Σχόλια 1η Ιουνίου 2018

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος Μάη με ενδιαφέρουσες, προ ημερησίας, τοποθετήσεις και δημότες παρόντες και μάλιστα στην πλειοψηφία τους Νεοψυχικιώτες. Καλό; Άριστο, καιρός ήταν να διεκδικήσει και το Νέο Ψυχικό δυναμικά τις λύσεις για όσα το ταλανίζουν.
Και μακάρι η τακτική να συνεχιστεί, καθότι αποδίδει. Βλέπετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι δυναμικές παρουσίες και οι υπογραφές μετράνε… Λέω εγώ τώρα, κι όσοι επιθυμούν λύσεις για χρονίζοντα προβλήματα, ας επανασχεδιάσουν τους τρόπους δράσης τους. Γιατί πώς να το κάνουμε; -οι δια της πλαγίας προσεγγίσεις των προβλημάτων μόνο για μικρορουσφέτια ενδείκνυνται.

Τι ειπώθηκε;
Λοιπόν, έκανε ο Δήμαρχος κάποιες ενημερώσεις σχετικά με τον υπολογισμό του ΤΑΠ, με τις τρέχουσες τιμές των αντικειμενικών αξιών, και τις επιστροφές χρημάτων –δια μέσω παρόχων της ΔΕΔΔΗΕ, στους δικαιούχους. Απ’ ό,τι ακούσαμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα δρομολογηθούν και τα αναδρομικά από το έτος 2010 και συν τω χρόνω θα προχωρήσουν και στα αναδρομικά από το 2007. Όλα καλά, λοιπόν.

Ενημέρωσε, επίσης, και για την πορεία των ενεργειών τους για την απομάκρυνση από το Ψυχικό του ξενοδοχείου ή των ενοικιαζόμενων δωματίων; -ή όπως στο καλό λέγεται. Είπαν ότι περιμένουν την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής, δήλωσαν ότι ουδέποτε ανέχθηκαν επαγγελματικές στέγες στο Ψυχικό και απ’ ότι λένε… μάλλον καλά πάνε τα πράγματα. Οπότε πάμε προχωρώντας και βλέποντας.

Βρίσκει ευκαιρία και ο κύριος Μαναός και ρωτάει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στη Φιλοθέη, μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, καθότι θεωρούν ότι, με τούτα και με κείνα, υποβαθμίζεται η πόλη. Απαντάει ο Δήμαρχος ότι θεωρούνται ιδιωτικές μισθώσεις κι όχι επαγγελματικές στέγες άρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, προσθέτει επίσης ότι με το χρόνο ατονεί το ενδιαφέρον των τουριστών καθότι αναζητούν καταλύματα κοντά σε κεντρικές λεωφόρους και πλησίον σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ευκαιριακά, όμως, να σημειώσουμε ότι θεωρητικά τουλάχιστον άπαντες κόπτονται και για τις δυο Κοινότητες… Ναι, έτσι δείχνουν. Το Νέο Ψυχικό όμως το αγνοούν και θεωρητικά και πρακτικά. Ακριβώς, κι αν τους παραζαλίσουν αρχίζουν και… τις αγριάδες! –του στυλ: όλο παράπονα είναι αυτοί οι Νεοψυχικιώτες ή τελείωσε ο χρόνος, ακολουθούμε τον κανονισμό δεν μπορείτε να μιλήσετε! Αλήθεια; Αμέ, διαβάστε παρακάτω.

Λοιπόν, εκτός του κυρίου Μαναού δράττεται της ευκαιρίας να μιλήσει και ο κύριος Χαροκόπος. Και τι λέει; Για το πράσινο του Νέου Ψυχικού! Επιτέλους! Και μας ενθουσίασε τόσο που θα του αφιερώσουμε ιδιαίτερο σχόλιο.

Το πράσινο ο κύριος Χαροκόπος και οι αντιδράσεις
Γιατί, τι περιμέναμε εμείς; Περιμέναμε αυτό ακριβώς που είχαμε γράψει στην παρούσα στήλη στις 20 του Απρίλη. Σας το μεταφέρω: «Να αρχίσουν, οι Νεοψυχικιώτες αιρετοί της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης να απαιτούν για το προάστιο. Γιατί η συμπόρευση με τη γραμμή του συνδυασμού έχει και όρια… τουλάχιστον για τους αυτόχθονες συμβούλους, που υποτίθεται ότι πονάνε τον τόπο τους».

Κι έγινε! Ζήτησε ο κύριος Χαροκόπος επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χάλι του πρασίνου στο Νέο Ψυχικό, αναφέροντας ότι στο προάστιο το πράσινο καταστράφηκε ολοσχερώς και θα αναζητηθούν ευθύνες. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η ζημιά του πρασίνου που αν θελήσουν, κάποια στιγμή, να την αποκαταστήσουν θα χρειαστούν ουκ ολίγα χρήματα!
Μίλησε και για τα πεσμένα νεράντζια –που είναι κυριολεκτικά η μάστιγα των δρόμων τέτοια εποχή και πως το αντιμετώπιζαν επί των ημερών του, έκανε λόγο και για τον εργολάβο πρασίνου που παίρνει κάθε χρόνο την εργολαβία στο Δήμο, που ξεκινάει με καμιά πεντακοσαριά χιλιάδες ευρώ –και για να είμαστε ακριβείς, καταλήγει η εργολαβία περίπου στα μισά, αλλά και τα μισά του πεντακόσια πολλά λεφτά είναι, πάρα πολλά θα λέγαμε για να ξεχνάει να φροντίσει το ένα στα τρία προάστια- συνέχισε με τις επαγγελματικές στέγες που μπήκαν στην περιοχή αμιγούς κατοικίας και δεν ιδρώνει τ’ αυτί κανενός, έκανε λόγο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ξεφυτρώνουν πλέον αδιάντροπα και με τραπεζοκαθίσματα και ζήτησε για όλα επίσημη ενημέρωση, αφού κατέληξε με ειλικρινή θλίψη: «Δεν το προσέχετε το Νέο Ψυχικό. Το αφήσατε κι όπου πάει…»

Και; Και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση και διάθεση για επανόρθωση. Για να δούμε…

Παρεμπιπτόντως, δε γίνεται θα το γράψω –γιατί στη βράση κολλάει το σίδερο, μήπως φιλοτιμηθούν και το διορθώσουν- λοιπόν, όποιος οδηγεί στην οδό Χριστοβασίλη και φτάνει στην Ξενοπούλου για να περάσει απέναντι, πίσω από την Αγία Σοφία, και για να συμμορφωθεί με τον ΚΟΚ θα πρέπει να σταματήσει να κατέβει από το αυτοκίνητό του, να βγάλει με προσοχή το κεφάλι του και να βεβαιωθεί ότι στα αριστερά του και από την πλατεία δεν έρχεται κανένα άλλο όχημα! Γιατί; Γιατί απλά το παρτέρι στα αριστερά –επί της Ξενοπούλου- ζούγκλα έγινε, πύκνωσαν τα αγριόχορτα, ψήλωσαν, πέταξαν βλαστούς καινούργιους κι έκοψαν την ορατότητα. Και ατυχώς το ευεργετικό χέρι της αυτοδιοίκησης δεν φαίνεται να φθάνει μέχρι τους οριακούς δρόμους του Νέου Ψυχικού. Μωρέ θα γίνει κανένα ατύχημα, κούφια η ώρα, και η ευθύνη θα είναι όλη δική τους!

Και για να επανέλθουμε. Οι αντιδράσεις στην τοποθέτηση Χαροκόπου; Αχά, οι αντιδράσεις! Τι να σας πω; Νευράκια εκεί να δείτε νευράκια! Φανταστείτε, τον κύριο Σαμαρόπουλο δεν τον χώραγε η καρέκλα κι όλο σηκωνότανε –βλέπετε το πράσινο είναι δική του ευθύνη όλα τα χρόνια, πλην μιας μικρής παρένθεσης που ανέλαβε ο κύριος Γάτος- αλλά και τους λοιπούς της συμπολίτευσης χαρούμενους και ευχαριστημένους δεν τους έλεγες με τίποτα! Κακοφανισμένοι και νευρικοί μου φανήκαν, γιατί;

Ρωτάω γιατί δικαιούται κανείς να θυμώνει και να εκνευρίζεται όταν –για παράδειγμα, έχει προσφέρει τα πάντα, έχει ασχοληθεί εν προκειμένω με το πράσινο του εν λόγω Νέου Ψυχικού, κι αναρωτιέται πόσο αχάριστοι μπορεί να είναι οι συντοπίτες του -που παραβλέποντας το σύνολο του έργου κολλάνε στη λεπτομέρεια που παραλήφθηκε!

Εδώ, μεταξύ μας, απουσιάζει όλο το έργο! Οπότε μάλλον δεν δικαιούνται να θυμώνουν. Κι όχι δεν λέμε λόγια του αέρα, έχουμε τεράστιο φωτογραφικό υλικό του τι παρέλαβαν στο πράσινο και πως το κατάντησαν… Ναι, έχουμε κι αν μας αμφισβητεί κανείς το δημοσιεύουμε. Κι όχι γι άλλο λόγο, αλλά γιατί για το Νέο Ψυχικό το πράσινο είναι ανάσα ζωής. Το έχουμε ξαναπεί, αν χαθεί το πράσινο αυτόματα θα μετατραπεί σε αστική περιοχή και μάλιστα επιβαρυμένη καθώς βρίσκεται μεταξύ δυο μεγάλων κεντρικών οδικών αξόνων! Είναι κρίμα, και για το προάστιο και για τους κατοίκους και για τις περιουσίες τους.

Οι πινακίδες
Τη σκυτάλη από τον κύριο Χαροκόπο παίρνει ο Νίκος Κανελλάκης και συνεχίζει ακάθεκτος με τις διαφημιστικές πινακίδες των καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στα παρτέρια. Το αγαπημένο του θέμα, καθώς το έχει αναφέρει δεκάδες φορές –χωρίς φυσικά να έχει γίνει τίποτα, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις. Είπε λοιπόν κι αυτός ότι είναι η τελευταία φορά που το επισημαίνει, την επομένη φορά, ως τόνισε, οι κινήσεις τους θα είναι διαφορετικές. Για να δούμε.

Από αντιδράσεις όμως κι εδώ είδαμε μπόλικες, καθώς το τράβηξε ολίγον στο χρόνο ο Νίκος και του αφαίρεσε το λόγο η πρόεδρος λέγοντας ότι μιλάει ένα τέταρτο (ολόκληρο, παρακαλώ!) και ότι στα πλαίσια της τήρησης του κανονισμού έχει υπερβεί κατά πολύ το χρόνο του! Άφερίμ!

Πάει μετά το Νίκο να ζητήσει το λόγο δημότης και μέσα σε ένα γενικότερο σούσουρο που ξεσηκώθηκε από τη συμπολίτευση διακρίνουμε το Λεωνίδα Παπαγεωργίου και την Άννα Κούμπα να λένε –κι δυο το ίδιο πράγμα- ότι δηλαδή δεν υπάρχει χρόνος καθώς ο κύριος Κανελλάκης έφαγε το χρόνο των άλλων…! Δις Αφεριμ!

Η πισίνα και το μισάωρο
Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έρχονται δημότες ή κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αιρετοί λειώνουν από ευχαρίστηση, σαν το βούτυρο στο ζεστό ψωμί. Κι όχι δεν υπερβάλλουμε μες στις γλύκες είναι πάντα. Εκτός από αυτή τη φορά…

Και για να μην αναλωνόμαστε σε περιγραφές –όπου κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι πρόκειται για παράπονα, θα πούμε: μάτια έχουμε και βλέπουμε και τα όσα είδαμε δεν μας άρεσαν! Πρώτη φορά δημότες αντιμετωπίστηκαν με τόσο λίγο ενδιαφέρον και τόσο μεγάλη προκατάληψη. Ίσως κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για ψηφοφόρους τους!

Τι συνέβη, όμως, με την πισίνα; Όπως κατέθεσε επώνυμα δημότης –όταν δέησαν να του δώσουν το λόγο, μέχρι πέρυσι η πισίνα έκλεινε στις δέκα το βράδυ. Πέρυσι με μια ξερή ανακοίνωση τους πληροφόρησαν ότι η πισίνα θα κλείνει στις εννιά και μισή. Τώρα ο δημότης υπεράσπισε με επιχειρήματα το αίτημα της επιπλέον μισής ώρας, λέγοντας ότι για τους μη χρήστες το μισάωρο μπορεί να φαίνεται γελοία διαφορά, αλλά στην ουσία δημιούργησε στους χρήστες μεγάλη αναστάτωση. Και εν πάση περιπτώσει οι άνθρωποι (φέρνουν κι εκατό υπογραφές κοντά τους) θέλουν να κλείνει η πισίνα στις δέκα! Εδώ σε άλλους Δήμους κλείνει στις έντεκα.

Να διευκρινίσω ότι ο δημότης, ο κύριος Βουβάκης Αντρέας, που μίλησε υπήρξε εξαιρετικά ευγενικός και ήπιος κι όχι απότομος κι έτοιμος για καυγά ως η γράφουσα. Εντάξει;
Επίσης μεταξύ άλλων ο δημότης ανέφερε ότι πέρυσι τέτοια εποχή έστειλαν μια επιστολή στο Δήμαρχο, όπου ανέφεραν ότι ήταν διαθέσιμοι κι έτοιμοι να βρουν από κοινού μια λύση.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη –μιας και το πρώτο διάβημα δεν ευοδώθηκε- επισκέφτηκαν το Δήμαρχο και του εξήγησαν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση. Καταλαβαίνοντας επίσης ότι το αιτούμενο μισάωρο δεν ήταν και το πιο σημαντικό θέμα της ατζέντας του υπομόνεψαν μέχρι τον Απρίλη που μας πέρασε όπου και τον επισκέφθηκαν εκ νέου. Τους αντιμετώπισε με πολύ καλή διάθεση αλλά λύση δε δόθηκε, οπότε τέλος Μαΐου έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δηλαδή τέσσερα διαβήματα σε ένα χρόνο απέβησαν άκαρπα! Τι να γράψει λοιπόν και τι σχολιάσει μια στήλη που σέβεται τον εαυτό της και τους αναγνώστες της; Δεν ξέρω πια, τα έχω χάσει και μάλιστα μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν κόντεψα να πάθω!

Τι είπαν; Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσαν πως οι υπάλληλοι του Δήμου είτε μόνιμοι είτε συμβασιούχοι αν δουλέψουνε παραπάνω απαιτούν να τους χρεωθούν υπερωρίες. Ε, βρε ιδιωτικός τομέας που τους χρειάζεται -θα λέγαμε, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι ευσταθεί απόλυτα η δικαιολογία… Καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι παίρνουν υπερωρίες –να δείτε τι ποσόν προϋπολογίστηκε; Μμμμ, νομίζω γύρω στις 300.000 ευρώ το χρόνο, ε; Λάθος κάνω; Πρόπερσι, αν δεν απατώμαι ήτανε 500.000 ευρώ, ε;

Όπως και να ‘χει οι υπάλληλοι υπερωρίες παίρνουν, αν τώρα τα όσα ακούστηκαν ευσταθούν τότε θα εικάσουμε ότι αρνούνται να τις δουλέψουν! Αυτό είναι;
Σε κάθε περίπτωση όμως –θα το πούμε κι ας κακοφανεί- τα αφεντικά φταίνε κι όχι οι εργαζόμενοι! Πρέπει κανείς να ξέρει να κάνει κουμάντο στο προσωπικό.

Στη συνέχεια μίλησε κι άλλος δημότης που είπε ότι δεν αιτούμεθα επέκταση του ωραρίου, αλλά να επανέλθει το περσυνό. Κι εσείς μας μιλάτε για υπερωρίες. Ας πληρωθούν.

Και τι άλλο τους απάντησαν; Κάτι ανέφερε ο Δήμαρχος για μειωμένους προϋπολογισμούς λέγοντας ότι από 93 εκατομμύρια ευρώ –τους προϋπολογισμούς των τριών πρώην Δήμων- σήμερα καλούνται για τους ίδιους Δήμους να τα βγάλουν πέρα με 24 εκατομμύρια. Καταλήγοντας ότι (σε περίπτωση παραλείψεων) δεν πρόκειται για ανικανότητα, αλλά για αδυναμία.

Τώρα, δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτό. Ούτε που κολλάνε οι προϋπολογισμοί. Επειδή, όμως, μπορεί κάποιοι να πιαστούν από τα συγκριτικά νούμερα και έχουμε και το πράσινο του Νέου Ψυχικού που εκκρεμεί –κι αυτό δε σηκώνει αναβολές και καθυστερήσεις- θα υπενθυμίσω ότι: για ποια 93 εκατομμύρια μιλάμε; Οι προϋπολογισμοί προ κρίσης ήταν αυτό που λέμε διεκδικητικοί και ενθουσιώδεις και φουσκωμένοι, καθώς ο κάθε Δήμαρχος προϋπολόγιζε και τα κονδύλια που θα έπαιρνε αν του καθόντουσαν οι χρηματοδοτήσεις που διεκδικούσε! Το ξέρετε όλοι έτσι δεν είναι; Οπότε για το Νέο Ψυχικό που γνωρίζω ο πραγματικός προϋπολογισμός, που με αυτόν τα έβγαζαν πέρα, δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα εννιά εκατομμύρια ευρώ. Κι όχι δεν κάνω λάθος, τόσα περίπου ήταν. Αυτά, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τώρα όλα αυτά δεν αναιρούν ότι ο Παντελής Ξυριδάκης είναι ένας εξαιρετικός Αντιδήμαρχος Οικονομικών και τα έχει βγάλει πέρα παλικαρίσια σε χαλεπούς καιρούς, με την Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της Κεντρικής Διοίκησης και διαρκώς μειωμένους έως ανύπαρκτους πόρους.
Απλά δεν καταλαβαίνω όλο αυτό το πακέτο πώς κολλάει με την πισίνα και το μισάωρο.

Κι ο Γιάννης Δελακουρίδης δε φαίνεται να το κατάλαβε γιατί παρέμεινε με τα ερωτήματα, καθώς κανείς δεν του απάντησε, δηλαδή: τι άλλαξε από πέρυσι που η πισίνα έκλεινε στις δέκα; Και ξαφνικά με μια ανακοίνωση τους λέμε ότι με τα ίδια χρήματα που πληρώνετε θα έχετε λιγότερες παροχές;
Τώρα και κάτι άλλο πήγε να πει ο Γιάννης, αλλά τον διέκοψε η πρόεδρος γιατί είχε ξεπεράσει το χρόνο του και έπρεπε να εφαρμοστεί ο κανονισμός…
Καλέ, λέτε να γλυτώσαμε από τις εριστικές και υστερικές καταστάσεις που κυριαρχούσαν μέχρι πρότινος στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τη βρούμε τελικά από τον κανονισμό; Λέτε;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις