Μανιταροσυλλέκτης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ένας μανιταροσυλλέκτης ετών εξήντα πέντε,περνάει μέσα από τον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και προσπαθεί να μαζέψει όσα μανιτάρια μπορεί. Το όνομα του είναι Ριζάι Ντάρα  και η καταγωγή του από το Αργυρόκαστρο. Τον συναντήσαμε το πρωί περίπου στις εφτά  την περασμένη Τετάρτη και είχαμε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Σχεδόν πριν δύο χρόνια –και πάλι πρωί- τον είχαμε δει στην Φιλοθέη με μια μεγάλη σακούλα μανιτάρια, να κάθεται σε ένα παγκάκι και να τα καθαρίζει αλλά τώρα μας κίνησε την περιέργεια. Μας είπε λοιπόν ότι μένει στο Γαλάτσι και ότι από έφηβος δούλευε σε εργοστάσιο που έφτιαχνε μανιτάρια σε κονσέρβες στην Αλβανία. Πριν από αυτό, σαν παιδί, μάζευε μανιτάρια από τους αγρούς με τον πατέρα και τον παππού του που τον δίδαξαν και τα παρέδιδαν στο ίδιο εργοστάσιο, κερδίζοντας καλά χρήματα για εκείνη την εποχή.  Μας είπε ότι επειδή πολλοί έκαναν αυτήν  την δουλειά, έπρεπε να ψάχνεις σε απίθανα μέρη και για απίθανα είδη μανιταριών.  Όσο πιο σπάνια, τόσο πιο πολλά τα χρήματα.

Το 1990 όμως που άνοιξαν τα σύνορα, το εργοστάσιο έκλεισε λόγω έλλειψης εργατικών χεριών γιατί όλοι έφυγαν προς όλες τις κατευθύνσεις της Ευρώπης. Έτσι έφυγε και αυτός.  Ήρθε στην Ελλάδα σχεδόν 40 χρονών και δούλεψε σε πάρα πολλές δουλειές. Από την αρχή έμεινε στο Γαλάτσι και το αγάπησε γιατί του θύμιζε την πόλη του και δεν έφυγε ποτέ. Κανένας τότε δεν γνώριζε για τα μανιτάρια στην Αθήνα και κάθε Κυριακή τέτοια εποχή, έβγαινε βόλτα στα πάρκα, στις πλατείες και στα Τουρκοβούνια και μάζευε τόσα πολλά που έπρεπε να τα κρύβει και να επιστρέφει πάλι από το σπίτι του με τα πόδια για να τα πάρει όλα.

Τώρα πια είναι συνταξιούχος, αλλά την συνήθεια δεν την έκοψε. Ακόμα υπάρχουν πολλών ειδών μανιτάρια μας είπε. Απλά πρέπει να περιμένεις την κατάλληλη εποχή να τα κόψεις και δυστυχώς τώρα πια είναι πολλοί οι μανιταροσυλλέκτες και δεν περιμένουν την ωρίμανση. Τα κόβουν όταν είναι μικρά. Σε ερώτηση ποιες περιοχές καλύπτει, μας απάντησε ότι η Φιλοθέη και το Νέο Ψυχικό είναι πάντα μέσα στο πλάνο του λόγω συνθηκών. Για την Φιλοθέη λόγω του ρέματος του Ποδονίφτη και για το Νέο Ψυχικό – άκουσον άκουσον-  λόγω της κακής κοπής των χόρτων. «Όταν δεν σκαλίζεις καλά το χώμα, τα μανιτάρια βγαίνουν πάντα» μας είπε. «Στο Ψυχικό;» τον ρωτήσαμε. «Εκεί» μας είπε, «δεν φυτρώνουν μανιτάρια λόγω της συχνής κοπής του πρασίνου. Τουλάχιστον όχι στα μέρη που πάω εγώ». Όλες του οι διαδρομές είναι με τα πόδια γιατί όπως λέει του αρέσει να περπατάει.  «Πρέπει ή όχι ο κόσμος να μάθει να μαζεύει μανιτάρια;» ρωτήσαμε. «Μακάρι» μας απάντησε.  «Είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά και υπάρχουν πολλά είδη. Δεν είναι όμως όλα καλά. Μερικά μπορεί να σε στείλουν νοσοκομείο πολύ σοβαρά άρρωστο» . Ευχαριστήσαμε τον κύριο για τον χρόνο του και έμεινε να ελέγξει την ποιότητα των μανιταριών που έχουν ξεμυτίσει στο χωράφι του Ο.Τ 150 (πίσω από το πάρκινγκ του Σκλαβενίτη).

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις