυτά είναι και το πράσινο του Νέου Ψυχικού –που όλα τα χρόνια της παρούσας διοίκησης δεν είπε να ευδοκιμήσει! Αλλά τις δυο-τρεις τελευταίες χρονιές εγκαταλείφθηκε εντελώς!

Για να εξηγούμεθα: το Νέο Ψυχικό μέχρι τη δημαρχία Θάνου Βεζυργιάννη υπήρξε μια καθαρά αστική περιοχή. Επί των ημερών του και με τις αξιόλογες μελέτες, τον επιμελή σχεδιασμό της πόλης, τα πρωτοποριακά για την εποχή του προγράμματα που εφάρμοσε, αλλά και με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, τα παρτέρια, τις ανακατασκευές πλατειών, τις αλλεπάλληλες φυτεύσεις άλλαξε ριζικά η φυσιογνωμία του και εξελίχθηκε σε μια φιλική και βιώσιμη ημιαστική περιοχή.

Και να λείπουν παρακαλώ οι δήθεν λεπτές ειρωνείες και τα εγωκεντρικά μισοχαμόγελα απόρριψης, -γιατί όστις δήμαρχος και αντιδήμαρχος –να μην ξεχνιόμαστε πέρασε, από αυτόν και μετά, το αποδόμησε το Νέο Ψυχικό και το έφτασε στο σημερινό χάλι! Όπου δεν υπάρχει παρτέρι ανθηρό, εκτός από ελάχιστα κεντρικά –όλα ξερά κι απότιστα με αγριόχορτα είναι. Όπου τα δέντρα εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους και όσα χρειάζονται κλάδεμα αναλαμβάνουν οι κάτοικοι να τα κλαδέψουν. Όπου τίποτα καινούργιο δε φυτεύτηκε και ατυχώς τίποτα δε συντηρήθηκε σωστά. Κι έχουμε κι άπειρες φωτογραφίες για όλα αυτά! Σε αντίθεση βέβαια με τις άλλες δυο Κοινότητες όπου τα πάντα ευδοκιμούν… από τους ταπεινούς πανσέδες και τις μαργαρίτες μέχρι τα άλση! Και καλά κάνουν και τις συντηρούν κι έτσι να συνεχίσουν. Αλλά, ας μην ξεχνάνε και το Νέο Ψυχικό. Και βέβαια, καλό θα ήτανε να μην ακουστεί ξανά, από στόμα αντιδημάρχου, αυτό… το –πώς να το πούμε;- χμμμ, ας πούμε το αφελές επιχείρημα: «αν τα παρτέρια ποτίζονται ή όχι μπορούμε να το διαπιστώσουμε μόνο εκ του αποτελέσματος»!!!

Τι περιμένουμε;
Να αρχίσουν, οι Νεοψυχικιώτες αιρετοί της συμπολίτευσης να απαιτούν για το προάστιο. Γιατί η συμπόρευση με τη γραμμή του συνδυασμού έχει και όρια… τουλάχιστον για τους αυτόχθονες συμβούλους, που υποτίθεται ότι πονάνε τον τόπο τους. Αυτό ισχύει και για την πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και για το Κοινοτικό Συμβούλιο –που πιθανότατα να ενδιαφέρθηκε και να πήρε κάποιες αποφάσεις, αλλά τι να το κάνεις αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν τις δημοσιοποίησε. Κι όμως είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι που προάγει τα συμφέροντα των Κοινοτήτων. Δεν το ξέρετε;
Περιμένουμε επίσης και από την αντιπολίτευση να κινηθεί. Καθώς οι πράξεις της ή η απουσία πράξεων ορίζει το στίγμα και την πορεία της. Και το 2019 δεν είναι καθόλου μακριά. Και το σύνθημα που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εκλογές θα είναι: η ισότιμη μεταχείριση των Κοινοτήτων! Για βιαστείτε, λοιπόν.

Η λαϊκή του Νέου Ψυχικού
Τα μάθατε, ε; Η λαϊκή ορίστηκε στους ίδιους τους παλιούς δρόμους που γίνεται επί σειρά δεκαετιών και από Ιούνιο η Καλαβρύτων θα αντικατασταθεί με την Κωστή Παλαμά.
Ποιος τους όρισε; Μια Επιτροπή της Περιφέρειας υπεύθυνη για τις Λαϊκές Αγορές. Αγνόησε τις αποφάσεις του Δήμου και προχώρησε στις δικές της.
Μη βιάζεστε, όμως, να ρίξετε το ανάθεμα στην Περιφέρεια και να γκρινιάξτε λέγοντας ότι χωροθετούν ερήμην μας. Έτσι συμβαίνει συνήθως και με το Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης και με το Κεντρικό Κράτος. Ό,τι θέλουν κάνουν! Το τι θα γίνει, όμως, τελικά σε ένα Δήμο εξαρτάται από το πόσο μαχητική και διεκδικητική είναι η εκάστοτε διοίκηση! Ακριβώς, έτσι όπως λαμβάνονται οι αποφάσεις, έτσι και ανατρέπονται αρκεί να είναι αποφασισμένος κανείς να το παλέψει.

Αφήστε που εν προκειμένω όχι μόνο η Περιφέρεια αγνόησε το Δήμο, αλλά και ο Δήμος αγνόησε τους δημότες του ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτών∙ αυτούς που κατοικούν πέριξ των οδών Υψηλάντου, Ξάνθου και Σοφούλη. Και είναι αυτοί που υφίστανται τις όποιες οχλήσεις δημιουργεί η κάθε λαϊκή για τέσσερες συναπτές δεκαετίες και βάλε… Ακριβώς. Και είναι αυτοί που είχαν ζητήσει να αλλάξουν οι δρόμοι ή τουλάχιστον να μη γίνεται η λαϊκή έξι μήνες το χρόνο σε δυο διασταυρούμενους δρόμους, στην ίδια γειτονιά!
Και σημειωτέον ότι είναι υπερπολλαπλάσιοι των περιοίκων της Παλαμά!

Γιατί το λέμε; Μα γιατί από το 2015 προσπαθούν οι άνθρωποι να ακουστούν και κάνουν πως δεν τους ακούνε! Σκεφθείτε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση το 2015 και όρισε νέους δρόμους, για να αποσυμφορήσει τις οχλήσεις από τους παλιούς. Προώθησε την απόφασή του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τα περαιτέρω και από εκεί ακριβώς αρχίζει το γράψιμο της Διοίκησης προς τα δίκαια αιτήματα των δημοτών.
Για να μην πολυλογούμε ξεκινάει ένας τριετής κύκλος περιφοράς της απόφασης, καθότι προφανώς δεν τους άρεσε; -δεν τους εξυπηρετούσε; -ποιος να ξέρει! Και τον Ιούλιο του 2017 παίρνουν τη βαρυσήμαντη απόφαση να αγνοήσουν κι επισήμως Κοινοτικό και κατοίκους και να ξαναορίσουν τους δρόμους που ίσχυαν στον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού το 2010!

Τι πρωτότυπο! Όταν θέλουν να αποποιηθούν την ευθύνη και να κάνουν του κεφαλιού τους αγνοώντας τους δημότες, θυμούνται τους πρώην Δήμους και βαδίζουν την πεπατημένη –που μεταξύ μας δεν ήταν κι επιτυχής. Γιατί αν η τότε διοικούσα παράταξη ικανοποιούσε με τις αποφάσεις της τους κατοίκους να είστε σίγουροι ότι θα ήταν διαφορετική η εικόνα στον Καλλικράτιο Δήμο.
Παρεμπιπτόντως, αν συνηθίζονται τα άλματα στο χθες για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία του σήμερα, δεν θα παραλείψουμε την επόμενη φορά που θα συζητηθούν οι αντικειμενικές του Ψυχικού να θυμηθούμε τη στάση της Δημοτικής Αρχής του 2010! Γιατί όχι;

Το αξιοπερίεργο όμως, και οφείλουμε να το τονίσουμε, είναι ότι η διοίκηση του Δήμου που αγνόησε κατάφορα τους περιοίκους τριών μεγάλων δρόμων και την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου μόλις μαθεύτηκε ότι η λαϊκή θα έρθει στην Παλαμά διέρρηξε κυριολεκτικά τα ιμάτιά της! Αλήθεια, αφού έστειλε πάραυτα υπόμνημα προς την Περιφέρεια και μάλλον ανέθεσε την υπόθεση σε δικηγόρο…
Τώρα, τι μύγα τους τσίμπησε με την Παλαμά κι αντέδρασαν στο φτερό –έτσι όπως δεν είχαν αντιδράσει ποτέ εδώ τρία χρόνια- δεν ξέρω πια!
Είπα να εικάσω τις αιτίες, αλλά θεώρησα πως αρκετά αιχμηρή μας βγήκε αυτή τη φορά η στήλη. Ας μην το παρακάνουμε. Εξάλλου δε θα χαθούμε! Ας δούμε τι θα κάνουν και τα λέμε και πάλι.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις